Уродженець Корсунщини став «Людиною року-2014»

Сергій Анатолійович РиженкоЗгідно з рішенням Вищої Академічної Ради загальнонаціональної програми «Людина року», на початку січня були визначені володарі міжнародних премій загальнонаціональної програми «Людина року-2014». Серед них Сергій Риженко — головний лікар Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І. І. Мечникова. Він удостоєний спеціальної премії газети «Комсомольська правда в Україні» «Кумир українців».

Як розповідає інформаційний портал 112.ua, від перших днів воєнних дій на сході України найважчі поранені з зони АТО направляються до Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. Мечникова. На її базі утворився найбільший і найважчий операційний майданчик в Україні. Хірурги з травня 2014 р. провели понад 800 операцій, змогли врятувати багатьох тяжкопоранених, в яких майже не було шансів на життя. Понад 150 лікарів оперують у режимі «цілодобово», виконують надскладні операції. З грудня 2014 р. в лікарні стартував проект «Медсанбат» – тренінг для військових медиків, що проходять службу в зоні АТО, який сприятиме збереженню життя українських солдат у військово-польових умовах. Саме це і стало поштовхом для присудження почесного звання «Людина року» головному лікарю Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. Мечникова Сергію Риженку.

***

Сергій Анатолійович Риженко родом з Черкащини, а саме — з Корсуня-Шевченківського. На запитання у «Фейсбуці» про ставлення до заслуженого почесного звання, відповів: про нагороду дізнався з інтернету і вважає, що це заслуга всього колективу.

Щодня медики лікарні Мечнікова сприймають біль кожного солдата, як власний, стають їхніми Ангелами-рятівниками. «Лікарі-кіборги» — так їх охрестили в мережі, адже 24 години на добу вони — «на ногах», рятують життя тяжкопоранених. І виходець з Корсунщини Сергій Риженко – один з таких… Ось рядки з його листа від 21 січня: «Доброго дня. Хоча, у нас він сьогодні не дуже добрий. Госпіталізували декілька десятків поранених. Є дуже важкі. Цемолоді хлопці, які вже багато в житті пройшли…» А ось іще один запис з його сторінки на Фейсбуці того дня: «Только что довезли еще троих бойцов. Двое крайне тяжелые. У одного ранение в позвоночник. Роману только 18 лет, большой осколок в голове, кома. Маму приводят в чувства возле операционной. Нейрохирурги Мечникова перед операцией взялись за руки – надо спасти пацана…»

Народився Сергій Риженко у Корсуні-Шевченківському 1 вересня 1963 р. Зараз там мешкають його рідні — мама і сестра, є багато знайомих, однокласників. І за можливості він буває на Батьківщині. Навчався в Корсунь-Шевченківській середній школі №5, що в районі залізничного вокзалу. Нинішній директор ЗОСШ №5 (так тепер вона називається) Тетяна Степанова, котра й сама випускниця цієї школи, добре пам’ятає Сергія Риженка в шкільні роки.

Він закінчив нашу школу в 1984 році. Був таким, як більшість хлопчаків того часу: мрійливим романтиком, ще й дуже хотів стати лікарем. Тож після школи одразу вступив до медучилища — і його мрія дитинства здійснилася… Він цікавився справами нашого закладу, а в 1999 році, на 100-річчя школи, навіть подарував ксероксний апарат. Це був тоді, мабуть, перший шкільний ксерокс в районі, і вчителі пишалися, що отримали його саме від випускника.Сподіваємося, що наша співпраця та спілкування продовжаться. Наші діти вже написали йому лист і чекають на відповідь…

Про надзвичайну людяність та високу професійність медиків «Мечнікова» і їхнього керівника говорить і Тетяна Перетятько — мама померлого солдата-«азовівця» з Корсунщини Романа Сокуренка. Розповідала, як головний лікар Сергій Риженко особисто цікавився станом її тяжкопораненого сина, а кваліфікована допомога, надана дніпропетровськими медиками в перші дні після поранення, дозволила ще майже 2 місяці підтримувати «Сокола», чиї поранення, на жаль, виявилися несумісними з життям…

Як свідчить сайт «Лікарня Мечникова», Сергій Риженко у 1992 році закінчив Дніпропетровський медичний інститут за спеціальністю «лікувальна справа» і став кваліфікованим лікарем-терапевтом. Залишився у Дніпропетровську. Працював за фахом у міській клінічній лікарні. Далі був лікарем-інспектором управління охорони здоров'я Дніпропетровського міськвиконкому. Потім майже 5 років очолював Дніпропетровську міську клінічну лікарню, а з 1999 року став головним державним санітарним лікарем Дніпропетровської області. У 2010–11 роках Сергій Риженко — перший заступник Міністра охорони здоров’я України, голова державної санітарно-епідеміологічної служби України. А з вересня 2011 і дотепер — головний лікар КЗ «Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. І.І. Мечникова».Доктор медичних наук, професор, Заслужений лікарУкраїни Сергій Риженко завжди був у вирі громадського життя. Тож не дивно, що нині, у цей скрутний для держави час, свої знання і керівний досвід спрямував на допомогу пораненим воїнам-захисникам.А ми – пишаємося ним, адже маємо іще один приклад для наслідування земляків з когорти відомих вихідців Черкащини.

________________

Міжнародні та спеціальні премії за 2014 р. будуть вручені їхнім володарям під час проведення Урочистої церемонії вручення премії «Людина року–2014», що відбудеться 21 березня 2015 р. У рамках Урочистої церемонії вручення премії «Людина року-2014» буде проведена благочинна акція «Життя заради миру», мета якої – підтримка волонтерського руху України та збір коштів на користь Головного військового клінічного шпиталю для лікування та реабілітації поранених військовослужбовців. Міжнародні і спеціальні премії загальнонаціональної програми «Людина року», започатковані у 2001 р., завжди мали знакову сутність. Цими престижними нагородами українці віддячували відомим політичним і суспільним діячам міжнародного масштабу, авторитетним дипломатам та меценатам, видатним представникам культури і мистецтва за їхню щиру і непідробну любов до України, за їхню повагу до нашої історії та наших традицій, за їхній безпосередній внесок у становлення дійсно незалежної держави.

Галина Добровольська

Дзвін

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ