В області вакансій на біржі праці стало менше на чверть

пошук роботи

Насуваються часи щонайжорсткішої економії. Нині понад 20,5 тисячі штатних працівників в області переведено на неповний робочий день або тиждень, це 8,6 відсотка загального їх числа. Найбільше таких працівників у Смілі, Золотоноші, Христинівському та Городищенському районах.

На чверть зменшилася й кількість вакансій на біржах праці. Про цю та інші тенденції йшлося на засіданні обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення, який збирався цієї середи, - повідомляє Про Все.

Держава «допомог і компенсацій»?

Скорочення числа працівників, серед іншого, «підігрівається» новими умовами для роботодавців. На цьому наголосила Наталя Руденко, голова обласної організації профспілки працівників споживчої кооперації:

— Замість дати людям роботу, ми поступово перетворюємося на державу допомог і компенсацій. Адже люди готові працювати навіть на половину, на 0,75 ставки. Та от роботодавцю це нецікаво, адже за такого «неповного» робітника він повинен платити податки з повного обсягу мінімальної заробітної плати! Тобто ми хочемо загнати економіку в тінь? Чи хочемо, щоб люди не працювали? — прозвучало риторичне запитання.

Нині безробіття в області фактично сягає десяти відсотків, та зареєстрованих на біржі праці чи не втричі менше. Учасники засідання припустили, що різниця між цими цифрами — це і є люди, які працюють нелегально.

— Ми економіку не чуємо, — делікатно висловив позицію роботодавців Олександр Луговський, радник голови правління ПАТ «Черкаський шовковий комбінат». — Або ми підприємців не розуміємо, або розуміємо, та не хочемо слухати. Скажімо, наш комбінат втратив російський ринок збуту, тож відновлюємо зв’язки у Прибалтиці. Але там кажуть, що їм вигідніше купувати італійські тканини, адже придбання українських, зважаючи на митні й інші умови, запроваджені нашою державою, вкрай невигідні.

Громадські роботи - засіб «на підхваті»

Аналізуючи, як виконується обласна програма зайнятості населення, Олег Шимчук, заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, зазначив:

— Програма передбачала працевлаштувати торік на нові робочі місця не менше 12,6 тисячі осіб, а працевлаштовано 9,3 тисячі. Водночас звільнено у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці 7,6 тисячі осіб.

Безробітних черкащан у січні-вересні 2014 року було майже 60 тисяч Голова федерації профспілок області Петро Шевченко, який вів засідання комітету, зазначив, що саме завдяки виконанню обласної програми зайнятості у нашій області темпи зростання безробіття нижчі порівняно з іншими регіонами. Що підтвердив цифрами Григорій Дендемарченко, директор обласного центру зайнятості. Зокрема:

— Ми працевлаштовуємо краще, ніж в середньому в Україні, і показник цей становить 36,3 відсотка безробітних. Також у нас один з найвищих показників охоплення тимчасовою зайнятістю — торік таку роботу мали 19 тисяч осіб.

Проте ситуація ускладнюється: в області налічується вже майже 12 тисяч переселених осіб. Лише кожен п’ятий з переселенців, які шукають роботу (а таких близько 2-ох тисяч), її знайшов. Попри те, що в кожному місті та районі створені мобільні групи, які виїжджають до місць проживання жителів східних областей на Черкащині, створюються консультаційні пункти центрів зайнятості при відділах соцзахисту, на залізничних вокзалах в м. Черкаси та станції ім. Шевченка, проводяться ярмарки вакансій…

Визначаючи цьогорічні пріоритети програми зайнятості, члени обласного координаційного комітету акцентували на договорах про співпрацю з організації громадських робіт з сільськими та селищними радами області. На фоні скорочення виробництва організація тимчасової зайнятості — теж вихід.

Олег Шимчук назвав пріоритетом програми «підвищення адаптивності населення до потреб ринку праці шляхом вдосконалення системи підготовки молоді до умов регіонального ринку та відповідно покращення підготовки кадрів для потреб економіки, поряд із детінізацією ринку праці та подальшим виконанням програми заходів зайнятості».

Коментар спеціаліста:

Кабінет Міністрів своїм законопроектом ініціює виплачувати пенсії працюючим пенсіонерам у розмірі 85 відсотків (але не менше розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність). При цьому пропонується особам у період роботи на посадах, які дають право на призначення спеціальних пенсій (народні депутати, державні службовці та прирівняні до них особи, судді, прокурори та інші), пенсії, призначені відповідно до чинного законодавства, не виплачувати. Якщо проект буде реалізовано — як це вплине на ринок праці? — цікавимося у Григорія Дендемарченка, директора обласного центру зайнятості.

— Ця категорія людей, на мою думку, буде змушена шукати підробітку мінімум на ту суму, яку втратить, бо й життя дорожчає. Це буде додаткове навантаження на ринок праці.

Довідково:

Зарплата ж в області торік становила в середньому 2829 (в Україні — 3476), і ми на 16-му місці серед інших областей.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  2. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  3. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  4. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  5. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  6. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  7. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  8. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ