Пішов з життя головний будівничий району та міста, легенда Звенигородщини

1Петро Олексійович Коваленко – головний будівничий району та міста, легенда Звенигородщини8 березня 2015 року на 88 році пішов з життя Петро Олексійович Коваленко – головний будівничий району та міста, легенда Звенигородщини.

Петро Олексійович Коваленко народився в 1928 році в с. Сигнаївка Шполянського району Черкаської області в сім'ї селянина. Трудову діяльність П.О. Коваленко розпочав 1943 року трактористом у колгоспах Росошанського району Воронезької області. В 1947 році закінчив Черкаський ветеренарний технікум і продовжив навчання в Київському ветеринарному інституті.

Здобувши вищу освіту, працював спочатку завідуючим Шполянською зооветдільницею, потім старшим ветлікарем Шполянської МТС, головним ветеринарним лікарем Шполянського району, начальником райсільгоспінспекції, головним державним інспектором по заготівлі сільськогосподарської продукції. В 1953 році вступив до лав КПРС.

У 1962 році П.О. Коваленко був обраний першим секретарем Катеринопільського райкому Компартії України, а в січні 1963 року – головою виконкому Шполянської районної Ради народних депутатів. З 1967 по 1969 рік він слухач Вищої партійної школи при ЦК КПРС, після закінчення якої працював інструктором Черкаського обкому Компартії України, а з вересня 1969 року – головою виконкому Звенигородської районної Ради народних депутатів.

З яскравою та непересічною особистістю Петра Олексійовича пов’язана ціла історична епоха при чому це була одна із найсвітліших, найяскравіших та найнезабутніших сторінок як в історії міста так і в історії всього району в цілому, це був період розквіту. Петро Олексійович очолював виконавчий комітет районної ради 25 років, з 9 вересня 1969 року по 15 липня 1994 року.

За цей час в Звенигородці збудовано більш ніж 40 двох та п’ятиповерхових будинків з загальним житловим фондом понад 1400 квартир, 3 загальноосвітні школи, 5 дитячих садків, дитячу юнацьку спортивну школу, музичну школу, 2 будинки зв’язку, 2 аптеки, 4 спальні корпуси санаторію «Радон», 3 гуртожитки, будинок Побуту та адмінприміщення будинку Рад, адмінприміщення міліції, рембудуправління, кар’єроуправління та ПМК-2. здано в експлуатацію, головний корпус центральної районної лікарні, пологове відділення, поліклініку для дорослих, дитячу та стоматологічну поліклінніки, добудовано та реконструйовано нинішнє приміщення районної ради.

Слід відзначити що в багатьох випадках процес будівництва розпочинався виключно на ентузіазмі та завдяки організаторським здібностям Петра Олексійовича і його здійснення вимагало надзвичайних зусиль, уміння, наполегливості, особистого авторитету у відповідних державних структурах та відомствах. Адже в той період капітальне будівництво проводилося згідно Державного плану під яке виділялися фінансові і матеріальні ресурси. Позапланового будівництва в той час просто не могло бути. Тому голова райвиконкому Петро Олексійович Коваленко володіючи всіма якостями господарника та керівника, поряд із планом державного будівництва (централізовані капіталовкладення) організовував і здійснював будівництво за рахунок не централізованих джерел фінансування – дольової участі підприємств, установ та організацій і в основному за рахунок перевиконання дохідної частини бюджету. За кошти від перевиконання бюджету розпочиналося будівництво таких об’єктів як районна лакарня, поліклініки та інші з подальшим включенням їх в плани державного будівництва.

Саме завдяки особистій ініціативі Петра Олексійовича в місті побудовано новий потужний сироробний комбінат, розпочали роботу нові підприємства такі як ШРБУ, райагропостач та завод екологічного обладнання. Введено в дію міську каналізацію та водогін. До міста підведено газову магістраль високого тиску та розпочато газифікацію. Здано в експлуатацію 2 комплекси громадського харчування, будинок-інтернат для пристарілих, ветеринарну аптеку та районну станцію по боротьбі з хворобами тварин. Побудовано приміщення Держбанку-ощадбанку, друкарні, ресторану, універсаму та близько 20 нових магазинів. Почали здійснювати обслуговування населення автозаправочна станція та станція технічного обслуговування.

І це далеко не повний перелік добрих справ які залишаються вічною пам’яттю в серцях звенигородчан про справжнього патріота, прекрасного господаря та керівника, Людину з великої літери Петра Олексійовича Коваленка.

Життєвий та трудовий шлях Коваленка П.О. це достойний приклад патріотизму та професіоналізму , гідний взірець того як потрібно виконувати свої обов’язки та слугувати своєму народу.

Свідченням високої оцінки його праці є державні нагороди , два ордени «Знак Пошани», орден «Трудового Червоного Прапора» та орден «Жовтневої Революції», дві Почесні Грамоти Верховної Ради. Він нагороджений пам’ятною медаллю «За заслуги перед Звенигородщиною» та є Почесним Громадянином міста Звенигородки.

На жаль, словами важко загоїти на серці страшну рану від втрати. У цей скорботний час Звенигородщина поділяє біль непоправної втрати і висловлює щире співчуття родині і близьким покійного. Світла пам'ять про Петра Олексійовича Коваленка завжди житиме в наших серцях.

Голова Звенигородської районної ради В.П. Кучер

 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ