У Сахнівці згадували творчий спадок Захаренка

Щорічно навесні у селі Сахнівка Корсунь-Шевченківського району збирається педагогічна спільнота не лише Черкащини, але і всієї України, аби згадати пам'ять видатного педагога, громадського діяча, розбудовника вітчизняної освіти, народного вчителя Олександра Антоновича Захаренка.

Цьогоріч до авторської Захаренківської середньої загальноосвітньої школи с. Сахнівки на ХІІ педагогічні читання та науково-педагогічну конференцію «Патріотизм – нагальна потреба України й українців» завітали титуловані науковці. Це доктор педагогічних наук, професор, академік-секретар відділення загальної педагогіки та філософії освіти НАПНУ Ольга Сухомлинська, доктор педагогічних наук, професор, дійсний член НАПНУ Григорій Філіпчук, доктор педагогічних наук, професор, академік-секретар відділення загальної середньої освіти НАПНУ Олександр Ляшенко, кандидат педагогічних наук, вчений-секретар відділення загальної середньої освіти НАПНУ Юрій Мальований, доктор педагогічних наук, доцент, професор, дійсний член НАПНУ Надія Бібік, доктор педагогічних наук, професор, директор Інституту педагогіки НАПНУ Олег Капузов, доктор педагогічних наук, старший науковий співробітник лабораторії громадянського та морального виховання Інституту проблем виховання НАПНУ Катерина Чорна, доктор педагогічних наук, провідний науковий співробітник лабораторії громадянського та морального виховання Інституту проблем виховання НАПНУ Віра Киричок, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник, член-кореспондент НАПНУ Юрій Мальований, докторант лабораторії громадянського та морального виховання Інституту проблем виховання НАПНУ Катерина Журба. Зустрічали гостей господарі свята кандидат педагогічних наук, доцент, директор Департаменту освіти і науки ОДА Валерій Данилевський, ректор Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників Наталія Чепурна, виконувач обов’язків начальника відділу освіти Корсунь-Шевченківського району Оксана Грушевська, освітяни області, учні, студенти.

Одним із надбань педагогічної спадщини Олександра Захаренка є традиція добротворчих загонів серед учнівства, що кожного року збираються в Сахнівці, аби розповісти про ті добрі справи, які їм вдалося зробити за цей час. Тож у рамках зустрічі педагогічної спільноти в школі Захаренка відбувся Х зліт корсунських добротворців, які взяли участь у квест-грі, патріотичному флеш-мобі «Стартінейждер», нагородженні переможців добротворчих справ, проектів, конкурсів.

На пленарному засіданні конференції розглядалися питання патріотичного виховання у вимірі творчої спадщини Захаренка: вітчизняні та зарубіжні традиції виховання патріотизму, націокультурне та загальнолюдське в системі націокультурного виховання, патріотизм у потенціалі педагогічної науки, шкільний предмет «Я у світі» як поле соціальної практики, виховання учнів як громадян-патріотів України в контексті педагогічної спадщини О. А. Захаренка, виховання національної гідності – основи патріотизму у молодших школярів.

Валерій Данилевський, вітаючи учасників науково-педагогічної конференції, зазначив:

– Для кожної сфери народного господарства є визначні місця. Для галузі педагогіки таким місцем є Сахнівка, що асоціюється з постаттю народного вчителя, нашого земляка Олександра Антоновича Захаренка. Коли переступаєш поріг школи цього визначного педагога, відчувається особлива аура – наскільки потужне наповнення, наскільки постійно присутнє відчуття цієї людини в цих стінах, у цьому колективі, в цих дітях.

У своєму виступі Валерій Вікторович відзначив актуальність теми проведення конференції та розповів про роботу освітянської галузі області з національно-патріотичної виховної роботи.

Мудрі слова народного вчителя цитували сьогоднішні учні авторської школи, які реалізовують досвід, учать поради Олександра Антоновича, як то: «Протягом всього свого життя будь патріотом своєї Вітчизни, працюй на неї, турбуйся про неї, розділяй з нею горе і радість».

Маючи слова Захаренка за дороговказ у житті, учні засвідчили свою небайдужість до спільної справи захисту країни: школярі є активними учасниками та ініціаторами акцій, благодійних ярмарок, виручені кошти від яких йдуть на допомогу українським військовим.

Символічними вогниками пам’яті запалали у руках юних патріотів свічки за загиблими земляками-захисниками Вітчизни.

Олександр Антонович писав: «…Патріотами не народжуються. Ними стають у процесі становлення особистості, у процесі виховання … Патріотизм – це святе почуття, яке кличе на подвиг і навіть приводить до самопожертви в ім’я Батьківщини, в ім’я дітей, яким належить майбуття». Актуальна і понині, а надто сьогодні, настанова змушує не тільки освітян, але і пересічних громадян звертатися за порадою до нетлінного багатогранного спадку народного вчителя.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ