Лісова пісня щоб звучала

посадка лісу

Днями у Михайлівському лісництві відбулася щорічна акція під назвою «Майбутнє лісу у твоїх руках», до участі в якій творці канівських лісів зазвичай запрошують школярів, студентів, представників органів влади, щоб ті власноруч посадили молоді деревця й долучилися до відтворення лісу. 

– Ліс – це не лише неоціненне багатство Канівщини, це ще й багаторічна праця кількох поколінь лісівників. Мета акції, перш за все, виховна, – говорить директор ДП «Канівський лісгосп» Олександр Ігнатюк. – Ми намагаємося залучити до садіння лісу якомога більше людей різних професій, щоб показати їм, як створюються ліси, й дати можливість самим приєднатися до цієї доброї справи.

Головний лісничий Сергій Пустовойт розповів, що лісівники Канівського лісового господарства щороку висаджують ліс на площі близько 60 га на місцях вирубок. Як правило, площа висадки перевищує площу вирубки в середньому на 10 гектарів.

Цього року до участі в акції Канівське лісове господарство запросило керівників районної державної адміністрації, районної ради, міськвідділу міліції, прокуратури, працівників рятувальної служби. Перед початком роботи головний лісничий Канівського лісгоспу Сергій Пустовойт провів інструктаж для тих, хто садив ліс уперше – показав, як правильно висаджувати молоді сіянці. Завданням для учасників акції було висадити на площі 1 га близько 3 тисяч сіянців сосни й дуба. Минулого року на цій ділянці лісу було проведено санітарну рубку. Тепер вона має бути засаджена молодими однорічними сіянцями, вирощеними турботливими руками працівників Канівського лісгоспу. Молоді сосни й дуби підготували до висадки. За кілька днів їх коріння було замочене в спеціальному антисептичному розчині, що знешкоджує хвороби й шкідників, які можуть стати на заваді приживанню й розвитку дерев.

– Справу, яку ми робимо сьогодні, – говорить Олександр Ігнатюк, – сподіваюся, оцінять наші нащадки, оскільки сосни, які ми наразі садимо, підлягатимуть промисловій вирубці не раніше ніж через 40-50 років. Михайлівський ліс є рукотворним, тобто посадженим людьми. Не одне покоління лісівників десятиліттями працювало над його творенням. Загалом лісонасадження Михайлівського лісництва займають площу 4566 га. Сьогодні за Михайлівським лісом доглядають 12 лісівників, тож допомога, яку надали своєю працею учасники акції, є відчутною. Робота над створенням лісу – це не лише садіння саджанців, це й багаторічний догляд за лісовими культурами, світлові й санітарні рубки, збирання насіннєвого матеріалу, його висівання, догляд і селекція сіянців. Це клопітка багаторічна праця людей, відданих лісу.

Нинішньої весни лісівникам завдають чималого клопоту пожежі, що спалахують через підпалювання жителями сухої торішньої трави. В суху й вітряну погоду, яка була цього року в березні, вогонь із підпа лених ділянок швидко переки дається на лісові масиви й може завдати великої шкоди лісу в цілому. Навіть під час проведення акції працівники рятувальної служби мусили терміново виїха ти на виклик – у Гуті Михай лівській через підпал сухої тра ви виникла пожежа, вогонь загрожував лісу й житловим будинкам. Зав дяки злагодженій роботі рятівників та лісівників займання вдалося вчасно локалізувати.

Ми звикли до того, що ліс є. Ми сприймаємо його як даність, як те, що подарувала нам при рода. І справді, більшість лісів на планеті – дарунок природи. Але ми забуваємо часом, що ліс – це не тільки місце приємного відпочинку, а й промислова си ровина для виготовлення меб лів, будівництва житла, для опа лення людських осель. І дикій природі вже не під силу відтворювати ліс. Але за неї це роб лять людські руки – невтомні руки лісівників, які своєю щоден ною працею, в будь-яку пору року, за будь-яких погодних умов дбають про те, щоб ми залиши ли своїм нащадкам не піщану пустелю, а прекрасні ліси, з їх різнотрав'ям, п'янким повітрям, весняними квітами, ягодами, тією неповторною красою, за яку ми усі так любимо ліс.

Мало хто бачив фотографії старого Канева, околиць нашого міста. На них можна побачити Канівські гори, на яких практично немає дерев. Сьогодні ж Канівські гори – це суцільні ліси, створені людьми – працівниками Канівського лісового господарства. Тож шануймо їх працю і пам'ятаймо: майбутнє лісу – в наших руках.

Марія Гламаздіна, газета «Дніпрова зірка», березень 2015 року

Теми: Канів
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  5. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  6. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  7. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  8. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  9. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ