Через революцію, війну й полон

олова черкаського осередку Спільноти біженців із Донецька та Сходу України Олександр ЛавриненкоЦя історія починалась кількадесят років тому в Донецьку. Нинішній Голова черкаського осередку Спільноти біженців із Донецька та Сходу України (а тоді ще донецький бізнесмен) Олександр Лавриненко їхав у справах вічно заклопотаним містом. І, як сам стверджує, щось защеміло всередині, щойно опинився навпроти української греко-католицької церкви. Щось підштовхнуло зайти сюди в пошуках душевного спокою. А знайшов він тут не лише спокій, а й друга на все життя – греко-католицького священика Тихона (Сергія) Кульбаку. Проста й душевна проповідь отця Тихона, його безпосередність і відкритість зародила перші паростки дружби між чоловіками. Дружби, якій судилося пережити багато випробувань.

– Спочатку я допомагав отцю Тихону на службах у церкві, – розповідає Олександр Лавриненко. – Пізніше він хрестив мою дитину. Церква була осередком «українськості» в Донецьку в мирний час. А згодом, коли почалася революція Гідності, – і осередком свободи.

Розповідає власний кореспондент Нової Доби.

Із початком подій на Майдані саме отець Тихін та Олександр Лавриненко організували молитовний марафон у Донецьку та молитовний намет, у якому зверталися до Бога православні, католики, греко-католики, мусульмани, іудеї та буддисти. Потім були численні демонстрації та мітинги, з яких активісти поверталися побитими, а дехто й не повертався…

– Коли почалися революційні події в Києві, ми, зрозуміло, теж не могли залишатися осторонь. Влаштовували свої «майдани» в Донецьку. Збиралися на молитву за Україну, причому цей молитовний церковний рух захопив людей різних конфесій і віросповідань. Збиралися ми на площі Конституції, за 500 метрів від місця зборів сепаратистів – площі Леніна. Тоді це було єдине місце в Донецьку, де можна було вивісити український прапор, – пригадує отець Тихін. – Нам били машини, кидали каміння, обсипали грубою лайкою. Пізніше, коли в місті почали з’являтися «кримінальні елементи» з битами та зброєю, нас попереджали, що такі мітинги небезпечні для нашого життя. Але ми продовжували боротися. Особисто для мене війна почалася тоді, коли вбили священика в Краматорську. Але всім нам усе одно не вірилося, що це прийде в Донецьк.

Отець Тихін та Олександр Лавриненко підтримували один одного, як могли. І коли священник потрапив у 12-денний полон до терористів, друг усіма правдами й неправдами намагався його визволити. Згодом збирав кошти на складні операції в Ізраїлі (після полону о. Тихін перебував у стані «цукрової коми» і потребував складного і дороговартісного лікування). Отець Тихін у свою чергу «працевлаштував» Олександра Петровича, адже саме під егідою невгамовного священника, щойно він звільнився з полону, була створена громадська організація «Спільнота біженців із Донецька та Сходу України», а його вірний друг очолив черкаське «крило» цієї спілки.

Нині вони бачаться не так часто, як хотілося б. У перервах між лікуванням отець Тихін їздить у Грузію переймати досвід успішної адаптації переселенців та влаштовує численні благодійні заходи для «східняків», які тепер живуть у Львові (саме це місто стало домівкою для священника). А Олександр Лавриненко вже став відомою людиною в Черкасах, адже постійно «стукає в усі двері», щоб максимально полегшити життя тим, хто, як і він, лишився без усього, нажитого роками. Але для справжньої дружби відстань – не перепона. Є «Фейсбук», «Скайп», мобільний зв’язок, а найголовніше – вони відчувають один одного серцем. Навіть на відстані в тисячі кілометрів.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  2. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  3. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  4. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  5. На Черкащині можуть ввести графіки обмеження енергоспоживання, – Укренерго
  6. Как выбрать одежду для хорошего самочувствия? Практическое руководство
  7. У разі доведення вини, «горе-продавцям» світить до 12 років позбавлення волі
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ