Кам’янська районна Рада – проти створення Національного природного парку «Холодний Яр»

Депутати Кам’янської районної ради на черговій сесії VI скликання, що відбулася 27 лютого 2015 року, одноголосно ухвалили звернення до комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, Міністерства екології та природних ресурсів України, Черкаської обласної державної адміністрації та Черкаської обласної ради про недоцільність створення національного природного парку «Холодний Яр» на території Кам’янського району.

Додаток

до рішення районної ради від  

27.02.2015р. №32-16

Звернення

депутатів Кам’янської районної ради Черкаської області до комітету Верховної Ради України і питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Міністерства екології та природних ресурсів України, Черкаської обласної державної адміністрації та Черкаської обласної ради щодо недоцільності створення національного природного парку «Холодний Яр» на території Кам’янського району

Депутати Кам’янської районної ради Черкаської області розглянули звернення територіальної громади с. Грушківка Кам’янського району та додані матеріали (протоколи зборів жителів с. Мельники, с. Головківка с. Лубенці, с. Жаботин та 250 підписів проти створення національного парку на їх територіях) і вкрай стурбовані ситуацією, яка склалася стосовно ініціювання створення національного природного парку «Холодний Яр» загальною площею 8518.6623 га за рахунок земель лісогосподарського призначення, що знаходяться в постійному користуванні державного підприємства «Кам’янське лісове господарство».

Місцеві громади сіл Мельники, Головківка, Грушківка, Жаботин, Куликівка, Лубенці, на території яких пропонується створити національний парк, категорично не підтримали ідею його створення.

Зазначені земельні ділянки лісового фонду розміщені на територіях Креселецького та Грушківського лісництв і складають 73% площ цих лісництв.

Виключення земель лісового фонду з лісогосподарського виробництва та надання їм статусу національного парку, навіть без вилучення з постійного користування лісгоспу, унеможливить ведення лісового господарства на вказаних землях та призведе до негативних, деструктивних наслідків в лісових насадженнях, особливо в не зімкнутих лісових культурах та молодняках.

Постановою Кабінету Міністрів України від 1 березня 2014 року № 65 затверджено заходи щодо економного та раціонального використання державних коштів. Пунктом 7 в зазначених заходах передбачено припинення створення нових бюджетних установ без дозволу Кабінету Міністрів України.

Надання погодження на вилучення лісових земель для створення національного парку, який є бюджетною установою, до отримання дозволу Кабінету Міністрів України є порушенням вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2014 року №65.

Для створення національного природного парку необхідне значне фінансування, яке здійснюється виключно за рахунок Державного бюджету України.

Існуючі на території лісництв заповідні об'єкти утримуються виключно за рахунок коштів лісгоспу, відповідно до встановлених науково-обґрунтованих режимів.

Слід також відмітити, то створення національного природного парку значно обмежить, а у деяких випадках унеможливить проведення всіх видів лісокористувань, які здійснюються населенням в межах спеціального користування лісами, зокрема збір грибів, ягід, дикорослих плодів, випас худоби, сінокосіння, встановлення пасік та інше. Значно зменшиться заготівля паливних дров, які є основним видом палива для місцевого населення та бюджетних установ.

Разом з тим, вилучення з лісогосподарського виробництва двох лісництв Креселецького та Грушківського, які займають 44% лісового фонду підприємства, вірогідно, призведе до розформування державного підприємства «Кам’янське лісове господарство», а це призведе до звільнення працівників в кількості 220 осіб, щорічних втрат надходжень до державного та місцевих бюджетів.

В даний час на цих територіях уже існують ряд об’єктів природно-заповідного фонду, загальною площею 1506 га (близько 30% площі лісового урочища), серед яких найбільший, що займає площу 1039 га – пам’ятка природи загальнодержавного значення «Холодний Яр», створена розпорядженням Ради Міністрів УРСР № 1085-р від 1 жовтня 1968 року.

На території створено ряд заповідних об’єктів місцевого значення: «Атаманський парк», «Зубівський», «Оля», «Білосніжний», «Грушківський», «Сквер учасників партизанського руху», «Тарасова криниця», «Гиричеве», «Тюльпан дібровний», «Монастирське джерело», мета яких збереження рідкісних рослин, занесених до Червоної книги України, історичних та природних пам’яток.

Виходячи з вищезазначеного, депутати Кам’янської районної ради підтримують думку жителів населених пунктів, які звернулися до районної ради і виступають проти створення національного парку на території Кам’янського району у зв’язку з недоцільністю.

Схвалено на сесії районної ради шостого скликання 27 лютого 2015 року

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ