До Черкас завітала колона велосипедистів за участю незрячих

Всеукраїнський велопробіг під назвою «Бачу! Можу! Допоможу!»

Вже другий тиждень незрячі та зрячі велосипедисти з усієї України у рамках Всеукраїнського велопробігу під назвою «Бачу! Можу! Допоможу!» долають сотні кілометрів, аби привернути увагу суспільства до проблем людей з порушенням зору. А також – зібрати кошти на облаштування у Львові першої в Україні Сенсотеки – простору для дозвілля та неформальної інклюзивної освіти як зрячої, так і не зрячої молоді. Зокрема, там будуть створені умови для активізації усіх органів чуття. Це допоможе людям з порушенням зору краще адаптуватись у суспільстві.

Учора ввечері, 14 липня, колона велосипедистів завітала до Черкас, де їх гостинно зустрічали черкасці, деякі з яких приєднались на власних двоколісних до велопробігу. А вже сьогодні, поспілкувавшись напередодні з міським головою Сергієм Одаричем та поділившись власними враженнями від тривалої подорожі із журналістами, гості рушили далі.

Наступними містами їх маршруту у найближчий тиждень стануть Корсунь-Шевченківський, Умань, Вінниця, Чернівці, Івано-Франківськ, Тернопіль та Львів, до якого учасники велопробігу планують дістатись 5 серпня.

Як розповіла організатор цієї акції Вікторія Лучка, саме зі Львову 4 липня вирушили велосипедисти, левова частина з яких мають порушення зору. За два минулих тижні вони на власних двоколісних тандемах проїхали Львівську, Тернопільську, Рівненську, Житомирську та Київську області. А нині – долають простори Черкащини. Загалом маршрут велопробігу охоплює десять областей західної та центральної частини нашої держави.

Сьогодні під час прес-конференції гості відзначили особливу гостинність та підтримку міської влади і черкасців, які супроводжували учасників велопробігу, створюючи комфортні умови для пересування, щойно ті перетнули межі Черкас.

Приємно здивувала учасників велопробігу і розмітка та тактильні позначки сходинок до будівлі Черкаської міської ради, а також парапету, пофарбована у яскраво-жовтий колір, аби люди з порушенням зору мали змогу краще орієнтуватись.

Загалом гості висловились за необхідність активніше реалізовувати заходи щодо покращення інфраструктури для людей з обмеженими фізичними можливостями. Це стосується як розвитку міської інфраструктури (встановлення звукових світлофорів, спеціальних позначок для незрячих на дорогах, входах до громадських будівель, встановлення пандусів, заниження бордюрів та тротуарів на пішохідних переходах тощо), так і підвищення толерантності суспільства до таких громадян.

Як приклад, учасник велопробігу Юрій Генда навів поведінку окремих водіїв, які, ігноруючи елементарні правила безпеки та культури водіння, не раз створювали загрозливі ситуації на дорогах для велосипедистів.

– У Черкасах люди на вулицях нас привітно зустрічали. Дехто навіть долучився до велопробігу. Цікаво, що у Черкасах до нас приєдналось двоє осіб, які вирішили підтримати нашу ідею та проїхати наступний веломаршрут разом, – розповіла учасниця велопробігу Вікторія Шевчук.

А також додала, що загалом до участі у цьому велозаході приєднуються жителі з різних регіонів України. Вони можуть проїхати у складі колони весь маршрут, але чимало новоприбулих, долаючи десятки кілометрів, сходять з дистанції. Тоді як постійних учасників цього унікального велопробігу за участю незрячих велосипедистів – близько десяти. Для кожного з них участь у цьому благодійному проекті перш за все – виклик особисто собі, аби довести власну фізичну спроможність та силу духу, подолавши тривалий маршрут. А ще – це гарна можливість для спілкування, здобуття нового досвіду та вражень, які, напевно, запам’ятаються на все життя.

Для довідки:

Мета національного проекту під назвою «Бачу! Можу! Допоможу!» – показати українцям, що незрячі люди - рівноправні члени суспільства, а здатність «бачити» виходить далеко за межі фізичного зору. На шляху до Черкас зрячі та незрячі велосипедисти разом подолали тисячу кілометрів, попереду ще стільки ж.

 

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ