Бізнес-експерти побачили на Чигиринщині «геній місця»

За процвітання ЧеркащиниСтратегічна сесія із створення стратегії розвитку Чигиринщини відбулася нещодавно у козацькій столиці.

Одним із потужних блоків заходу стала презентація від авторитетних бізнес-тренерів Києво-Могилянської бізнес-школи (KMBS), які прибули до Чигирина на запрошення Громадянського руху «За процвітання Черкащини», пише ГромЧе.

– Успішне підприємництво – один з факторів, що визначає розвиток будь-якої території. Сьогодні ми як ніколи це розуміємо. І прагнемо знати до яких кроків вдаватися аби змінювати наш край. Тому, це велика удача Чигиринського району, що експерти Києво-Могилянської бізнес-школи погодилася бути нашими провідниками, – вважає лідер Громадянського руху «За процвітання Черкащини» Наталія Нетовкіна. – Без перебільшення цей навчальний заклад має великий авторитет в Україні. І я вірю, що знання, якими готові з нами поділитися експерти, стануть потужним поштовхом для розвитку Чигиринщини.

Виступ заступника декана по МВА-програмах Києво-Могилянської бізнес-школи В’ячеслава Геращенка став для чигиринців справжнім одкровенням.

На думку експерта, Чигиринщина має «геній місця», а тому будь-які проекти, що впроваджуватимуться тут розумно, мають право на успіх.

– Якщо територія не має власної історії, її можна розвивати. Однак лише економічно і це буде поверхневий розвиток, – переконаний В’ячеслав Геращенко. – На Чигиринщині генерується символ української ідеї – дух козаччини. І це перша причина чому у цієї місцини є шанс стати реальним центром країни.

Бізнес-експерти сформували в учасників сесії уявлення про важливі інструмент, що застосовуються усіма успішними територіями світу, однак поки що не популяризовані в Україні. Перший з них – це PPP, що розшифровується як публічно-приватне партнерство. Фактично це нова модель взаємодії бізнесу і влади, яка кардинально змінює звичні «правила гри» і дозволяє створювати проекти з цінністю одночасно для трьох сторін – бізнесу, влади та суспільства.

– В усьому світі влада та бізнес об’єднуються щоб досягати спільних цілей. І саме інструментPPP дозволяє підвести під це певні гарантії і закріпити на законодавчому рівні. В Україні ще з 2010 року діє Закон «Про державно-приватне партнерство», однак мало хто про це чув та знає, – відзначив В’ячеслав Геращенко.

Найбільшої ефективності проекти PPPдозволяють досягати у сфері енергетики. І в Україні є приклад коли завдяки приватно-публічному партнерству було вирішено питання теплопостачання цілого містечка. Так, у місті Малин, що на Житомирщині, за кошти приватної структури вдалося збудувати котельню, що працює на альтернативному паливі. Інвестор отримав право власності на 50 років, а місцеві жителі – надвигідний фіксований тариф. Розподіл ризиків та вигод було зафіксовано у контракті.

Ще одним інструментом ефективного розвитку територій бізнес-тренери називають «систему кластерів».

– У світі існують «аномальні економічні зони», коли на одній території концентрується багато компаній певного бізнес-напрямку. І попри шалену конкуренцію їм усім вдається досягати аномально високих результатів, – констатує керівник проектів Києво-Могилянської бізнес-школи Віктор Оксенюк. – Компанія, що працює у бізнесовому скупченні, автоматично випереджає свого конкурента-одинака. Адже наслідками територіального концентрування бізнесу є насамперед кращі клієнти і фахівці, сильніше лобіювання, більша капіталізація.

На думку експертів, подібні зони можна створювати і штучно. Однак для цього потрібні правильні підходи та знання. Умовами «народження» кластерів можуть бути історичні передумови, великі потреби у послузі чи товарі, природні ресурси, рішення громади, або ж просто випадковість. Деякі з цих передумов, на думку експертів, є на Чигиринщині, тож «система кластерів» може бути успішно застосована. Наостанок зустрічі експерти заявили, що готові допомагати та спрямовувати громаду Чигиринщини у її рішенні розвивати територію району…

– Це просто казка! За такий маленький період часу отримати стільки корисної інформації. Дуже радий, що потрапив на цю зустріч, – поділився враженнями по завершенню сесії чигиринець Олександр Лень. – Саме працюю над тим щоб створити і розвинути власний бізнес. І сьогодні, здається, отримав не лише хорошу мотивацію, а й цікаві ідеї.

Теми: Чигирин
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  2. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  3. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  4. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  5. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  6. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  7. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  8. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ