ТОП-10 освітніх подій 2021 року

Традиційно Асоціація інноваційної та цифрової освіти щороку підбиває підсумки найважливіших подій у сфері освіти. Не виключенням став і 2021 рік:

ТОП-10 освітніх подій

Норматив року

19 лютого Міністерство освіти і науки України затвердило Типову освітню програму для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти. На основі типової навчальної програми кожен заклад освіти може створювати власну освітню програму – так звану модульну програму. Отже, з 1 вересня 2022 року учні, які перейдуть до 5 класу, навчатимуться за новою освітньою програмою – так передбачає реформа Нової української школи (НУШ).

Прем’єра року

З 30 квітня, вперше в історії українського Парламенту запрацювала Платформа дистанційного навчання Верховної Ради України, яка стала основою системного навчання співробітників Апарату і Комітетів ВРУ, народних депутатів України та їх помічників. Аналогічні проєкти успішно працюють в парламентах провідних країн світу, що суттєво покращує якість законотворчої діяльності та забезпечує інституційну пам’ять вищого законодавчого органу влади. Даний проєкт реалізовано за підтримки Проєкту ЄС-ПРООН з парламентської реформи.

Будівництво року

В Україні розпочалось будівництво Президентського університету. Відповідне доручення 31 травня підписав Президент України Володимир Зеленський: «Це заклад вищої освіти, який буде готувати людей майбутнього». Передбачається, що освітній процес у Президентському університеті будуватиметься на засадах підготовки професіоналів найвищого рівня за такими напрямами, як: інформаційні технології, кібербезпека та штучний інтелект; нанотехнології; аерокосмічні технології; новітні енергетичні технології; біотехнології та науки про здоров’я; глобалізація і міжнародні комунікації – які є основою технологічного укладу 6.0.

Проєкт року

Понад 50% українців працюють не за фахом. Саме це стало передумовою для визначення профорієнтації одним з основних пріоритетів діяльності у 2021 році Міністерства освіти і науки України, яке запровадило Всеукраїнський проєкт з профорієнтації та побудови кар’єри «Обери професію своєї мрії», що стартував 11 серпня. Відтепер кожен учень старших класів має можливість сформувати власний «Паспорт Здібностей», щоб свідомо обрати професію, в який він може бути успішним. Як підсумок, в Україні запустився ефективний «соціальний ліфт», який з’єднує навчальні заклади та роботодавців, що стане основою формування системного Кадрового Резерву України та реформи старшої профільної школи в рамках Нової Української Школи (НУШ).

Можливість року

20 серпня Міністерство культури та інформаційної політики України презентувало Національну еко-систему вивчення та тестування рівня володіння української мови «Моя мова», яка складається з платформи-агрегатора всіх проєктів з вивчення української мови, які діють в Україні – мультимедійного курсу «Сучасна українська мова» у міжнародному форматі SCORM, платформи з навчання української мови для іноземців та української діаспори «Speak Ukraine», а також адаптивної системи тестування рівня володіння української мови, якою за перший місць скористалося понад 50 000 осіб.

Подія року

Понад півмільйона школярів стали учасниками першого Всеукраїнського уроку з профорієнтації, який відбувся у прямому етері 12 жовтня. Даний захід ініціювало Міністерство освіти і науки України спільно з Інститутом модернізації змісту освіти. Власними історіями успіху з молоддю поділились селебритіс: Євген Клопотенко, який входить до топ-50 кухарів світу та єдиний Олімпійський Чемпіон в Токіо від України – Жан Беленюк. Школи масово викладали фото та відео, як дивились урок цілими класами по всій країні. Дана подія увійшла до Національної Книги Рекордів, як наймасовішій урок в Україні.

Цифровізація року

Понад 1 млн українців вже зареєструвалися на навчання в межах Національного проєкту з розвитку цифрової грамотності «Дія.Цифрова освіта» від Міністерства цифрової трансформації України. Про це повідомила прес-служба даного відомства 25 жовтня. Проєкт діє з 2020 року і за три роки планує навчити 6 млн українців цифровій грамотності.

Прорив року

03 листопада Україна першою у світі отримала від США ліцензію на проведення Національної олімпіади геніїв Genius Olympiad Ukraine – про це повідомив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет. Відповідний контракт підписала 3 листопада у Вашингтоні Мала академія наук України. Genius Olympiad – це найбільший міжнародний конкурс наукових проєктів з охорони довкілля та екології, участь у якому щороку беруть понад тисячу школярів з-понад 80 країн світу.

Втрата року

27 листопада, у віці 48-ми років пішла з життя заступниця Міністра освіти і науки України Любомира Мандзій. У вересні 2019 року пані Любомиру призначили на посаду Заступника міністра освіти і науки України. З 25 березня по 25 червня 2020 року вона виконувала обов’язки Міністра освіти і науки України, в тому числі, в найважчий період жорсткого локдауну, який був запроваджений в країні через пандемію COVID-19.

Звичка року

15 грудня Дружина Президента України Олена Зеленська та Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет презентували Платформу про здорове харчування у школах «Знаїмо». Як заявила перша леді, мета кампанії – більше ніж змінити шкільне меню на корисне й здорове. Завдання-максимум – змінити харчові звички українських сімей. На платформі зібрано повну інформацію для керівників закладів освіти та вчителів про перебіг реформи й нормативи шкільного харчування, а також багато корисної інформації для учнів та батьків.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаський депутат від “опозиційного блоку” претендує на посаду судді
  2. На Черкащині повідомлено про підозру ще одному священнослужителю УПЦ (МП)
  3. Епідситуація щодо грипу та ГРВІ у Черкаській області за 9 тиждень 2024 року
  4. На Черкащині секретар ВЛК сплатить штраф в 10 разів більше, отриманого хабаря
  5. Більше сотні черкащан задекларували доходи у понад мільйон гривень у 2023 році
  6. Юний шахіст із Черкас виборов право представляти Україну на чемпіонаті Європи
  7. Черкащан попереджають про можливе підтоплення територій поблизу Дніпра
  8. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  9. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  10. Рейтинги игровых веб-казино: как попадают в число лучших?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ