Чому ми старіємо і що здатне призупинити цей процес

Які чинники провокують розвиток різних захворювань і безпосередньо вкорочують наше життя? В усі часи ці питання хвилювали не лише науковців, а й людей, далеких від медицини. Сьогодні на багато питань, пов’язаних зі старінням, вже знайдені відповіді.

старі люди

Про це пише Epoch Times.

Знайомтеся: Елізабет Блекберн – вчений-цитогенетик з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско. Завдяки спільній роботі з К. Грейдер і Д. Шостак Блекберн в 2009 році стала лауреатом Нобелівської премії з фізіології та медицини за відкриття механізмів захисту хромосом теломерами і ферменту теломерази.

Раніше, наприкінці 70-х років ХХ століття, Блекберн разом із біологом Д. Галлом з Єльського університету секвенували* кінцеві ділянки хромосом одноклітинного організму тетрагімени. Були виявлені повторювані послідовності букв генетичного коду – теломерів. Основне завдання теломерів – захист генетичного коду від втрати інформації при копіюванні. При кожному поділі довжина теломерів коротшає. А укорочення теломерів, як було показано далі, провокує розвиток різних захворювань.

Десять років по тому, було зроблено друге не менш важливе відкриття: було виявлено фермент – теломеразу – здібний захищати і відновлювати теломери. Однак, не дивлячись на це, з часом довжина теломерів все ж зменшується, клітини стають все менш здатними до поділу, що й є основною причиною старіння організму.

Але що викликає зменшення довжини теломерів?

Забудемо ненадовго про теломери і задумаємося: що є найбільш поширеною причиною нашого поганого самопочуття, що найбільш яскраво виявляється в наш техногенний вік? Це – хронічний стрес. Про те, якої шкоди завдає цей невидимий ворог нашому організму, йдеться як у традиційній, так і в офіційній медицині, зокрема, психіатрії.

У 30-ті роки ХХ століття американський біолог, лікар і письменник Ганс Сельє вперше досліджував вплив стресу на хронічні захворювання у щурів. Результати дозволили стверджувати, що кожен стрес залишає після себе незгладимий шрам, і щоб вижити після стресової ситуації, організму доводиться «розплатитися» за це своїм старінням.

Доктор медицини з Массачусетсу Діпак Чопра, автор книги «Квантове зцілення», у своїх роботах розкриває зв’язок емоційного травматичного досвіду з важкими захворюваннями, проводячи зв’язок між психічним і фізичним станом: «Думки, які ми відчуваємо, називають емоціями».

Багато вчених, які зацікавилися цими та подібними роботами своїх попередників, намагаються «оцінити збиток», який завдає організму стрес або емоційний травматичний досвід. Один з таких вчених – Елісса Епел з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско.

Поставивши завдання знайти такі «сліди» – зв’язок між психічним станом людини і довжиною теломерів, – Блекберн і Епел вирішили провести дослідження, в якому взяли участь жінки, що перебувають у ситуації, коли вони змушені піклуватися про свою хронічно хвору дитину (фактор стресу).

На першому етапі дослідження учасниць експерименту попросили дати оцінку своєму стресовому стану, після чого у них були взяті зразки крові.

Результати вимірювання довжини теломерів, проведені вченими з університету Юти, і рівня теломерази, що були проведені командою під керівництвом Блекберн, не залишили сумнівів: чим більш стресовим був стан матері, тим коротшими були її теломери, і тим нижчим був рівень теломерази.

Так було виявлено вплив хронічного стресу на молекулярні механізми всередині клітин: під впливом стресу організм старіє швидше. Зменшення довжини теломерів викликає появу вікових захворювань, таких як хвороба Альцгеймера, серцево-судинні захворювання, інсульт, остеоартрит, діабет і ожиріння.

Пізніші дослідження, проведені вже іншими вченими, які зацікавилися роботою Блекберн і Епел, підтвердили взаємозв’язок стресу з укорочуванням теломерів у людей з різним рівнем стресу: у людей з глибокою депресією, посттравматичним стресовим розладом, у доглядальниць людей, які страждають на хворобу Альцгеймера, а також жертв домашнього насильства та дитячих травм.

Так вдалося розширити розуміння механізму взаємозв’язку стресу і процесу старіння. Дослідження показали, що кортизол – гормон стресу – знижує активність теломерази. А безпосередньо руйнує теломери стрес, викликаний ушкодженням організму внаслідок протікання нехарактерних для власного метаболізму окислювальних реакцій, і фізіологічні наслідки психологічного стресу.

Знайдені відповіді про те, що ж таке старіння, ставлять інше питання – чи можна призупинити процес старіння організму і як це зробити. Але, можливо, відповіді на ці питання вже давно відомі?

*Секвенування – визначення амінокислотної або нуклеотидної послідовності (від лат. Sequentum – послідовність) біополімерів. У результаті секвенування отримують формальний опис первинної структури лінійної макромолекули у вигляді послідовності мономерів в текстовому вигляді.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. У Ватутіному шахраї видурюють кошти, прикриваючись іменем міського голови
  2. Нараховувала сама собі завищену зарплатню та заволоділа бюджетними коштами на суму майже 100 тис. грн
  3. Особливості різних видів кави
  4. СБУ затримала ворожого агента, який готував ракетний удар по залізниці та військових шпиталях на Черкащині
  5. Стил и рестил в покере
  6. Черкаський депутат від “опозиційного блоку” претендує на посаду судді
  7. На Черкащині повідомлено про підозру ще одному священнослужителю УПЦ (МП)
  8. Епідситуація щодо грипу та ГРВІ у Черкаській області за 9 тиждень 2024 року
  9. Види ігрових автоматів - від класичного шарму до відео-слотів
  10. Які види ігрових автоматів зазвичай обирають гравці?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ