Черкаський політпроцес: від «Об’єднання територіальних громад» – до партії

На Черкащині створюють свою політичну партіюІніціювати створення крайової політичної сили, до якої ввійдуть патріоти Черкащини, що працюватимуть у радах різних рівнів на користь нашої області – таке рішення було прийнято під час круглого столу, що відбувся 9 березня з ініціативи громадської організації «Об’єднання територіальних громад – ЧЕРКАЩАНИ».

Обговорення розпочалося із аналізу реалізації передбаченого українським законодавством добровільного об’єднання територіальних громад, інформує Прочерк.

Голова громадської організації Олександр Коваленко зазначив, що багатьох селян непокоїть, чи не призведе таке об’єднання до втрати того невеличкого майна, яке вони на сьогодні ще мають. Усі питання реформ потребують ретельного роз’яснення жителям області.

Голова обласної ради Валентина Коваленко наголосила, що на нещодавньому прийомі громадян 80% людей зверталися до неї по матеріальну допомогу, тоді як кілька місяців тому таких прохачів було лише 20-30%. Отже, реформування держави відбувається у надзвичайно складних умовах – військових дій і дуже значних економічних негараздів. Тому великого значення набуває формування нових місцевих еліт, які зможуть допомогти вижити українським населеним пунктам, особливо селам.

Народний депутат IV-VI скликань Анатолій Семинога зазначив, що сутність реформ нині часто полягає лише в економії бюджетних коштів за рахунок скорочення мережі шкіл, медичних закладів, поштових відділень, а зараз – і сільрад. Натомість, реформи на селі слід було б розпочати не з об’єднання територіальних громад, а з надання їм більших повноважень, децентралізації. Саме пан Семинога оприлюднив ідею щодо створення на Черкащині місцевої політичної сили.

Керівник обласного кардіологічного центру, депутат облради Світлана Журба наголосила, що головною проблемою охорони здоров’я сьогодні є брак фінансування з боку держави. Без поліпшення фінансування будь-яка реформа не вдасться. Так, у Грузії після проведення приватизації медичних закладів люди їх просто не відвідують, оскільки не мають для цього коштів.

Директор Інституту розвитку селянства ЧНУ ім. Б.Хмельницького Анатолій Морозов зазначив, що від об’єднання територіальних громад «ми нікуди не дінемося». На його думку, цей процес стане менш болісним, якщо буде усунуто надмірну бюрократизацію державної влади. Якщо до сільради не буде потреби часто звертатися, то не так важливо, наскільки вона віддалена від місця проживання людини. Анатолій Георгійович підтримав ідею щодо створення партії патріотів Черкащини.

Заступник голови ГО «Об’єднання територіальних громад – ЧЕРКАЩАНИ» Ростислав Супрунов наголосив, що інтереси всіх великих політичних партій – поза межами Черкащини: у Києві, Дніпропетровську, Донецькому регіоні тощо. Він навів приклад партії «Самопоміч», створеної у Львові як місцева політична сила. За його словами, створення такої партії дозволило розв’язати багато проблем Львівської області.

Сільські голови, які взяли участь в обговоренні, наголосили на тому, що при розробці реформ слабо враховуються реалії сільського життя на Черкащині. Зокрема, для отримання спадщини вимагають документи аерофотозйомки (а вона в багатьох районах не проводилася), після переведення ФАПів у підпорядкування районних бюджетів їх стали набагато гірше фінансувати («бракує коштів навіть за заміну лампочок»), сільські мікрорайони, розміщені за формальними межами населених пунктів, потрапили у підпорядкування Держземагентства тощо.

Об’єднання територіальних громад, яке планується провести вже до призначених на осінь виборів, вимагатиме налагодження транспортного руху між селами, а нині навіть до райцентру часто можна дістатися на одному рейсі в день.

Сільські голови підтримують ідею щодо того, щоб реформу на селі розпочинати не з об’єднання сільрад, а з передачі їм більших функцій, тобто з давно обіцяної децентралізації. Тоді селянам стане зрозумілою й необхідність об’єднання громад.

Співвласник корпорації «Дніпро» (Чорнобаївщина) Олексій Душейко наголосив, що таке серйозне реформування як адміністративно-територіальне, не може робитися поспіхом, воно вимагає ретельного дослідження вигід і втрат, які можуть виникнути внаслідок змін. Він також наголосив, що дуже важливо, щоб реформи робили люди, які справді знаються на проблемах і реаліях життя в селі.

Народний депутат VII скликання Леонід Даценко зазначив, що реформи мають бути не косметичними, а революційними, і не повинні зводитися тільки до оптимізації мереж соціальних закладів. При цьому адміністративно-територіальна реформа не входить до числа найбільш термінових.

Директор ЗАТ «НВФ «Урожай», депутат облради Олег Васецький зазначив, що обласна і районні ради складаються переважно із представників великих партій. Тож тим, хто не хоче вступати до цих політичних сил, дорогу до представницьких органів практично закрито. Між тим, великі партії не викликають довіри багатьох виборців, оскільки їхні рішення приймаються у столиці та ще деяких великих містах, отже не враховують інтересів сільської глибинки. Крім того, такі партії не змогли продемонструвати людям своєї успішності. Нарешті, вони націлені на виконання надзвичайно великого кола завдань, а отже не надто ефективні. Тому, на думку Олега Володимировича, створення крайової партії – вимога часу.

Учасники круглого столу дійшли таких висновків: по-перше, реформування на селі має здійснюватися на засадах відкритості й добровільності, по-друге, розпочинати потрібно з децентралізації, а не з об’єднання громад, по-третє, країні необхідні патріотичні місцеві еліти, по-четверте, на часі створення політичної партії, зосередженої на інтереси Черкащини і черкащан.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ