“Не треба зганяти породіль в одну купу!”, – черкаські лікарі проти реорганізації, яку затіяла обласна влада

Сьогодні в Черкаському пологовому будинку №2 з’ясовували – чому обласна влада хоче реорганізувати медичні заклади області і Черкас зокрема та що робити медичному закладу в таких умовах?

Як уже писав Дзвін, Черкаська міська лікарня №2, обласний шкірвендиспансер та обласний центр екстреної медичної допомоги мають переїхати на базу пологового будинку №2 по вул. 30-річчя Перемоги 16/1. А пологовий будинок №2, який нині працює по вул. 30-річчя Перемоги 16/1, згідно плану реформування, повинен перебратися на базу пологового будинку №1 по вул. Чехова. Такі плани обласної влади викладені в проекті програми реорганізації медичної галузі Черкаської області.

Колектив пологового будинку №2 переполошився вже після ознайомлення з цим документом. А те, що головні лікарі міської лікарні №2 і станції “швидкої допомоги”, які вже приходять до пологового будинку і оглядають приміщення, приміряючи їх до потреб своїх медичних закладів, налякало медиків іще більше. Адже таке “злиття” на одній базі двох пологових неодмінно спричинить скорочення фахового персоналу.

Як виявилося, причина реорганізації – економія. В обласній системі закладів охорони здоров’я є надлишкові ліжка і це питання намагаються вирішити за рахунок Черкас. Нині міський пологовий будинок №2 має 250 ліжок, а, за підрахунками чиновників із ОДА, міг би спокійно функціонувати і на 160 ліжках.

За словами директора КП “Черкаський міський пологовий будинок “Центр матері та дитини” Володимира Зеленька, про якісь конкретні реорганізаційні дії сьогодні не йдеться, є тільки плани й розрахунки.

“Питання переміщення, зменшення відділень, об’єднання, тим більше закриття не стоїть, – запевнив Зеленько. – Єдине, що була зустріч, на якій було сказано: при відкритті обласного перинатального центру частину жінок переведуть туди. Не хотів би критикувати начальство, але маємо розуміти: якщо навіть настане такий момент об’єднання двох пологових будинків Черкас на базі №1 по Чехова, довше, ніж один рік така кількість людей не проіснує точно, бо є контролюючі органи, які скажуть, що на таку кількість хворих така кількість працівників непотрібна”.

Зеленько повідомив, що сьогодні мав розмову з цього приводу із начальником департаменту охорони здоров’я Черкаської міськради Олегом Стадником.

“Сказано було так: оскільки будівля й земля належить міській громаді, то область не може вирішувати це питання. Тільки міська влада визначає – чи можна передавати будівлю й землю”, – зауважив Зеленько.

Лікарі пологового будинку №2 створили ініціативну групу. Зайве казати, що персонал закладу – проти майбутньої реорганізації.

Кілька років тому ми пережили з’єднання пологових будинків в один комунальний заклад. Зараз не можемо працювати так, як за радянські часи, коли ми обслуговували 4 тисячі пологів. Знаю, який це потік пологів, як у палаті по 5-6 осіб лежало, – сказала завідуча відділенням патології Інна Риджаніч. – Сьогодні ми працюємо за європейськими стандартами. І тому ми не можемо “прив’язуватися” до того, щоб у місті залишився один пологовий будинок. У Лондоні жінка має отримати допомогу протягом 3 хвилин. Як за 3 хвилини довезуть жінку з кровотечею на Чехова, скажімо, з Дахнівки? Не можна зводити всіх жінок в одну купу, в одну стару будівлю. Нині принцип заповнення ліжкомісць не такий, бо кожна жінка має народжувати в індивідуальному залі. База на Чехова не може забезпечити індивідуальні пологи. Тому принцип зведення всіх на одну базу не дуже гарна ідея. Поки не відкритий обласний перинатальний центр, закривати одну базу і зводити всіх на одну площу – нереально.

Варвара Горова, Дзвін

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ