Чиновникам Смілянської міськради загрожують штрафи

мГромадські аудитори коаліції «Прозорі ради» звернулися до 8 місцевих рад Черкаської області про надання публічної інформації. Однак лише Черкаська міська і обласна ради вчасно надали запитувані дані. Міськради Золотоноші, Звенигородки, Сміли, Канева, Кам’янки та Чигирина проігнорували норми чинного законодавства.

Антирейтинг очолила Смілянська міська рада, яка навіть після довгих роз’яснень норм існуючого законодавства вирішила не виконувати законні вимоги аудиторів. В зв’язку з цим 15 вересня подано скаргу уповноваженому Верховної Ради України з прав людини. Реагування на скаргу має призвести до штрафування відповідальних працівників мерії, пише Вичерпно.

З кінця липня 2015 ведеться аналіз на відповідність новому антикорупційному законодавству місцевими громадськими аудиторами у партнерстві з Центром політичних студій та аналітики. При отриманні інформації громадські експерти стикнулися з рядом порушень працівниками місцевих рад.

‒ Зокрема у Чигиринській міській раді тривалий час відмовляли реєструвати інформаційні запити наших експертів, – деталізує громадський аналітик коаліції «Прозорі ради» Сергій Слинько. – Запити були оформлені у відповідності норм чинного законодавства і подані в електронній формі. Підставою для відмови чигиринські можновладці вважали їх внутрішній документ, який дозволяв реєструвати вхідну коресподенцію лише з особистим підписом заявника. При цьому в Законі Про доступ до публічної інформації чітко зазначено, що підпис має бути лише у випадку письмового подання запиту і електронна форма не передбачає підпису. Зареєстрували запит лише після отримання від нас листа з юридичним обгрунуванням нашої вимоги та посилання на адмінвідповідальність.

Але згодом Чигиринська міськрада вирішила заробити на експертах і запропонувала виставити рахунок за копіювання статуту міста, посилаючись на відсутність його в електронній формі. Однак після роз’яснень та скарг посадові особи надіслали всю необхідну інформацію в електронному вигляді безкоштовно.

‒ Аналогічна ситуація була і в інших міськрадах районного значення – продовжує громадський аналітик. – Запити експертів реєстрували після довгих роз’яснень, а інформація видавалася дозовано скаргам експертів. Однак виключенням стала Смілянська міськрада, від якої частиину інформації офіційно не вдалося отримати. Прикметно, що інформація стосувалася порядку формування кадрового резерву для заміщення посад державних службовців і посад в органах місцевого самоврядування» та порядку оприлюднення на офіційному сайті ради декларацій про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру депутатів міськради.

Учасники коаліції «Прозорі ради» звертають увагу, що ненадання запитуваних документів/інформації є незаконною і має ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що потребує реагування з боку Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Це тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.»

Відповідна скарга була подана до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. У документі вимагається провести перевірку на предмет вчинення адміністративних правопорушень посадовими особами Смілянської міської ради Черкаської області у зв’язку з ненаданням запитуваної публічної інформації/документів. Також – притягти до адміністративної відповідальності осіб, які протиправно не надали або надали неповну інформацію.

Довідково.

Проект «Здійснення адвокасі кампанії з імплементації нового антикорупційного законодавства органами місцевого самоврядування» реалізовується у Черкаській області Фундацією «Паритет» та Черкаською обласною організацією «Народна довіра Черкащини». Координацією проекту в цілому по Україні займається Центр політичних студій та аналітики. Метою проекту є зменшення корупційних проявів, шляхом приведення роботи місцевої влади у відповідність до норм чинного законодавства про місцеве самоврядування. Проект здійснено за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

За інформацією коаліції «Прозорі ради»

Теми: Сміла
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ