Містобудівна рада просить забудовника ділянки за драмтеатром розробити ще кілька альтернативних проектів

Долю оскандаленої забудови огородженого впродовж багатьох років котловану за приміщенням драматичного театру, що в Черкасах, вирішувала вчора архітектурно-містобудівна рада. Натепер замість торгівельного центру та скверу поруч із ним, під які власне й надавалася тамтешня земля, на тій ділянці хочуть звести 5-секційний житловий будинок висотою у 12 поверхів. Відтак, аби знайти компроміс, це проблемне питання довірили фахівцям архітектурної справи.

Утім, думки спеціалістів кардинально розділилися. Одні виступали виключно за облаштування там своєрідної зони відпочинку – скверу з фонтанами й пам’ятниками, інші допускали будівництво торгівельних площ, треті ж цілком нормальним вважали зведення за театром висотки.

Хоча всі зійшлися на тому, що впорядкувати ту ділянку вкрай необхідно. Водночас, чимало архітекторів вважає, що тамтешнє житло, якщо його побудують у тому вигляді, як це пропонують, не користуватиметься великим попитом – будинок буде позбавлений комфорту.

Приміром, архітектор Сергій Фадєєв заявив, що є прихильником забудови того місця, тільки абсолютно не в тому вигляді, в якому наразі вбачають власники землі й проектанти. Каже: на тій земельній ділянці можна збудувати хіба-що торгівельний центр на два поверхи для квіткової і сувенірної продукції. Разом із тим, зазначив, що місто має компенсувати власнику витрати за цю землю.

– Від початку, як тільки заговорили про ймовірність появи там торгівельного центру, архітектори ще тоді були проти нього. Він дещо обтяжував ту частину Черкас, – наголосив Сергій Анатолійович. – Але минув час, розробили й затвердили генеральний план міста, опираючись у тому числі й на рішення з будівництвом торгівельного центру. Усе ж таки в цьому нічого такого загрозливого для тієї місцевості не було. Були хоч якісь рамки. Але те, що пропонують звести за театром зараз, викликає не те що нерозуміння, а протест! Це зіпсує центр міста! Місто будують не для того, щоб забудувати абияк пусті земельні ділянки, а для того, щоб в ньому людям було комфортно жити!

Його ж колега Сергій Фурсенко нагадав присутнім на засіданні, що десятки років тому на тій ділянці землі взагалі планувалося розширення театру шляхом добудови. Хоч зараз такий варіант і не розглядається, на його думку, варто врахувати наявність цього культурного місця по сусідству з майбутнім будівництвом.

– Проектантам треба врахувати те, що це центр міста й ця забудова відносно нього надзвичайно масштабна, – сказав він. – Слід передбачити також автостоянки, наявність дитячих майданчиків, місця для рекреації й уже потім розглядати те, в що цей проект так би мовити перетвориться. Поки що це не годиться!

Натомість архітектор Юрій Калашник вважає, що проблема з тамтешнім будівництвом наразі вийшла за рамки пошуків архітектурного рішення й переростає в юридичну площину. Тож тепер, каже, самому забудовнику слід запропонувати альтернативний проект на розсуд ради, але не «катакомби».

– Із 1976-ого року майже всіма питаннями забудови центральної частини й південно-західного району проходили через нас. Зараз мені сумно бачити, як наші напрацювання, які проходили через нашу душу починають нищитися, – сказав Юрій Іванович. – Я дуже жалкую, що коли розроблялись проекти забудови центральної частини міста – за бульваром Шевченка, та частина, про яку йде мова, вважалася вже сформованою. Для чого тепер туди влазити спорудою, яка фактично «задавлює» все те, що там є і створює неймовірно тяжкі умови для експлуатації цього будинку й проживання в ньому? Я категорично проти, щоб тут щось подібне розміщувати…

Не розділяє прагнень зведення за драмтеатром багатоповерхівки й архітектор Сергій Бочко. На його думку, проблема виникла через те, що спершу бізнес купує землю, а потім уже розмірковує над тим, чим її забудувати.

– Я пригадую ще ті часи, коли архітектура була вище всього. Тоді до нас приходили забудовники й питали, чи можна в тому чи іншому місці будуватися. А зараз все навпаки: вони викупили землю, приходять і тиснуть за горло, мовляв, я хочу тільки тут будувати, бо це моя земля. Ніхто вже не питає чи можна, чи ні… – сказав він. – Як на мене, запропонований проект забудови на цій ділянці землі буде недоречний і матиме незграбний вигляд.

Директор академічного музично-драматичного театру Володимир Осипов, який долучився до роботи містобудівної ради, у свою чергу наголосив на необхідності облаштування тамтешньої землі.

– Рішення обов’язково має бути ухваленим, наше побажання, аби воно було прийняте в комплексі з приміщенням драматичного театру, – звернувся він.

Як наголосив головний архітектор міста Віталій Чернуха, згідно з зонінг-планом міста, на місці нинішнього котловану за будівлею драматичного театру можливе будівництво житла, але не в такому масштабі.

– Шкода, що забудовник досі не прислухався до тих пропозицій, які були йому надані тиждень тому. Таким чином він тільки втратив цей час, – зауважив Віталій Володимирович. – Натепер до нас знову надійшли ті ж папери. Запросіть сюди автора проекту й ми зі свого боку разом попрацювали б над ним. Та земельна ділянка ділиться на дві частини: на одній із них ми можемо від другого поверху й вище будувати житло, а на іншій при спеціальному дозволі ми зможемо збудувати якісь торгові приміщення. На сьогодні, якби було правильно показана ось ця одна житлова блок-секція, то у вас була б чітка підстава вимагати впродовж семи робочих днів містобудівні умови, а так як цього не було зроблено, то знову буде відмова. Адже надана пропозиція не відповідає ані генеральному плану, ані зонінг-плану міста.

Як результат, після майже двохгодинного слухання, представники містобудівної ради проголосували за те, аби перенести розгляд і забудовник виніс на їхній розсуд кілька альтернативних і компромісних проектів.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ