«Мости над Россю» запалюють в серцях любов до рідного краю

Мости над РоссюБагата, чарівна і славна корсунська земля своїми краєвидами, де сама природа спонукає і надихає наших поетів і композиторів на творчість. Здавна повелося так, що вперше потрапивши до нашого краю, будь-хто на все життя запам’ятовує розкіш парку, прекрасні ландшафти, високе небо і Рось, - розкішну, велично красиву і природно вільну, незважаючи на береги, скуті гранітами…

Тож не дивно, що цей чарівний край надихнув творчих людей, – нині вже покійного місцевого поета Володимира Оніщенка та композитора і виконавця Сергія Калініченка на народження пісні «Мости над Россю», а потім і втілення ідеї щодо створення міжобласного мистецько-екологічного фестивалю української естрадної, народної та авторської пісні «Мости над Россю», щоб залучити творчі сили до захисту довкілля і особливо річки Рось, яка потерпає від нещадної експлуатації людьми. Ідея виявилась вдалою і своєчасною. Назву «Мости над Россю» фестиваль одержав, як символ єднання людей, які живуть по обох берегах Росі і вболівають за неї, за свою малу батьківщину і всю Україну.

На початку учасниками фестивалю були самодіяльні митці з місцевостей понад Россю: Черкаського, Миронівського, Богуславського, Кагарлицького районів, Білої Церкви. Вони й привезли до Корсуня пісні про річку Рось і природу Черкащини, про необхідність захищати і берегти цю неповторну красу, щоб залишити її у спадок своїм нащадкам.

Цього року 14 червня місто зустрічало гостей на ювілейний 10-й міжобласний мистецько-екологічний фестиваль української естрадної, народної та авторської пісні «Мости над Россю».

За десять років духовні мости між людьми зміцніли: фестиваль «виріс» зі своїх рамок, зросла його престижність. До участі в ньому долучилися зацікавлені митці з інших районів та областей, його тематика значно розширилися за рахунок особливо актуальної зараз патріотичної складової. Цього року на корсунській сцені демонстрували художню майстерність аматори вокального мистецтва з Миронівки і Мошен, Тального і Вергунів, Шполи ї Лебедина, Черкас і Кагарлика і, звичайно ж, учасники художньої самодіяльності району. Голова журі, колишній корсунчанин, а нині відомий київський поет-пісняр Владлен Ковтун підкреслив, що фестиваль став значним, великим культурним явищем. На фестивалі були присутні голова Корсунь-Шевченківської районної державної адміністрації Валерій Заболотній, голова районної ради Анатолій Гайдай, міський головв Олександр Гайдай, члени правління районної екологічної організації.

Високопрофесійному журі, до складу якого увійшли заслужена артистка України Тетяна Негрій, народний артист України, лауреат премії ім. Т.Шевченка Олесь Харченко, нелегко було назвати кращих. Зате переможці фестивалю порадували глядачів не просто чудовим виконанням, але й тричі спонукали зал піднятися в єдиному пориві і слухати пісні про Україну та війну стоячи.

Різні жанри й техніки виконання, харизматичні співаки, нові вокальні колективи й маса позитивних вражень — таким запам’ятається багатьом ювілейний Гала-концерт.

Як і минулі роки, свої вокальні вміння продемонстрували аматори-солісти та колективи з мальовничих сіл і міст Черкаської та Київської областей. Завітали на свято і почесні гості – цього разу участь у фестивалі взяло кілька колективів з виконавицями похилого віку. Виступ одного з них так сподобався глядачам, що після вигуків «Браво!» послідували численні «На біс!». Не розгубившись, бабусі з фольклорного колективу «Надвечір’я» з Кумейок заспівали ще раз на прохання людей «Запали, матінко, свічу».

Зворушила «Пливе кача» Піккардійської Терції у виконанні юних корсунців Ігоря Крота та Андрія Луценка. Зачувши перші мінорні нотки цього Гімну Революції Гідності, присутні піднялися на знак туги за загиблими. До речі, обидва юнаки отримали диплом І ступеня в номінації «Народна пісня». Запам’ятався багатьом і виступ Антоніни Ткачової, переселенки з м. Щастя Луганської області. Дівчина зізнається, що їй тут дуже подобається, але мріє все ж повернутися додому. Пісня у її виконанні «Україна — це ми» нагадала всім, що Україна — неподільна.

Традиційно багата талантами Корсунщина здобула на конкурсі чимало нагород. ІІ місце у номінації «Перлинка Надросся» дісталося нашій землячці зі Стеблева Анні Нетребенко. Спеціальний приз журі від голови журі фестивалю Владлена Ковтуна отримав шендерівець Олександр Манчевський. Диплом фестивалю та пам’ятний приз «За кращу лірико-патріотичну пісню про малу Батьківщину» здобула корсунка Валентина Гринюк з піснею «Черкащино». Першою у номінації «Авторська пісня» стала виконавиця Любов Третяк.

Кращою піснею про р. Рось стала пісня на слова Анни Савранської та музику Андрія Харенка «Вербова сестричка», яку виконала Дарія Харченко. Обидва автори були також нагороджені спеціальним призом від інформаційного спонсора фестивалю радіо «На хвилі Корсуня» за найпопулярніший хіт рубрики «Розсипи талантів» — пісню «У шумках». Директор місцевого радіо Галина Добровольська вручила корсунським митцям сертифікати від ТОВ НВФ «Урожай» на навчальний курс у кінноспортивному клубі с. Нехворощі.

Окрасою фестивалю стали виступи гостей: членів журі Олеся Харченка, Тетяни Негрій, черкаського ансамблю «Ярославна», миронівської співачки Олени Вахрушевої, переможців попередніх фестивалів.

Подяками Корсунь-Шевченківської райдержадміністрації та районної ради були відмічені члени та голова журі фестивалю Владлен Ковтун. Заслужений працівник культури України, голова оргкомітету Міжнародного фестивалю сценічного та екранного мистецтв "Кінологос", кінорежисер, член Національної спілки журналістів України, академік Академії сучасного мистецтва Української Академії Наук Дмитро Ломачук з нагоди ювілейної 10-ї річниці фестивалю передав заслуженому працівнику культури України, мистецтвознавцю Михайлу Волкову орден «Золотий хрест».

Після кількагодинного очікування оголошення переможця конкурсу на сцену запросили учасників зразкової студії сучасної музики «Сузір’я» (керівник Лілія Шамрай) з м. Черкас, які підкорили і журі, і глядацьку аудиторію майстерним вокалом і осмисленим виконанням складних творів. Саме вони отримали Гран-прі фестивалю і пам’ятний подарунок.

Під слова пісні-візитівки конкурсу «Завітайте у Корсунь» фестиваль попрощався зі своїми прихильниками, запрошуючи всіх наступного року завітати у древній Корсунь на береги чарівної Росі на черговий конкурс «Мостів над Россю».

 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  5. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  6. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  7. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  8. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  9. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ