«Законопроект №2194: загрози для природи під час земельної реформи»

українська земляВже завтра, 16 березня, на голосування буде винесений законопроект №2194 – один з ключових для реалізації земельної реформи в Україні. Це вже повторне друге читання цього законопроекту, однак його доопрацьована версія все одно не є ідеальною. Зокрема, нинішня версія №2194 може поставити хрест на левовій частці української природи.

Про загрози законопроекту №2194 говорили на прес-конференції, яка відбулася 15 березня у прес-центрі УНІАН. Спікерами виступили народні депутати України та експерти громадських природоохоронних організацій.

Зокрема, провідний юрисконсульт МБО «Екологія-Право-Людина», адвокат Софія Шутяк наголосила, що нинішня редакція законопроекту №2194 має завершити децентралізацію та сприяти економічному розвитку громад. Законопроект створює конфлікт інтересів, адже функції використання землі та контролю за таким використанням одночасно покладаються на органи місцевого самоврядування. Окрім того, законопроект скасовує землевпорядну експертизу, не узгоджується з процедурами стратегічної екологічної оцінки та оцінки впливу на довкілля, створює ризики неконтрольованої забудови – і це далеко не повний перелік його екологічних ризиків.

Голова правління ГО «Українська природоохоронна група» Олексій Василюк відмітив, що законопроект створює значний ризик знищення залишків дикої природи України. У рамках земельної реформи органи місцевого самоврядування отримують не тільки орні землі, але і луки, степи та самосійні ліси, розташовані на сільськогосподарських територіях. Законопроект №2194 не впроваджує обмеження, необхідні для охорони таких природних екосистем. У нинішньому вигляді це прямий шлях до їх знищення, зокрема внаслідок розорювання. Окрім того, законопроект загрожує «дерибаном» українським лісам на землях запасу та тим, на які лісгоспи не встигли виготовити документацію.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань лісових ресурсів, об'єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об'єктів природно-заповідного фонду Юлія Овчинникова зауважила, що децентралізація є важливим кроком, але при її проведенні повинен враховуватись природоохоронний аспект. Депутати екологічного комітету підготували низку важливих природоохоронних поправок до законопроекту №2194 – поправки №1780, 3047, 3104. Мета таких поправок: ідентифікувати на землях державної власності, які підлягають передачі місцевим громадам, території, які мають природну цінність і є перспективними для відновлення водно-болотних угідь, створення природно-заповідних територій, заліснення і підготувати на них всі відповідні документи для збереження. Це б дозволило Україні досягнути поставлених Урядом цілей щодо збільшення площі природно-заповідних територій та площі лісів, як це наразі і роблять провідні західні держави. На жаль, ці правки не були підтримані перед повторним другим читанням, що створює великі ризики втрати цінних природоохоронних територій в процес дерегуляції.

Учасники прес-конференції наголосили на тому, що прийняття законопроєкту №2194 у його нинішній редакції – це шлях «в нікуди». Знищення останніх українських степів, дерибан лісів, відсутність належного контролю та оцінки впливу на довкілля – все це лише провокуватиме екологічні катастрофи та зміну клімату, боротьбу з якими декларують як пріоритетні Президент України та Уряд України.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  2. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  3. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  4. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  5. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  6. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  7. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  8. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ