В Умані відкрили музей зоології

Музей зоології в Умані

23 лютого на базі природничо-географічного факультету УДПУ відбулось урочисте відкриття Музею зоології (вул. Садова,2, навчальний корпус №1, ауд.№112). Музей відкрито за підтримки ректорату силами колективу кафедри біології та методики її навчання і природничо-географічного факультету загалом. Ця подія є яскравим підтвердженням того, що університет створює найкращі умови для організації науково-дослідницької роботи викладачів, студентів та науковців, повідомляє прес-центр УДПУ.

Зоологічний музей є науковим, навчальним, культурно-освітнім, виховним та природоохоронним підрозділом УДПУ імені Павла Тичини. Він створений на основі матеріалів, зібраних видатними зоологами Марією Фальтесон, Ольгою Корнієнко, Катериною Іщенковою, Андрієм Данилюком, Миколою Ковалем, Анатолієм Ткаченком, Ганною Гончаренко впродовж останніх 50 років та студентами під час експедиційних досліджень і польових практик.

Честь урочистого відкриття музею була надана в.о. ректора університету, доктору педагогічних наук, професору Олександру Безлюдному та директору інституту природничо-математичної та технологічної освіти, доктору педагогічних наук, професору Олександру Кобернику.

Захід розпочав декан природничо-географічного факультету Руслан Якимчук. За його словами, метою створення музею є вшанування пам’яті видатного вченого Миколи Коваля та прагнення систематизувати колекції, виставити їх на всезагальний показ, використовувати у навчальному та науково-дослідному середовищі. Музей зоології є унікальним, оскільки не має аналогів серед наукових осередків, це перший подібний музей в Умані.

Із привітальним словом виступив співініціатор музею зоології, професор Олександр Коберник, який відзначив, що відкриття музею є яскравим свідченням потужного розвитку природничо-географічного факультету. Олександр Миколайович висловив сподівання, що музей як центр наукової, дослідницької, просвітницької діяльності стане візитною карткою факультету, спонукатиме біологів університету до творчої педагогічної діяльності.

В.о. ректора Олександр Безлюдний під час виступу підкреслив, що відкриття музею зоології — це важлива подія в житті факультету, інституту й університету в цілому. Музею присвоєно ім’я Миколи Федоровича Коваля — вченого-орнітолога, який стояв біля витоків університетської науки, започаткував підготовку біологів у нашому виші. Микола Коваль був висококваліфікованим фахівцем, шанованим в університеті і добре знаним в Україні. Велику увагу науковець приділив рідній Уманщині, вперше описав птахів дендрологічного парку «Софіївка». Впродовж 30 років педагог дарував свої знання студентам, навчав їх розуміти світ, любити та цінувати життя. А ще Микола Федорович талановитий поет. Мало хто знає, що його поетичні збірки неодноразово публікувалися.

Серед виступаючих були й такі науковці університету, яким пощастило працювати пліч-о-пліч із Миколою Ковалем, – кандидат педагогічних наук Володимир Шулдик, кандидат біологічних наук Ганна Гончаренко. За їхніми словами, Микола Федорович був знаючим фахівцем і працьовитим науковцем, сприяв розвитку вітчизняної науки. Його дочка, Леся Містрюкова — керівник музею, нині продовжує почесну справу батька.

Проректор з науково-педагогічної роботи Владилена Сокирська подякувала сподвижникам за їх прагнення продовжити справу великого науковця і побажала колективу музею процвітання та значних досягнень на науковій ниві.

Захід продовжився цікавою міні-екскурсією музеєм, яку провела студентка ІІ курсу природничо-географічного факультету Тетяна Давидюк.

У музеї представлені характерні для установ такого напрямку об’єкти: опудала птахів, ентомологічні колекції, фіксовані об’єкти. Колекція нараховує близько 400 видів хребетних і безхребетних тварин: риб, плазунів, птахів, ссавців, кишковопорожнинних, губок, голкошкірих червів, членистоногих. Серед експонатів є звичайні для нашого регіону види, такі як Ворона сіра, Грак, Галка, Бабка блискуча та ін., і є види, занесені до Червоної книги України. Музей пишається унікальною колекцією тропічних метеликів, що постійно поповнюється за рахунок нових екземплярів, колекцією пташиних яєць, яка була зібрана та оброблена студентами під час польових практик із зоології. Для реєстрації існуючих зоологічних екземплярів створено електронний каталог.

Музей активно використовується для проведення проведення лабораторних та практичних занять, спецкурсів, при проходженні педпрактики. Музей є базою для науково-дослідної роботи наукових співробітників, аспірантів і студентів, а також використовується при проведенні олімпіад різних рівнів з біології та екології. Музей забезпечує наочністю загальноосвітні школи регіону. Його відвідувачами є не лише студенти нашого вузу, а й школярі шкіл міста та району, гості з інших вузів, вихованці міського еколого-натуралістичного центру та ін.

На базі музею під керівництвом доцентів кафедри біології та методики її навчання Лесі Містрюкової, Любові Соболенко та викладача Світлани Грабовської працюють три проблемні групи.

Музей зоології ім. М.Ф. Коваля співпрацює з Інститутом зоології НАН України ім.І.І.Шмальгаузена, Національним музеєм зоології НАН України, Уманським краєзнавчим музеєм та іншими зоологічними музеями України.

Теми: Умань
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ