Як на Черкащині проходить оздоровча кампанія дітей

прес-конференція на тему дитячого оздоровлення: «Здорові діти – майбутнє нації!»

У середу, 22 липня 2015 року, в прес-центрі «Нової Доби» відбулася прес-конференція на тему дитячого оздоровлення: «Здорові діти – майбутнє нації!». До участі у заході були запрошені батьки, діти яких вже побували на відпочинку, директори дитячих оздоровчих таборів, представники влади, які опікуються оздоровленням, а також ті, хто опікується оздоровленням поза межами дитячих оздоровчих таборів.

Начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської ОДА Максим Зеленський ознайомив присутніх з функціями та діями управління у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської ОДА в напрямку дитячого оздоровлення, наголосивши, що оздоровленням дітей опікується держава, а на рівні області прийнята Програма оздоровлення та відпочинку дітей і учнівської молоді. Окрім цього створено обласний штаб, який займається питаннями організації та підготовкою оздоровлення дітей.

До повноважень обласного штабу входить супровід та виїзд дітей за межі області, перевірка та охорона позаміських дитячих оздоровчих таборів, підготовка комплексних заходів санітарно-епідеміологічного характеру, підбір персоналу, перевірка санітарних книжок тощо. Тобто проводиться комплексний підготовчий період задовго до початку оздоровлення.

З обласного та міських бюджетів виділяються кошти на придбання путівок для пільгових категорій дітей та оплачується їх 100% вартість. Суми для кожного району різні. Цьогоріч завдяки депутатському корпусу в місті Черкаси прийнята окрема «Комплексна програма підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей – мешканців м. Черкаси на 2015 рік», що передбачає комплекс заходів для надання різнопланової допомоги учасникам АТО та членам їх сімей.

В області функціонують профільно-оздоровчі дитячі табори. Окрім цього на Черкащині мають змогу оздоровитися діти з інших областей. Більше десяти років працює наметове містечко скаутів.

Особлива тема відпочинку певних категорій дітей за кордоном за сприяння окремих фондів та громадських організацій. Зацікавленість виявила польська сторона, яка готова прийняти та оздоровити також вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл, забезпечивши їм безкоштовне проживання та харчування.

– Існують традиційні проблеми та непереборні факти , – наголосив посадовець. Анексія Криму вплинула на відпочинок черкаських дітей. Батьки побоюються відпускати дітей далеко, тепер їх цікавить, чим у зв’язку із відсутністю моря на відпочинку буде займатися їхня дитина, за які послуги вони віддають свої кошти. Під час відпочинку дитини у Криму, батьки закривали очі на багато речей, тепер же вони стали більш прискіпливими.

Особливу увагу в області приділяють дітям, батьки яких беруть участь в АТО, або загинули під час проведення бойових дій, а також категорія дітей вимушених переселенців.

– Одна з категорій переселенців – це ті, хто сьогодні проживає у Донецькій та Луганській областях на підконтрольних територіях України. Було звернення від нашого управління до сесії облради і депутати виділили кошти. 112 дітей зі Сходу будуть відпочивати на території Черкас та області. Ми їх не відправлятимемо по путівках за межі Черкащини. Вони організовано доїжджають до нас з їхнім представником і відпочиватимуть у нашій області, – зазначив Максим Зеленський.

Заступник начальника управління Черкаської ОДА – начальник відділу молоді, сімейної політики та оздоровлення Олександра Пахуріна розповіла, що на сьогоднішній день в області працюють 19 таборів. В селі Кримки Смілянського району табір віддали в розпорядження вимушених переселенців, якими опікується єврейська громада, ще два табори в Канівському та Лисянському районах, на жаль, в цьому році не працюють.

Заступник начальника управління – начальник відділу сім'ї та молоді департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Віктор Бондар розповів про оздоровчу кампанію в місті Черкаси.

– Черкаською міською радою була прийнята «Комплексна програма підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей – мешканців м. Черкаси на 2015 рік», яка включає декілька пунктів щодо безкоштовного харчування, оздоровлення дітей учасників АТО та оплати комунальних послуг. Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради розпочав оздоровлення дітей учасників АТО ще з травня цього року. На сьогодні 92 дитини мали змогу відпочити в м.Скадовськ на узбережжі Чорного моря. Кошти виділені з міського бюджету і фінансування проводиться. Єдине, на що необхідно звернути увагу, – зазначив Віктор Бондар, – що програма діє в місті Черкаси, а тому охопити Черкаську область ми не взмозі, оскільки це міський бюджет і ми працюємо з тими дітьми, які проживають та навчаються в черкаських школах.

Стосовно оздоровлення дітей переселенців, то тут існують проблеми, тому що в Законі України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» не прописана така категорія. У Верховній Раді зареєстрований законопроект щодо внесення категорії дітей учасників АТО і дітей переселенців до вищезазначеного Закону.

Ми знайшли тимчасовий вихід із ситуації у роз’ясненні Мінсополітики: діти переселенців можуть бути прирівняні до тих, які постраждали внаслідок техногенних аварій і катастроф.

На сьогоднішній день управління у справах сім'ї, молоді та спорту департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради підготувало службову записку на ім’я міського голови про виділення додаткових коштів на оздоровлення дітей. Просимо виділити нам близько двох мільйонів гривень. Якщо наше клопотання задовольнить Черкаська міська рада, то вже з серпня зможемо оздоровити не тільки дітей переселенців, а й інші категорії дітей, оскільки Фонд соціального страхування цьогоріч коштів не виділив і багатьом батькам оздоровлення не по кишені.

Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради намагається створити умови для різнопланового відпочинку дітей.

Слід зазначити, що в Черкасах діяли й інші форми оздоровчої роботи – позашкільні та профільні табори. Серед яких хотілося виділиити спортивно-оздорорвчий табір «Старт» на базі навчально-виховного комплексу «ЗОШ І-ІІІ ступенів – ліцей спортивного профілю №34», де цьогоріч перебувало 200 вихованців дитячо-спортивних шкіл міста, які займалися за спеціальним графіком волейболом, футболом, тенісом, спортивним орієнтуванням, морським багатоборством, бадмінтоном. А також близько 5 років діє профільний наметовий спортивно-оздоровчий табір «Юний моряк», що розташувався на узбережжі Дніпра в с. Свидівок. Табір працює у військово-спортивному спрямуванні.

На прес-конференції були присутні також директори дитячих таборів: Валентина Ведмідь (директор дитячого-оздоровчого комплексу «Придніпровський»); Павло Кучер (організатор спортивно-оздоровчого табору веслувальників); Людмила Цимбалюк (представник «Дахнівської січі»); Іван Мороз (директор табору «Холодноярська республіка»); Світлана Панченко (директор дитячого закладу оздоровлення «Мрія»). Кожен з них розповів про особливості відпочинку в їхніх таборах та наголосили, що успішна робота табору залежить перш за все від професіоналізму педагогічного колективу, а тому першочергова задача стоїть у підборі кадрів. Адже, якщо дитині сподобалось у таборі, то вона захоче приїхати сюди ще раз, або залишитися на другу зміну, запросить своїх друзів. Причому, це непоодинокі випадки, коли батькам доводиться вмовляти закінчувати таборування, оскільки насичена програма в таборах дозволяє охопити та розвинути таланти і вміння кожної дитини, відірвати їх від планшетів та комп’ютерів й перевести спілкування у площину реальності. А сьогоднішні реалії змінили дітей. Діти стали більш згуртовані, патріотично налаштовані, толерантні та доброзичливі.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ