Хто тепер може звертатися за житловими субсидіями?

субсидіяВ Україні скасували обмеження для певних категорій громадян, які не мали права звертатися за житловими субсидіями. Тепер цю пільгу може просити кожен.

Як повідомляє заступник директора департаменту – начальник управління соціального захисту населення Придніпровського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Катерина Бінусова, донині для отримання субсидії не розглядалися звернення від громадян, які не працюють, не служать, не навчаються і офіційно не є безробітними (тобто не перебувають на обліку в центрах зайнятості).

– Уже з 1 травня ми будемо розглядати всі сім’ї, навіть ті, де доходи є меншими визначеного законодавством рівня, – зауважує Катерина Марківна. – Тож у таких родинах право на житлову субсидію вираховують, проставивши дохід сім’ї за шість місяців у розмірі прожиткового мінімуму для працездатної особи – тобто 1218 гривень.

Надання житлових субсидій зараз залежить лише від доходів, усі інші обмеження знято. Водночас, у соціальній службі наголошують: звертатися за субсидією можуть не лише власники житла, але й співвласники, на ім’я яких відкриті особові рахунки та приходять квитанції про оплату комунальних послуг.

– Звертаємо увагу й на те, що субсидії відтепер нараховуватимуть на 12 місяців, а не на 6, як було раніше, – зазначає Катерина Бінусова. – А щоб оформити субсидію, потрібно заповнити заяву та декларацію про доходи.

За більш детальною інформацією з вказаного питання необхідно звертатися до управлінь соціального захисту населення департаменту соціальної політики Черкаської міської ради (управління соціального захисту населення Соснівського району, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 117, каб.115, тел. 37 23 52, 32 01 10; управління соціального захисту населення Придніпровського району, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, каб.123, тел. 36 05 63, 45 30 09).

Субсидії по-новому

Підприємства, що надають послуги з газопостачання, електропостачання та централізованого опалення, до 15 квітня та до 01 листопада 2015 року разом з квитанціями повинні надіслати усім користувачам послуг бланки заяви про призначення житлової субсидії та декларації про доходи і витрати.

Субсидія призначатиметься на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням, при цьому до розрахунку братиметься дохід усіх зареєстрованих членів родини за попередній календарний рік. Після закінчення строку отримання субсидії, встановлюється автоматичний принцип призначення субсидії на новий термін.

Таким чином, для сімей, які отримували субсидії в опалювальний період 2014-2015р.р., субсидію буде подовжено на 12 місяців без додаткового звернення отримувача субсидії.

Субсидія нараховуватиметься виходячи з соціальних норм житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами. відтепер сукупний дохід сім’ї обчислюватиметься виходячи з отриманих доходів без урахування податку з доходів фізичних осіб (тобто, нарахований дохід – 15 % податку). При цьому наявність двох або більше транспортних засобів, наявність земельних ділянок, паїв не позбавляє сім’ю права на отримання субсидії. У разі, якщо вказане майно приносить дохід, його слід зазначити у декларації при оформленні субсидії.

До речі, надається можливість оформлення субсидії особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні (будинку) на підставі договору найму (оренди) житла, і на яку відкрито особові рахунки із сплати житлово-комунальних послуг (тобто орендаря). Такі особи разом зі заявою та декларацією подають договір найму (оренди) житла.

З травня 2015 року родини, у складі яких є особи працездатного віку, що не працюють, не вчаться, не перебувають на обліку в центрі зайнятості, як такі що шукають роботу, також зможуть оформити субсидії. До розрахунку доходів таких осіб братиметься дохід в розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб ( тобто 1218 грн. на період 01.01.2015 – 30.11.2015 та 1378 на грудень 2015).

Одночасно слід зазначити, що громадянин, якому призначено субсидію, зобов’язаний протягом місяця поінформувати управління про зміни у складі зареєстрованих у житловому приміщені (будинку) осіб (орендарі – про осіб, які фактично живуть), їх соціальний статус, зміни у переліку отриманих житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, про купівлю товарів або оплату послуг на суму більше 50 тис. грн.

Крім того, якщо будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб (осіб, які фактично проживають), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії здійснив купівлю земельної ділянки, квартири, будинку, автомобіля, транспортного засобу, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатив послуги з будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, транспортного засобу, телефонного зв’язку на суму , яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тис. грн, то в такому випадку в призначенні субсидії буде відмовлено.

Звертаємо увагу, що перевірка достовірності даних, зазначених у декларації про доходи і витрати, здійснюватиметься органами соціального захисту вже після призначення субсидії, шляхом здійснення запитів до відповідних органів, установ та організацій.

Важливо знати, що у разі, якщо подано неповні, недостовірні дані про доходи і витрати зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку може бути припинено надання субсидії і заявник повинен буде повернути подвійний розмір незаконно отриманої субсидії.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  5. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  6. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  7. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  8. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  9. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ