Що робити з МАФами у Черкасах (версії)

демонтаж МАФСьогодні на засіданні виконкому розглядали скандальне питання про демонтаж МАФів. Освітлення цієї теми дещо різне з боку міської та обласної влади, тому пропонуємо дві версії, які розповсюдили прес-служби цих гілок влади.

Обласний керманич закликав міську владу навести лад із МАФами (версія ОДА)

Чіткі правила та рівні умови. Лише так слід вирішувати конфлікт довкола малих архітектурних форм у Черкасах. Так вважає голова Черкаської ОДА. Свою позицію Юрій Ткаченко озвучив на початку засідання виконкому. Воно сьогодні, на прохання громади, відбувається в Будинку рад. На засіданні розглядають оскандалене питання про демонтаж тимчасових споруд.

Уже рік, як міська рада запровадила мораторій на розміщення МАФів у Черкасах і на продовження договорів щодо них. Натомість міський департамент архітектури мав розробити чіткі та зрозумілі правила гри на цьому ринку.

– Шановні, невже для розроблення змін до правил розміщення тимчасових споруд треба рік? – звернувся до міських владців обласний керманич. – Ви пишете по слову в тиждень? Ви ж за цей час наплодили ще більше незаконних МАФів і лише посилили конфлікт.

Юрій Ткаченко запитав у присутніх на засіданні виконкому підприємців, чи їх за цей рік долучали до розроблення нових правил розміщення МАФів. Вони відповіли, що ні. Аналогічне заперечення пролунало й на інше запитання обласного керманича: чи поніс відповідальність хоч один чиновник за затягування цього процесу.

– Так не має бути, – підсумував голова Черкаської ОДА. – Як і в нас в адміністрації, так і в міськвиконкомі є конкретні чиновники, які саботують питання. І вони мусять відповісти. Тому перед тим, як зносити хоч одну тимчасову споруду, треба нарешті визначте чіткі правила їхнього розміщення, враховуючи думку громади та підприємців. Далі скасувати мораторій і визначити чіткий термін, за який підприємці мусять узаконити свої МАФи. І лише до тих, хто проігнорує ці вимоги, вже застосувати санкції.

Із такими пропозиціями Юрія Ткаченка погодилися присутні в залі підприємці. Також він попросив правоохоронні органи відстежувати цю ситуацію та відреагувати на скарги підприємців, чиї МАФи демонтували, а майно, за їхніми словами, зникло безвісти.

Демонтувати незаконні кіоски не можна узаконити (версія міськради)

Де поставити доленосну крапку сьогодні вирішував виконком. У підсумку тривалого і доволі бурхливого обговорення скандальний проект рішення про демонтаж тимчасових споруд у м. Черкаси, яким передбачалось знесення близько трьохсот незаконних кіосків, відхилено.

Водночас рекомендовано міській раді на найближчій сесії затвердити Положення про розміщення ТС у м. Черкаси та скасувати мораторій на встановлення нових кіосків, запроваджений депутатами торік. А також рекомендовано депутатам у їх майбутньому рішенні виділити підприємцям шість місяців, за які вони мають привести всі свої документи щодо узаконення таких об’єктів у належний стан.

Відзначимо, що таке рішення було прийнято під натиском сотень підприємців-власників тимчасових споруд та їх продавців, які прийшли на сьогоднішнє засідання виконкому, яке відбувалось у малій залі обласного будинку рад.

Міський голова Сергій Одарич проінформував присутніх, що розгляд цього питання відбувається на виконання доручення сесії міської ради. Та – рік тому запровадила короткотерміновий мораторій на встановлення нових тимчасових споруд у Черкасах, бо це питання викликало багато нарікань і заперечень з боку жителів міста і підприємців.

Тоді ж міська рада доручила в короткий термін департаменту архітектури, містобудування та інспектування підготувати зміни до положення про порядок розміщення тимчасових споруд і винести його на розгляд міськради.

Тому, на його переконання, нині приймати будь-які рішення щодо знесення тимчасових споруд у Черкасах – ще зарано. Оскільки спершу міськрада має виконати свої зобов’язання, скасувати мораторій, внести зміни в положення про порядок розміщення тимчасових споруд, визначити термін – декілька місяців – на приведення документів у відповідність до положення законодавства. І лише після цього можна розглядати зазначене питання виконком.

– Вважаю, що міська влада, чиновники, міський голова і депутати міськради сьогодні відповідальні за те, що місто впродовж року перебуває в такому правовому колапсі. Адже ті об’єкти, які потребують коригування і узаконення не можуть бути узаконені через мораторій, – зауважив міський голова.

Водночас повідомив, що лише вчора з’явився допрацьований порядок розміщення тимчасових споруд. Тому потрібен час для його оприлюднення та громадське обговорення, без чого виносити на розгляд виконкому такі проекти рішення – неприйнятно. Оскільки всі бажаючи повинні мати можливість ознайомитися з проектом, з’ясувати питання та надати пропозиції.

А от голову Черкаської облдержадміністрації Юрія Ткаченка, який особисто завітав на засідання виконкому, обурила бездіяльність керівництва департаменту архітектури, містобудування та інспектування, які вже рік розробляють нові правила розміщення тимчасових споруд.

– Невже для того, аби розробити такий документ потрібен рік? Невже ви пишете по слову в тиждень? – дивується голова ОДА. – За цей час ви наплодили ще більше незаконних тимчасових споруд і посилили реальний конфлікт, який привів підприємців до нас.

На думку Юрія Ткаченка, перш ніж зносити хоч один кіоск необхідно, по-перше, визначити чіткі правила їх розміщення, враховуючи думку громади. По-друге, скасувати мораторій. По-третє, визначити чіткі терміни, за які підприємці зможуть узаконити свої об’єкти. І лише до тих підприємців, які проігнорують вимоги, застосовувати санкції.

Зі свого боку підприємці заявили про своє бажання брати активну участь у розробці вищевказаного Положення, аби бути впевненими, що їх пропозиції та зауваження до цього документу будуть враховані.

На що секретар міської ради Олександр Радуцький заявив, що міська влада і депутатський корпус відкриті до діалогу. Тому запросив їх долучатись до цього процесу, а також – обов’язково завітати на найближчу сесію міської ради, де розглядатиметься питання щодо подальшої долі тимчасових споруд у Черкасах.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  5. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  6. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  7. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  8. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  9. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ