Місто проблем: Умань ввела «зону без хабарів» та готується боротися за життя

Олександр ЦебрійНовий водій «старих жигулів». Умань після двох десятиліть роботи «партійних менеджерів» вперше отримала молодого очільника міста. Олександр Цебрій, якого обирали депутатом міськради, більше ніж півроку виконує обов‘язки міського голови. Завершуючи рік, він розповів про проблеми, які довелося вирішувати. Та «надзадачі», як зробити місто теплим, комфортним і недорогим для життя, пише Вечірня Умань.

Півстолітнє централізоване опалення, столітні труби водопостачання і війна… Умань використала часи Незалежності, безнадійно «проїдаючи» спадок Радянського Союзу. Сьогодні настала година розплати – у країні з війною, уманчани отримали результат свого лояльного ставлення до влади... Дірявий бюджет, діряві труби і… незрозумілі рішення попереднього керівництва, що заганяли місто у боргову яму… В. о. міського голови сьогодні – це «камікадзе» по-уманськи. Бо саме він зголосився стати до роботи у найбільш важкі часи… Місто сьогодні як розбите корито, через численні дірки якого витікають в прірву народні гроші…

Менеджер… сторічних труб

- «Уманьводоканал» по вуха у боргах. І результат цього містяни відчули на собі, коли залишилися на декілька днів без води. Тоді вам вдалося вирішити питання відновлення водопостачання досить швидко. Підприємство частково розрахувалося з боргами, і в нього з’явився новий керівник. В якому стані зараз знаходиться «Уманьводоканал»?

- Сьогодні втрати в мережі «Уманьводоканалу» — 62,5%. Його борг складає 22,5 млн. грн. Через них уманчанам почали вимикати воду. Тому перше, що ми зробили, це скоротили заборгованість.

Сьогодні на «Уманьводоканалі» працює комісія, яка перевіряє роботу підприємства. Вже чимало питань виникло до колишнього керівництва. Результати перевірки ми оприлюднимо відразу після її завершення. Там є багато цікавих фактів.

Зараз змінився керівний склад підприємства. З посади пішов директор Віталій Олійник. Прийшов новий фахівець, який до цього 4 роки працював у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Який займався питаннями життєдіяльності місцевих водоканалів, Юрій Токарєв.

Ми плануємо найближчим часом вивести водоканал із складної ситуації, яка складалася протягом останніх 10 років. Скоротити втрати в мережі, налагодити роботу абонентської служби. Встановити обліки у всіх мікрорайонах міста, на кожному будинку. А також на водогоні із Білої Церкви. Ми виведемо підприємство із банкрутства.

- «Уманьтеплокомуненерго» від «Уманьводоканалу» далеко не втік. Останні роки уманчани регулярно залишаються без тепла у своїх домівках. Часто проривають труби. Який вихід із цієї ситуації Ви бачите?

- Знову ж таки борги. «Уманьтеплокомуненерго» заборгувало 76,5 млн. грн. Це підприємство досить важко починало опалювальний сезон. Нам потрібно було скоротити газопостачання на 30%. Тому опалювальний сезон почався на 2 тижні пізніше, і на 2 тижні раніше закінчиться.

Справа в тому, що центральна котельня споживає 100% газу, а ми отримуємо від неї лише 30% теплової енергії. Тим більше, що теплоносій йде по дуже зношеній трубам. Тільки за цей опалювальний сезон у нас уже було 50 аварійних ситуацій, проривів труб. Ми має втрати 20 кубів води кожної години.

Проте вихід є. Нам потрібно залучити інвесторів та перевести все місто на поквартальні котельні,які зможуть працювати і на газу, і на твердому паливі. Тоді уманчани будуть отримувати більше теплової енергії і менше за неї платити.

Сміття стане… енергією

- Питання сміттєзвалища уманчан хвилює не перший рік. Стало вже гарною традицією чиновників, нардепів, обіцяти вирішити його. Проте містяни й досі труяться димом. Чи вдалося Вам це питання зрушити з місця?

- Наше сміттєзвалище функціонує із 1944 року. Поклади сміття у деяких місцях сягають 27 метрів. Нам потрібний сміттєпереробний завод. Є інвестор, який зацікавився цим питанням. Він хоче облаштувати заводи в Умані, Смілі та Черкасах. Сьогодні ми ведемо з ними перемовини. Вивчаємо всі пропозиції. Скільки ми можемо інвестору запропонувати сміття на кінець року. Надіюся, що нам все вдасться.

- За 2014 рік в Умані було проведено ямковий ремонт та асфальтування на 37 вулицях міста. За які кошти було проведено ці роботи і чи буде продовжуватися асфальтування?

- Всі роботи були зроблені за кошти місцевого, обласного та державного бюджетів. На асфальтування вулиць було використано 5,5 млн. грн. Наступного року ми продовжимо асфальтування. І пріоритетним у цьому питанні стане передмістя, на тих вулицях, де взагалі не було покриття.

В місті три тижні працювала комісія, яка вивчала наші вулиці, розв’язки, перехрестя. І визначила, які вулиці потрібно в першу чергу заасфальтувати, щоб уманчанам було зручно. Але ми зможемо все реалізувати тільки тоді, коли бюджет буде наповнений реальними коштами.

- У вас дуже багато планів щодо розвитку міста на наступний рік. Де плануєте брати кошти і як наповнювати бюджет?

- Нам дуже потрібні інвестори. А вони прийдуть до нас тільки тоді, коли будуть бачити прозорість влади. Коли побачать у владі друга. Біля мого кабінету висить напис «Зона без хабарів». І це не просто гасло, а ми дійсно керуємося цим правилом.

Багато підприємств, торгівельних мереж в Умані ведуть свою діяльність, але сплачують податки не до місцевого бюджету, а в ті міста де зареєстровані. А це десятки мільйонів гривень. Тому я провів перемовини із рядом підприємств. Ми домовилися, що вони будуть сплачувати податки в Умані.

Ще одним джерелом наповнення бюджету є земля. Справа в тому, що досить потужні бізнесмени Умані користувалися землею міста, на мій погляд, не в прозорий спосіб. Вони вели свою підприємницьку діяльність і не сплачували за землю кошти. Зараз же вони почали оформляти земельні ділянки, аби гроші за її використання йшли до міського бюджету.

- Зараз в країні йде війна. Уманчани об’єднуються у волонтерські рухи, допомагають бійцям АТО. А як влада долучається до цієї роботи?

- Час моєї роботи співпав із найбільшою бідою. Це війна. Найбільшим випробуванням було стояти коло трун героїв, на їхніх похоронах. Ця біда започаткувала новий рух – волонтерство. Сьогодні кожен уманчанин є волонтером. При виконкомі міської ради створений цільовий рахунок. На нього небайдужі містяни перераховують свої кошти. На рахунок в загальному надійшло 220 тис. грн. За ці гроші ми закупили обладунки для наших військових. Також засоби гігієни, тепловізор, прилади нічного бачення та багато іншого.

Мені часто закидають, що я роблю ту чи іншу справу під вибори. Але я хочу зауважити - під які вибори? Під ті що були восени? Чи ці, що мають бути наступні?

Люди, коли горить хата, питання не до виборів. Ми або стаємо разом і рятуємо оселю. Або стоїмо і говоримо. Я зробив свій вибір. Взяв відповідальність за наше місто. Тут я народився, тут живе моя мати, ростуть мої діти. Я і зроблю все можливе, щоб Умань стала одним із кращих міст України. Але без вас це неможливо. Давайте працювати разом. Виходу немає, потрібно рятувати нашу спільну оселю – місто Умань.

Теми: Умань
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ