Лисян ошукують телефонні шахраї

телефонні шахраїВинахідливість шахраїв не знає меж. На сьогодні існує досить багато варіантів і схем вчинення шахрайських дій і заволодіння коштами довірливих громадян. Останнім часом почастішали випадки телефонного шахрайства. Представляючись працівниками медичних закладів, банківських установ, ДАІ чи інших правоохоронних органів і, повідомляючи про те, що їхній син чи донька потрапили у халепу, шахраї виманюють кошти у довірливих громадян. Сума, яку просять по той бік слухавки – від 2 до понад 10 тисяч. Хоч попередньо міліція і попереджала про такий вид шахрайства, однак знаходяться такі, що перераховують гроші, вказані випадки зафіксовані і в Лисянському районі, вже декілька осіб потрапили в подібну пастку.

Дзвінок із невідомого номера пояснюють тим, що у вашого близького телефон розрядився, загубився, вилучений працівниками міліції чи взагалі що людина сама розмовляти не може через важкий стан. Шахраї вимагають терміново поповнити баланс незнайомого номера, продиктувати код картки на поповнення рахунку або ж узагалі певним чином передати конкретну суму грошових коштів (залишити у вказаному місці, віддати якійсь людині).

Більшість людей бездумно виконує вказівки аферистів, оскільки велику роль відіграє хвилювання за близьких. Особливо дієві такі дзвінки в нічний час, коли голос називається працівником правоохоронного органу чи медиком.

В разі реального затримання працівниками міліції вони повідомляють про нього рідним, вказуючи при цьому підстави та термін затримання, а також орган внутрішніх справ, де утримується затримана особа. Чинним законодавством не передбачено жодних платежів за утримання чи затримання особи правоохоронним органом.

Якщо громадянин, ідучи назустріч вимогам «псевдоміліціонерів», передає їм кошти, то він автоматично переходить у категорію потерпілих від шахрайства або ж стає співучасником злочинної діяльності.

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ: працівники усіх вище перерахованих служб НЕ мають права займатися подібними діяннями! Те саме стосується таких мобільних шахрайств як дзвінки на мобільний телефон начебто від співробітника банку.

Найпопулярнішою схемою є «підвищення кредитного ліміту». Невідомий, який представляється співробітником банку, пропонує продовжити дію кредитної картки, або підвищити кредитний ліміт на ній. Отримавши згоду на пропозицію, повідомляють, що для здійснення необхідної операції йому потрібні номер картки, термін її дії та розміщений під магнітною стрічкою код. Виказавши ці реквізити, людина отримує SMS-повідомлення з паролем доступу, який, не замислюючись, диктує шахраєві. Через кілька хвилин на мобільний приходить смс з банку, однак на цей раз – про зняття з грошей з рахунку. Інколи постраждалі ще вірять, що SMS про зняття готівки це, мовляв, технічна процедура, і через кілька хвилин гроші будуть нараховані, але згодом розуміють, що це обман.

ПАМЯТАЙТЕ: співробітники банку не мають права зв’язуватися з клієнтом по телефону і уточнювати його особисті дані. Паролі та інша інформація від банку – це секретна інформація. Банки відмовилися від використання будь-яких персональних даних під час телефонних розмов з клієнтами.

Шановні громадяни, попередьте своїх батьків про те, що у випадку телефонних дзвінків від незнайомців із вимогою терміново перерахувати гроші на певний банківський рахунок або ж передати з рук в руки – не вірити їм, а відразу телефонувати до Вас: дітей, внуків, родичів тощо. У більшості випадків - саме завдяки одному телефонному дзвінку можна уберегтися від шахрайського задуму! Якщо все ж Ви стали жертвою шахраїв - не відкладаючи повідомте у міліцію за номером «102» міліція та громада повинні співпрацювати у добре налагодженому діалозі. Можете повідомити про це і органи прокуратури, по телефону «Гарячої лінії» за номером 6-27-71. Прийом повідомлень проводиться працівниками прокуратури району впродовж робочих днів з 9 по 18 години. Бережіть себе та Ваших рідних. І не дозволяйте шахраям заволодіти Вашим майном та коштами.

Старший прокурор прокуратури Лисянського району Фуркало Вікторія

 

Теми: Лисянка
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  2. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  3. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  4. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  5. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  6. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  7. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  8. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ