«Дашуківські бентоніти» отримали шанс на нове життя

ПАТ «Дашуківські бентоніти»

ПАТ «Дашуківські бентоніти» – провідний виробник продукції з бентонітових та палигорськітових глин в України, що знаходиться на Лисянщині, може отримати потужну інвестиційну підтримку.

Сучасна технологічна база ПАТ «Дашуківські бентоніти» дозволяє виробляти широкий спектр високоякісної бентонітової продукції. Сьогодні номенклатура виробленої продукції орієнтована на металургійний, нафто-газодобувний, машинобудівний сектора, а так само на технології цивільного будівництва і споживчий сектор. Партнерами підприємства є понад 200 великих промислових підприємств України, Росії, Білорусії, Словаччини та Польщі, пише Про головне.

Проте сьогодні воно на межі банкрутства, запевняє акціонер ПАТ «Дашуківські бентоніти» Володимир Масюк:

– Насьогодні підприємство фактично є банкрутом. Сума боргу становить 70 млн. гривень. Наприкінці 90-х років контрольний пакет акцій комбінату опинився в руках «Торгової компанії», яка перетворила комбінат на «дійну корову». З 2011 року комбінат стали планомірно доводити до банкрутства і 2014 рік комбінат закінчив із збитками більше 20 млн. гривень. Комбінат постійно перебував у заставі в різних банках, кредитні ресурси через нього проходили транзитом і йшли незрозуміло куди. Витрати за відсотками та погашення кредиту включалися в собівартість продукції, ціна якої ставала неконкурентоспроможною. Україна з експортера бентонітової продукції перетворилася на імпортера, і це за умови, що Черкаське родовище найбільше в Європі, – каже він, – Тому, коли ми дізналися, що банк шукає покупця на майновий комплекс ПАТ «Дашуківські бентоніти», було прийнято рішення його викупити і врятувати комбінат від заготівельників металобрухту.

Для цього акціонери звернулися до інвестора: Майкла Байєра, власника фонду «Forrester Consulting Ltd».

— У світі є чимало родовищ бентонітових глин, але вони всі дуже різні за своїми фізико-хімічними властивостями, і для створення якісного продукту часто необхідно комбінувати глини з різних родовищ. Ми вже маємо бентонітові родовища за межами України, але бентонітові глини Черкаського родовища добре доповнюють за своїми властивостями інші глини. Також Черкаське родовище має вдале географічне положення, – пояснив свій інтерес він, – Важливим моментом у виборі України було те, що ми маємо тут партнера: пана Володимира Масюка. Адже він будь-який бізнес-проект в першу чергу приміряє до рідної Черкащини, де він виріс, і яку вважає своєю малою Батьківщиною. Він зі своїм сином Олександром відповідає за українську частину спільного проекту.

За підтримкою містер Майкл звернуся до обласної влади. Директор Департаменту інвестиційно-інноваційної політики та зовнішньоекономічних зв’язків Черкаської обласної державної адміністрації Віталій Хвиля запевнив інвестора, що влада надасть максимальну підтримку його ініціативам.

— Якщо підприємство не працює, або працює не в повній мірі – це нас не задовольняє. Бо це відсутність робочих місць для місцевого населення, податків та відсутність розвитку тих територій, де знаходиться підприємство. Обласна влада надасть усю необхідну підтримку, – заявив Віталій Володимирович.

Інвестор відзначив те, що акціонери ПАТ «Дашуківські бентоніти» вже більше 20 років забезпечували виробництво і збут до 70% випущеної комбінатом продукції.

Стан кар’єра і технічний стан обладнання ще необхідно ретельно вивчати, проте вже зараз очевидна необхідність в технічному переоснащенні, на яке протягом року заплановано інвестувати близько 5 млн. доларів. Це дозволить у декілька разів збільшити виробництво і розширить асортимент продукції, і, відповідно, збільшить податки та перетворить Україну з імпортера на експортера бентонітової продукції.

Cтосовно робочих місць Майкл Байєр заявив, що кваліфіковані кадри у будь-якому разі доведеться готувати. Він запевнив, що спеціалістів з-за кордону привозити не планується.

На запитання щодо конкретних вкладень інвестор відповів:

— Ми плануємо значні інвестиції в комплексне використання розкривних глин, які зараз йдуть у відвали, але про це поки говорити рано.

Додамо, що черкаське родовище бентонітових глин, відкрите у 1953 році, є унікальним: тут зосереджено 90% всіх українських покладів глин, що готові до промислового використання. Цих запасів вистачить на сотні років Промислова потужність заводу становить 220 тисяч тонн на рік готової бентонітової продукції, яка використовується у нафтодобувній, газодобувній, машинобудівній, металургійній галузях, а також у цивільному будівництві.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ