Виходець з Черкащини створив проукраїнську шкільну програму

Ось вже 11 років припадає пилом унікальна шкільна програма, що мала б орієнтувати школярів на вивчення предметів в проукраїнському дусі. Написав її виходець із Черкащини – Степан Вовкодав. Чоловік у свій час сам працював вчителем. Пізніше – подався у журналістику, однак освітні питання ніколи не випускав з поля зору, інформує ГромЧе

– Постійно спілкуюся із вчителями. І мушу сказати, що сучасна шкільна програма, як і підручники, за якими навчаються наші діти – то ціла проблема! – вважає Степан Іванович. – За 24 роки в країні не створено жодного підручника, де б події трактувалися в проукраїнському контексті. Чого варта лише історія! У підручнику за шостий клас читаємо: «Іван Мазепа: герой чи зрадник?». Я вже не кажу про те, що програма не передбачає вивчення Холодноярських визвольних змагань, наші діти не знають адекватної історії Коліївщини… Нещодавно була чергова річниця битви під Конотопом. У будь-якій країні подібну подію відзначали б з національним розмахом. У нас же навіть не знають про цю легендарну сторінку історії, коли чотири тисячі козаків місяць протистояли 150-тисячному російському війську!

Подібна ситуація і з іншими предметами – запевняє чоловік. У більшості шкільних підручників інформація подається з проросійським ухилом. Про здобутки ж українців – лише мінімум фактів.

– Цією темою перейнявся після Помаранчевої революції. Тоді ж взявся писати власний авторський шкільний проект до якого входить нині  25 книг і стільки ж сценаріїв дитячих мультфільмів, що могли б доповнити, а в багатьох випадках і замінити нинішні недолугі  шкільні підручники. Тематика – від етики та історії до географії та астрономії… Суть проекту – подати правдиву інформацію про нашу культуру, минувшину, аби у дітей формувалося адекватне ставлення до власної країни, – відзначає Степан Іванович.

Власний проект черкащанин презентував у Міністерстві освіти, однак там прямо заявили – на посібники і хрестоматії  коштів немає і не буде.

– У які двері тільки не стукав! Однак зіштовхнувся з повною байдужістю чиновництва до цієї теми. Тим часом вчителі телефонують в сльозах і просять дати хоч якусь інформацію. Передаю на дисках, розсилаю. Однак, звісно, що цього недостатньо аби вирішити ситуацію, – констатує автор.

На думку Степана Вовкодава, неабияк бракує українським школам і уроків православ’я.

– Українці – віруюча нація. З часів комуністичного режиму чимало змінилося. Однак, які і раніше до шкіл не пускають православних священників, – каже Степан Іванович.

Тому він підготував збірку з трьох книг «Дорога до Бога», яка має за мету порозумітися патріотично-налаштованим священикам і вчителям заради виховання у наших дітей відповідальності перед Богом, родиною, Україною.

Сьогодні чоловік в активних пошуках – відслідковує можливі гранти та шукає спонсорів, аби  його унікальний проукраїнський дитячий проект таки побачив світ.

– Дорослі говорять про зміни в країні. А тим часом наші діти вчаться за книгами, віддрукованими при міністрові Табачникові, – гірко додає він.

Степан Вовкодав запрошує до співпраці всіх, хто має можливість та ідеї як зрушити проблему з місця. Усім зацікавленим обіцяє відповісти на листи, надіслані на електронну пошту: stepanvovkodav5@yandex.ua 

 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  2. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  3. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  4. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  5. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  6. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  7. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
  8. На Черкащині можуть ввести графіки обмеження енергоспоживання, – Укренерго
  9. Как выбрать одежду для хорошего самочувствия? Практическое руководство
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ