Черкаських рибників нажахала перспектива заборони на вилов риби

Песрспектива можливого запровадження заборони на промисловий вилов риби неа водних об’єктах України підняла на вуха і рибогосподарників і громадських активістів.

Вже відомо, що нині в Україні розробляють законопроект про введення мораторію на здійснення промислового рибальства у водоймах країни.

Даний проект закону розміщено на сайті Верховної ради України.

Законопроект із назвою «Про введення заборони (мораторію) на промисловий вилов водних живих ресурсів на деяких водоймах України» передбачає введення в дію заборони на здійснення промислового рибальства на водних об’єктах басейну Дніпра, Південного Бугу, Західного Бугу, Сіверського Донця.

Бурхлива дискусія навколо можливості заборони промислового вилову риби у водоймах України відбулась під час круглого столу “Дерегуляція проти корупції”, що відбулась у понеділок у приміщенні “Черкасирибохорони”.

Участь у заході взяли голова Державного агенства рибного господарства Ярема Ковалів, громадські активісти, представники рибогосподарств області та працівники “Черкасирибоохорони”.

– Заборона промислового вилову риби на п‘ять років вб’є галузь і призведе до різкого подорожчання риби та ще більшому розквіту браконьєрства, – висловив думку всіх присутніх представників рибних господарства, черкаський підприємець Василь Надточій.

Тотожної точки зору притримуються і в Громадській спілці «Перша рибна біржа». Її вони виклали під час обговорення.

Зокрема фахівці “Першої рибної біржі” вважають що, “проект Закону щодо заборони промислового рибальства водних біоресурсів не має під собою достатніх наукових та законодавчих обґрунтувань. Громадська спілка зазначає, що «проект закону є досить небезпечним з огляду на наступне:

– заборона промислового вилучення водних біоресурсів у внутрішніх водоймах поставить під загрозу захист вітчизняного товаровиробника; забезпечення існуючих і новостворених потужностей рибопереробних та інших підприємств сировиною; задоволення потреб населення у високоякісній продукції рибної промисловості;

– виникне соціальна напруга серед рибалок, які задіяні у промисловому вилученні водних біоресурсів – а це тисячі робочих місць безпосередньо рибалок та значна кількість робочих місць із суміжних галузей, що пов’язані з роботою рибалок;

– заборона промислового вилучення водних біоресурсів у внутрішніх водоймах призведе до зменшення надходжень до Державного Бюджету України у вигляді сплати за використаний ресурс та податків від роботи рибогосподарських підприємств;

– користувачі, що здійснюють промислове вилучення водних біоресурсів беруть активну участь у вселенні водних біоресурсів у рибогосподарські водні об’єкти України (зариблення);

– випадку заборони промислового вилучення водних біоресурсів у внутрішніх водоймах, не виключаємо, що більшість рибалок, що були задіяні у промислі, і для яких це є єдине джерело прибутку, будуть працювати у тіні та займатися браконьєрством і проконтролювати масову боротьбу з цим явищем в масштабах України буде досить важко і практично неможливо».

Мало того, на думку експертів організації, втілення закону без виправлення кричущих помилок призведе до того, що роботу втратять не тільки легальні рибні господарства, але й переробні підприємства та перевізники.

На відміну від фахівців “Першої рибної біржі” нічого путнього рибгосподарникам голова Державного агентства рибного господарства Ярема Ковалів сказати не зміг.

Дмитро Чонка, Дзвін

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ