Новий проєкт від Ukraїner та PR Army про історію депортаційних процесів, проведених Росією

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну правозахисники зафіксували масові депортації українців із Київського Полісся, Слобожанщини, Донеччини, Приазов’я, а також Подніпров’я та Запоріжжя. У звіті правозахисної коаліції «Україна. 5 ранку» за січень 2023 року йдеться про кількість депортованих українців від 2,8 до 4,7 млн осіб, з яких 260-700 тис. – діти. 

масові депортації українців

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової за їх участь у насильницькій депортації українських дітей до Росії. Львова-Бєлова відверто вихвалялася своєю здатністю «трансформувати» любов українських дітей до рідної країни в «любов до Росії».

Ордери МКС є підтвердженням злочинів і мають важливе значення для майбутніх судових процесів, проте цей ордер не досягне найголовнішого — повернення депортованих українців.

«Злочин такого масштабу неможливо вирішити без участі міжнародної спільноти, адже ми не можемо зараз поїхати всередину РФ і масово вивезти звідти людей. Повернення всіх депортованих повинно бути однією з умов закінчення війни, а сама депортація сприйматися як спланована і системна політика історичного масштабу.» — Анастасія Марушевська, співзасновниця ГО PR Army та проєкту Where are our people?, шеф-редакторка Ukraїner International

Сучасні примусові депортації українців відповідають сталінській і царській історичній політиці, спрямованій на перебудову цілих суспільств як засобу соціального та фізичного контролю.

«За період існування СРСР (69 років), комуністичні карально-репресивні органи провели близько 110 депортаційних процесів, унаслідок яких було примусово переселено майже 6 мільйонів невинних людей. Окупація територій вільних країн, знищення національної еліти, поневолення й геноцид  народів — ось результат створення “радянського народу”» — історик та дослідник проєкту “Where are our people?” Владислав Гаврилов 

Під час дослідження депортацій українців команда отримала низку наукових рекомендацій а також масив архівних документів, фото і відео матеріалів, що засвідчують депортаційні процеси радянської доби, а саме: документи про організацію депортаційних процесів, особисті документи депортованих зі спецпоселень, фото на примусових роботах у депортації. Частина з цих даних отримана завдяки Галузевому державному архіву Служби безпеки України (ГДА СБУ) та Галузевому державному архіву Українського інституту національної пам'яті (ГДА УІНП).

Водночас при дослідженні депортацій з кран Балтії отримані документи від Естонського інституту історичної пам'яті та автора проєкту Kogu me Lugu Ельмара Гамса, який надав документи окупації балтійських країн радянськими військами у 1940-році, а також свідчення очевидців. Отримано також наукові консультації від литовського колеги Сімонаса Джазавіта.

Злочини насильницької масової депортації з боку Росії ніколи не були до кінця досліджені, а винні не були покарані. Історична тяглість злочину демонструє, що сучасні депортації — це не випадкова жорстокість, а цілеспрямована насильницька система.

Про те, як Москва депортувала людей за часів Радянського Союзу, та як цю політику продовжує втілювати його правонаступниця — сучасна Росія, дивіться у відео «Як Росія знищувала ідентичність народів»

 

Додаткові матеріали:

Енциклопедія депортацій від Where are our people?

Історії очевидців сучасних депортацій

Сучасні депортації українців

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ