Очільник Уманщини розповів про досягнення

голова Уманської райдержадміністрації Ярослав СкусПро перші кроки та перші досягнення у новому 2015 році розповів в інтерв’ю голова Уманської райдержадміністрації Ярослав Скус.

Які особливості формування бюджету 2015 року?

Питання бюджету надзвичайно важливі, за кожною гривнею стоять люди, при цьому складності додає ситуація в країні.

Однак якщо порівнювати бюджети 2014 та 2015 років є значні відмінності. Так уточнений план доходів бюджету району у 2014 році по власних та закріплених коштах загального фонду склав 50,5 млн. грн. За рік надійшло 59,3 млн.грн., тобто виконання бюджету склало 117,5 %. Основні джерела надходження: ПДФО - 69,3% та плата за землю - 26,7%. За рівнем виконання дохідної частини Уманський район посів 2 місце в області. Це дало можливість забезпечити в повному обсязі виплати по заробітній платі, витрати на енергоносії, а також сформувати додатковий фінансовий ресурс – вільні залишки бюджетних коштів в сумі 7,6 млн.грн. а разом з сільськими радами 19,2 млн. грн.

Що стосується районного бюджету 2015 року, то у зв’язку зі змінами у податковому законодавстві кількість податків зменшилася з 22 до 9. Змінився підхід надання дотацій районному бюджету з державного бюджету. Замість дотації вирівнювання, яка надавалася у 2014 році і фактично вирівнювала потребу по всіх галузях в загальному, в цьому році ми маємо окремо медичну дотацію, освітню дотацію, пільги та субсидії, які на жаль отримані з великим дефіцитом. Так тільки по освіті ми недоотримали по потребі 5,9 млн.грн., по медицині – 4,8 млн.грн. Проте ми одразу почали шукати шляхи вирішення, і деякі питання вже закрили. Адже той, хто шукає можливості, - завжди досягає бажаного результату. Я переконаний, що ми зможемо мобілізувати зусилля для вирішення усіх питань. Адже лише конструктивна співпраця й партнерські відносини між виконавчою районною владою, органами місцевого самоврядування та громадами стануть основними для реалізації головної мети – поліпшення рівня і якості життя наших жителів.

Яка сьогодні соціально-економічна ситуація на селі? Що є головною проблемою?

Звісно, часи нелегкі, і у селах є ряд проблем, проте у всі часи головним було мати хорошого господаря-керівника, здатного знаходити рішення в будь-якій ситуації.

В нашому районі є ряд сіл, де керівники місцевих господарств роблять усе можливе, аби навіть попри складні часи, була можливість працювати над покращенням інфраструктури. Так, я із впевненістю можу сказати, що взірцевими селами нашого району є Городецьке та Кочубіївка, де переймається проблемами села Володимир Осадчий, голова ФГ «Агрофірма «Базис». Також варто відзначити село Берестівець, де вправний господар Василь Чекаленко, як кажуть, є людиною на своєму місці. Керівник господарства в селі Аполянка, Володимир Мальченко, кожного дня думає, як створити нові робочі місця, як допомогти малозабезпеченим. У таких господарів навіть незручно інколи питати про виконання соціально-партнерських угод, адже можна поїхати і переконатися, що про село дбають, бережуть та покращують його устрій.

На жаль є і села, які в свій час довірилися великим агрохолдингам і на сьогодні мають велику проблему. Все керівництво сидить в Києві чи закордоном, а в селі не має господаря, який може швидко реагувати на потреби села. Інтереси людини, підвищення рівня життя і добробуту кожного – ось що має бути головним пріоритетом.

Варто підкреслити, що в цьому році ми доклали чимало зусиль аби змусити київських олігархів виконати свої зобов’язання перед громадою села Громи - і як наслідок село отримало допомогу в 100 тисяч гривень.

Хотілось би почути відповідь про те, як вдалось вирішити питання зі збереженням 20% надбавки освітянам за престижність професії?

У зв’язку із складною ситуацією в державі, Уманський район отримав освітню дотацію з державного бюджету з дефіцитом в 5,9 мільйонів гривень. Одразу ж постало питання – за рахунок чого перекрити цей дефіцит? Якщо пам’ятаєте, то ми одразу скликали нараду, на якій спільно з освітянами району, обговорили це питання, тоді ж було прийнята колегіальне рішення – призупинити виплату 20% надбавки за престижність. Це було вольове рішення, яке показало громадянську позицію освітян Уманщини – адже вони, враховуючи події на Сході України, із розумінням поставилися до даної ситуації. Але ми одразу почали працювати над тим, аби якомога швидше повернути виплати педагогам.І як результат – вже сьогодні знайдено можливості і напрацьовано механізм, який дозволяє в цьому році освітянам району виплачувати 20% надбавку за престижність професії в повному обсязі. Адже не потрібно забувати, що освіта – це напевно один з найвідповідальніших напрямків роботи. За кожним рішенням стоять тисячі людей і та ситуація яка сьогодні виникла в державі змушує нас вкрай виважено підходити до вирішення питань освітянської галузі в нашому районі.

Варто зазначити, що ми також знайшли кошти для компенсації коштів на проїзд до місця роботи вчителів району. Але попереду, ще стоїть питання надання фінансової підтримки вчителям, які сумлінно працюють на освітянській ниві.

Яка нині ситуація з харчуванням дітей в школах?

Школярі району отримуватимуть щодня смачні, гарячі обіди. Так, за рахунок економії коштів ми забезпечили харчуванням учнів з 1-4 класів. Також ці дітки матимуть і безкоштовне оздоровлення в санаторіях та літніх таборах.

Чи вирішилось питання з ремонтними роботами у закладах освіти?

-Так. З районного бюджету виділено 250 тис. грн. на ремонт покрівлі Гродзевського НВК. Також 200 тисяч гривень було виділено на капітальний ремонт котельні Бабанської і 150 тис. грн. - на ремонт покрівлі школи у селі Старі Бабани.

В якому стані сьогодні перебуває медична галузь району?

Питання медицини в Уманському районі стояло б набагато гостріше, якби не злагоджена робота райдержадміністрації та товаровиробників. Нас сьогодні при тій медичній дотації з державного бюджету з дефіцитом у 4,8 млн. грн. навряд чи ми говорили з Вами про перспективу у медичній галузі, однак знайдені можливості для забезпечення безкоштовного харчування у Центральній районній лікарні, виділенні кошти для закупівлі медикаментів на суму в 1,4 млн. грн. Тому сьогодні ми можемо з впевненістю сказати,що усі пацієнти установи будуть мати повноцінне харчування та якісні медичні послуги.

Зараз актуальне питання мобілізації. Розкажіть, будь ласка, з якими результатами пройшла четверта хвиля мобілізації?

Перший етап четвертої хвилі мобілізації на Уманщині завершився. Мобілізаційні завдання, які були поставлені перед нами обласним військкоматом, виконано в повному обсязі. Найбільш організовано мобілізація пройшла в селах Родниківка, Ладижинка, Дмитрушки та Паланка. Транспорт для військових потреб надали п’ять підприємств району - ДП «Уманське лісове господарство», ПрАТ «Укрзерноімпекс», ТОВ «Агроплант», ДП «Умань-Агро» та фермерське господарство «Агрофірма «БАЗИС», - каже голова Уманської РДА Ярослав Скус.- Хочу підкреслити, що нині всім нам важливо розуміти, що не лише ці хлопці а їх сім’ї потребують особливої підтримки. Адже кожну хвилину ризикуючи життям, наші хлопці мають бути впевненні, що їх рідним та близьким готові завжди допомогти, підтримати. Тому всі ми повинні об’єднатися, аби подбати про них та про їх батьків, дружин і дітей. Бо наші захисники відстоюють найдорожче, що у нас українців є - Свободу та Незалежність.

- Дякую за розмову.

 

Теми: Умань
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ