З традиційних зажинок почалося в Христинівському районі збирання врожаю 2015 року

Свято першого снопа — урочисте оформлення початку жнив, в основі якого лежить народна традиція зажинківСвято першого снопа — урочисте оформлення початку жнив, в основі якого лежить народна традиція зажинків. У наш час свято має свої особливості, свої назви, але його ідея — вшанування хліборобської праці — лишається незмінною.

Обрядовими дійствами, піснями 5 липня 2015 року в с. Розсішки розпочали свято зажинок, яке вже стало для них традиційним.

На святі були присутні голова районної державної адміністрації Олександр Ковбасюк, сільський голова Галина Паламарчук, підприємці Василь Кобрин, Василь Семененко, місцеві жителі.

Зажинки – свято незвичайне, адже на них уся українська громада чекає цілий рік. Недарма кажуть, що добру справу слід гідно і розпочинати, і завершувати. Тож учасники заходу у Розсішках заздалегідь готувалися до участі в ньому, дотримуючись народних звичаїв і традицій. Святе відношення до хліба, до хліборобської праці у кожній родині тут прищеплюється дітям ще змалку.

Відкриваючи свято, сільський голова Галина Паламарчук привітала хліборобів з початком жнив та подякувала за копітку і важливу працю.

Василь Кобрін вручив перший сніп голові райдержадміністрації Олександру Ковбасюку, який дякуючи, побажав хліборобам хороших врожаїв, сприятливих погодних умов, аби весь урожай був зібраний вчасно та наповнив засіки. Адже не той хліб, що надворі, а той, що в коморі. «Свято зажинок давнє українське свято. Ще з часів Трипілля наш край був хліборобський. Христинівщина - це край хліборобів, який завжди давав великий врожай, а значить і великий достаток. Повертаючись в історію перші колоски довіряли зрізати наймудрішій і шанованій в громаді жінці, а перший сніп вносили до хати, ставили під іконами, збирали з колосків зерно і обов'язково додавали в добірні зерна, що призначалися для майбутнього посіву. Сьогодні старі традиції відходять у минуле. Але пам'ять про народні свята і досі зберігається. Цьогоріч свято першого снопа відзначається напередодні народного слов’янського свята Івана Купала. Хай магічний купальський вогонь надасть Вам сили духу в починаннях добрих справ, принесе успіх, удачу, наповнить теплом, затишком та достатком Ваші оселі» - сказав голова райдержадміністрації.

Місцевий священик відслужив молитву та освятив перший сніп і коровай. Все свято було пронизане українськими народними піснями та різноманітними танцями. По завершенню урочистої частини організатори свята частували гостей за святковим столом, де обговорювалися жнива, готовність до них людей і техніки та висловлювалися сподівання на багатий врожай.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ