Дитяче відділення “Астри”: індивідуальний підхід до кожної дитини

Щороку у дитячому психоневрологічному відділенні з денним перебуванням Черкаської міської реабілітаційно-оздоровчої поліклініки «Астра» проходять курси реабілітації близько 300 дітей.

– В рік заклад забезпечує близько 700 реабілітаційних курсів, кожен з яких триває до трьох тижнів (залежно від стану дитини, її віку, наявних рухових порушень, супутніх захворювань тощо), – розповідає головний лікар поліклініки «Астра», заслужений лікар України Ірина Волощенко. – Тут проходять реабілітацію діти від одного місяця до 18 років.

Майже чверть віку медики відділення, яке призначене для реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи та порушенням психіки, які потребують комплексної реабілітації за відсутності показів до цілодобового лікарського нагляду, допомагають черкаським дітлахам боротися з такою тяжкою недугою як дитячий церебральний параліч. Очолює відділення Тетяна Корецька – дитячий невролог, лікар вищої кваліфікаційної категорії, повідомляє Економіка сьогодення.

Дитину, яка поступає на реабілітацію, відразу оглядають дитячий невролог, ортопед, педіатр та лікар лікувальної фізкультури. За необхідності проводяться додаткові обстеження. Лише після комісійного огляду складається індивідуальна програма реабілітації кожної дитини. Такий мультидисциплінарний підхід дозволяє досягати високих результатів в боротьбі за кожен рух маленького пацієнта.

Для ефективної реабілітації дітей з ДЦП у відділенні об’єднано зусилля фахівців медичного та соціально-педагогічного напрямків. Окрім медиків тут працюють спеціалісти педагогічного профілю: психолог, вихователь, логопед.

– Якщо у дитини в процесі реабілітації виявлені супутні порушення, то ці фахівці працюють над їх виправленням, долучаючи до процесу батьків, – говорить Тетяна Корецька. – Робиться все, аби дитина пройшла повну адаптацію до самостійного життя. Це тривалий процес, в якому задіяні пацієнт, батьки і лікарі…

Тож медики дитячого відділення уже давно працюють за моделлю «сім’я-дитина-фахівець», яка нині широко пропагується як концепція «Тандем».

– Змотивувати дитину і домогтися від неї активних дій, змінити патологічний руховий стереотип, набути нових рухових навичок – це найголовніше, – наголошує Тетяна Валеріївна. – Після закінчення курсу реабілітації ми надаємо рекомендації батькам стосовно того, над чим потрібно працювати з дитиною удома, як відпрацювати певний рух…

За час роботи в реабілітаційному центрі, ознайомлення з досвідом роботи аналогічних закладів, стажування у дитячому реабілітаційному центрі м.Дорчестер (Великобританія) Тетяна Валеріївна дійшла висновку, що при лікуванні дитячого церебрального паралічу найефективнішим методом є грамотна індивідуальна робота пацієнта, батьків та інструктора лікувальної фізкультури. Саме заняття фізичними вправами забезпечують корекцію рухових порушень і підвищують соціальну адаптацію дитини. Лікар ЛФК цього відділення розробляє окрему програму занять для кожного маленького пацієнта.

Малеча полюбляє відвідувати сенсорну кімнату. Тут як у казці – яскраві розписи, чудернацькі іграшки, сухий басейн, бульбашкова колона. Все це зроблено для пізнання дітьми реального навколишнього середовища.

Особливого значення у корекційній роботі відводиться психологічній реабілітації. Психолог Вікторія Волощенко працює диференційовано, з урахуванням фізичного стану дитини, її мови, способів сприйняття й індивідуальних особливостей.

Незамінним засобом відновного лікування дітей із ДЦП є масаж, який знижує м’язовий тонус, протидіє розвитку контрактур. Велика увага приділяється і ортопедичній корекції. Тут проводять етапне гіпсування, контроль з метою профілактики вторинних деформацій суглобів та хребта у дітей з ДЦП, надають рекомендації щодо догляду дітей з цілодобовим контролем положення тіла та кінцівок. Вже багато років дитяче відділення реабілітаційної поліклініки тісно співпрацює із Науково-дослідним інститутом ортопедії та травматології з метою визначення показань та направлення на хірургічне лікування.

Важливою процедурою для таких дітей є заняття у плавальному басейні, куди вони проходять у визначений час разом з мамами. Для лікування дітей з церебральним паралічем в «Астрі» широко застосовуються парафіново-озекеритові аплікації, електростимуляція, магнітотерапія, гідротерапія (великий вибір лікувальних ванн з додаванням хвойного екстракту, валеріани; підводний душ-масаж), спелеотерапія.

За час функціонування відділення чимало дітей з дитячим церебральним паралічем досягли високого соціального рівня адаптації – навчаються у загальноосвітніх школах, вищих навчальних закладах, створюють сім′ї, працевлаштовуються.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. У Ватутіному шахраї видурюють кошти, прикриваючись іменем міського голови
  2. Нараховувала сама собі завищену зарплатню та заволоділа бюджетними коштами на суму майже 100 тис. грн
  3. Особливості різних видів кави
  4. СБУ затримала ворожого агента, який готував ракетний удар по залізниці та військових шпиталях на Черкащині
  5. Стил и рестил в покере
  6. Черкаський депутат від “опозиційного блоку” претендує на посаду судді
  7. На Черкащині повідомлено про підозру ще одному священнослужителю УПЦ (МП)
  8. Епідситуація щодо грипу та ГРВІ у Черкаській області за 9 тиждень 2024 року
  9. Види ігрових автоматів - від класичного шарму до відео-слотів
  10. Які види ігрових автоматів зазвичай обирають гравці?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ