Детально про стан здоров’я населення та медичної допомоги Черкаської області

Дані про стан здоров’я населення Черкаської області «Новини Черкас» отримали в обласному управлінні статистики.

Самооцінка стану здоров’я населенням

Питання про стан здоров’я, яке традиційно звучить при зустрічі давніх знайомих, було задане під час вибіркового опитування домогосподарств, проведеного органами державної статистики в жовтні минулого року.

Згідно з отриманими даними своє власне здоров’я як “добре” оцінили 41% населення області, як “задовільне” – 46%, решта оцінила свій стан здоров’я як “поганий”.

Про те, що вони хворіли протягом 12 місяців, які передували опитуванню,повідомили 80% населення області. Серед осіб, які перенесли захворювання, менше третини (31%) відмітили їх вплив на повсякденну працездатність і чверть (25%) – на життєву активність.

Із загальної кількості населення дві особи із п’яти мали хронічні (6 місяців і більше) захворювання або проблеми зі здоров’ям. Найпоширенішими були гіпертонія (37,5%), серцеві захворювання (25,5%), артроз, артрит (19,9%).

Серед хронічних хворих захворювання на хронічний гепатит, жовчокам’яну хворобу, холецистит, холангіт, цироз печінки мали 14%; хронічний бронхіт, емфізему легенів – 6,7%; остеохондроз – 5,2%; алергію та діабет мали по 4,2%; виразку шлунка або 12-палої кишки – 3,8%; мігрень або частий головний біль – 3,7%.

Про те, що на стан їхнього здоров’я частково або серйозно вплинули наслідки катастрофи на Чорнобильській АЕС, повідомили 53% населення.

Розподіл членів домогосподарств Черкаської області за місцем надання медичної допомоги.

В жовтні минулого року, за медичною допомогою протягом останніх 12 місяців звертались 73% населення області. Серед них дев’ять із десяти звертались до поліклініки (крім стоматолога), до стоматолога у державній медичній установі – 18%, до приватного стоматолога – 7%, до сімейного лікаря у поліклініці та до швидкої медичної допомоги по 3%, до платної медичної установи або приватно практикуючого лікаря (крім стоматолога) – 1%, до народного цілителя, гомеопата, знахаря, екстрасенса і т.ін. – 0,4%.

Кожні тринадцять із двадцяти осіб здійснили свій останній візит до лікаря у зв’язку з хворобою або проблемою зі здоров’ям, майже третина – у зв’язку із проходженням профілактичного огляду, у зв’язку з необхідністю поновлення рецептів – 2%, у зв’язку з нещасним випадком або травмою – 1%, решта – з адміністративної причини (отримання документу, сертифікату, листа-довідки і т.ін.).

Рівень доступності для домогосподарств окремих видів медичної допомоги.

Інформація, одержана під час опитування членів домогосподарств у жовтні 2014 року, характеризує суб’єктивну думку населення щодо рівня доступності для них послуг охорони здоров’я, можливості придбання ліків та медичного приладдя, окремих питань, пов’язаних з лікуванням у лікарнях.

Частка домогосподарств області, в яких хто-небудь з членів потребував медичної допомоги, придбання ліків та медичного приладдя, становила 97%. Серед них кожне восьме домогосподарство повідомило про випадки неможливості отримати медичну допомогу, придбати ліки та медичне приладдя.

Основною причиною цього домогосподарства вважають занадто високу вартість ліків, медичного приладдя, послуг охорони здоров’я.

Так, не змогли придбати ліки хто-небудь з членів 50 тис. домогосподарств, серед них 96% – через занадто високу вартість, 4% – не змогли знайти; хто-небудь з членів 17 тис. домогосподарств не зміг відвідати стоматолога, з них 92% – через занадто високу вартість послуг, 8% – у зв’язку з тим, що черга була занадто довгою.

Хто-небудь з членів 22 тис. домогосподарств не зміг відвідати лікаря, серед них через занадто високу вартість послуг – 48%, через відсутність медичного спеціаліста потрібного профілю – 43%, у зв’язку з тим, що черга була занадто довгою – 9%.

Хто-небудь з членів 14 тис. домогосподарств не зміг отримати лікування у стаціонарі, з них 89% – через занадто високу вартість лікування, 11% – через відсутність відділення потрібного профілю.

Виключно через високу вартість послуг:

– хто-небудь з членів 16 тис. домогосподарств не зміг провести медичні обстеження;

– хто-небудь з членів 15 тис. домогосподарств не зміг зробити протезування;

– хто-небудь з членів 14 тис. домогосподарств не зміг отримати лікувальні процедури;

– хто-небудь з членів 4 тис. домогосподарств не зміг придбати медичне приладдя.

Серед осіб, які повідомили, що за останні 12 місяців вони лікувались у лікарні, 84% самі купували медикаменти, 55% – брали з собою постільну білизну, 70% – харчувались за свій рахунок. Тільки 13% осіб не брали з собою до лікарні нічого з перерахованого.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ