Про стан аграрного сектора Христинівщини

зернові

В 2014 році на Христинівщині вирощено та зібрано добрий урожай зернових культур. За оперативною інформацією валовий збір зернових очікується 160 тис.тонн при середній урожайності 63,0 ц/га.

Хліборобам Христинівщини вдалося виростити добрий урожай основної зернової культури - озимої пшениці. Валовий збір озимої пшениці в Христинівському районі склав майже 50 тисяч тонн із середньою врожайністю 51,4 центнери з гектара.

Найвагоміший внесок зробили хлібороби фермерського господарства "РОМ" (голова Рак М.М.), які виростили та зібрали врожай озимої пшениці по 67,3 центнера з гектара і ТОВ "Агровіт" (керуючий відділком – Троян Г.П.) з урожайністю 66,2 центнери з гектара. Високих врожаїв озимої пшениці досягнуто в СТОВ "Ліщинівське" (директор – Іванов Д.В., головний агроном – Швець А.Ю.) – 62,0 центнери з гектара, у Гайсинській філії ПрАТ "Зернопродукт" (директор – Дрозденко М.В., агроном – Поїзд П.Ф.) - 61,4 центнери з гектара, в Корпорації "Украгротех" (генеральний директор – Омельяновський Р.С., агроном – Миронюк М.М.) – 61,0 центнера з гектара, у Верхняцькій дослідно-селекційній станції (директор – Вакуленко М.О., головний агроном – Байда М.П.) – 60,0 центнерів з гектара.

Найбільшого в районі валового збору зерна озимої пшениці досягнуто в корпорації «Украгротех», де на площі 845 гектарів намолочено 5156 тонн цієї цінної продовольчої культури.

Першою культурою, що обмолотили хлібороби Христинівщини, був озимий ячмінь. Його зібрано 6260 тонн із площі 1555 гектарів при середній урожайності 40,3 центнерів з гектара. Найвищої урожайності по 61,5 центнерів з гектара досягнуто в Гайсинській філії ПрАТ "Зернопродукт". Також високих показників досягнуто в фермерських господарствах "РОМ" та "Базис" (голова фермерського господарства - Осадчий В.О., головний агроном – Долгов М.В.), де врожайність озимого ячменю склала відповідно 52,2 та 51,0 центнерів з гектара.

Врожайність ярого ячменю в середньому по району склала 43,5 центнерів з гектара та валовим збором 12600 тонн. З найвищими врожаями 58,2 і 56,4 центнера з гектара ярого ячменю закінчили жнива в корпорації "Украгротех" та дослідному господарстві "Нива" (директор - Мітіогло Л.В., головний агроном – Бєлік О.В.).

Нелегким для господарств було збирання гороху. В районі з площі 341 гектара намолочено 865 тонн гороху, середній урожай склав 25,4 центнерів з гектара. Найвищої врожайності досягнуто в ДП "Умань-Агро" (директор Чепіжак В.М., агроном – Чаплю І.І.), де врожайність становить 37,0 центнерів з гектара.

За період проведення жнив з полів Христинівщини зібрано більше 70 тисяч тонн ранніх зернових та зернобобових культур, середня врожайність при цьому склала 48,1 центнера з гектара.

Достатня кількість опадів протягом вегетації, помірні температури повітря позитивно вплинули на врожайність вагомої зернової культури кукурудзи. Зважаючи на це валовий збір її очікується 87 тис.тонн   урожайністю 100,0 ц/га.

Найбільший валовий збір кукурудзи досягнуто в Гайсинській філії "Зернопродукт МХП ", де з площі 1775 га зібрано 20700 тонн. з урожайністю – 116,6 ц/га. Високих урожаїв досягнуто   в корпорації "Украгротех" – 128,1 ц/га, СТОВ АФ "Заячківка" - 115,4 ц/га, СТОВ "Обрій" – 115,2 ц/га.

Біологічні особливості соняшника та використання в господарствах сучасних інтенсивних технологій дало можливість досягти високої врожайності – 29,0 ц/га. В 2014 році соняшники в районі вирощувались на площі 7700 гектарів, з якої намолочено 22,3 тис.тонн. Рекордної врожайності соняшника досягнуто в СТОВ "Ліщинівське" – 48,0 центнерів з гектара і ПрАТ "Зернопродукт" – 42,3 центнерів з гектара.

Врожайність важливої технічної культури – сої   склала 18,0 ц/га, валовий збір якої складає 7,3 тисяч тонн.

Врожайність інших культур, які займали незначні площі в посівівах 2014 року слідуючі:

овес – 38,1 ц/га;

гречка – 11,0 ц/га;

вика – 43,1 ц/га;

гірчиця – 8,9 ц/га.

Цукрові буряки, які вирощувались в господарствах району в 2014 році показали врожайність на рівні 480 ц/га, яких зібрано 9,6 тисяч тонн.

Вирощування важливої технічної культури озимого ріпаку в поточному році було більш вдалим, ніж в попередні роки. Урожайність його по району становить 32,5 центнерів з гектара, а валовий збір – 6,1 тисяч тонн.

Працівники дослідного господарства "Нива" виростили озимого ріпаку по 53,0 центнерів з гектара, що є найвищим показником в районі. Також високі врожаї ріпаку виростили в СТОВ агрофірмі "Заячківка" (керівник – Клапоусь С.В., головний агроном – Лук"яник С.В.) - 42,2 ц/га та ТОВ "Агровіт" – 40,4 ц/га.

Окремо хочеться подякувати працівникам товариства "Кузьмина Гребля", які єдині в районі займаються вирощуванням овочів.

Як видно з результатів роботи сільськогосподарських формувань в 2014 році високих показників досягнуто в господарствах, де дотримуються науково-обгрунтованих систем ведення землеробства, зокрема, збалансована структура посівних площ та чергування культур в сівозмінах. Перш за все це господарства, де є тваринництво і певна кількість площ відводиться під кормові культури, які являються добрими попередниками під зернові, в тому числі головної зернової продовольчої культури - озимої пшениці. Крім того важливу роль в формуванні високих врожаїв ранніх зернових відіграло внесення в достатніх кількостях збалансованих норм органічних та мінеральних добрив.

За комплексною оцінкою роботи найвищих показників в рослинництві досягнуто працівниками Гайсинської філії "Зернопродукт".

У сільськогосподарському виробництві вагому частку займає галузь тваринництва. Веденням галузі тваринництва займається 15 сільськогосподарських підприємств, де утримується 12168 голів ВРХ, в тому числі - 4205 корів, свиней – 1074 голови.

Тваринництво - надзвичайно відповідальна частка роботи, яка працює цілодобово і круглий рік, де всі виробничі процеси повинні працювати чітко, як часовий механізм. Першим, хто в селі протоптує стежину - це працівник ферми. Коли ще більшість відпочиває, то він уже поспішає до свого робочого місця.

Сумлінна праця трудових колективів увінчується успіхом. Район займає ІІІ місце в області по тваринництву.

За 10 місяців цього року вироблено 22108 тонн молока, це на 1345 тонн більше в порівнянні з відповідним періодом минулого року. Продуктивність корів зросла на 125 кг і склала 5322 кг. В 2015 році очікується продуктивність корів на рівні 6250 кг.

Високих результатів буде досягнуто в корпорації "Украгротех", де валовий надій складе 5500 тонн, надій на корову – 9500 кг. В товаристві "Розсішки" виробництво молока очікується 2000 тонн, надій на корову – більше 7000 кг. В дослідному господарстві "Христинівське" буде вироблено 2100 тонн молока, надій на корову складе 6000 кг. З високими трудовими здобутками підійшли до свята працівники молочно-тваринницької ферми товариства "Заячківка", "Верхнячка-Агро", дослідного господарства "Нива", товариства "Агросвіт" та "Кузьмина Гребля".

Хочу подякувати усім працівникам молочно-тваринницької галузі за вагомі успіхи у нарощуванні виробництва молока, якого за 2014 рік буде вироблено більше 24 тис.тонн.

За 10 місяців цього року м'яса вироблено 2690 тонн.

Слід відмітити трудові колективи з виробництва яловичини та вирощування ремонтних телиць товариства "Заячківка", "Верхнячка-Агро", "Маяк-Агро", дослідних господарств "Христинівське",   "Нива", Фермерського господарства "Голден".

В тваринництві наступив відповідальний період – це зимово-стійлове утримання. Завдання стоять високі, головне - не допустити зменшення продуктивності корів, наростити поголів'я сільськогосподарських тварин, зберегти новонароджений молодняк, раціонально використати наявні корма.

У 2014 році сільськогосподарськими підприємствами за оренду паїв нараховано 28,3 млн. грн. орендної плати, виплачено 25,5 млн.грн., що складає 90 %, до кінця року орендна плата повністю буде сплачена.

Між сільськогосподарськими підприємствами та територіальними громадами заключені угоди про соціальне партнерство на суму 2,6 млн.грн. з розрахунку 101 грн./га, які виконані на 95 %.

Начальник управління В.О. Товстоніс

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащину доставили понад 4 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
  2. До Умані прибули вже понад 30 тисяч хасидів
  3. Аграрії Черкащини зібрали більше 2 мільйонів тонн зерна
  4. "Байкер" на пенсії. У Черкаській області чоловік отримав перші водійські права у 70 років
  5. Службовців комунального підприємства м. Черкаси судитимуть за одержання хабара
  6. У Черкасах шахраї ошукали людей майже на півмільйона гривень
  7. Першу виплату “Національного кешбеку” українці отримують в кінці жовтня
  8. Вплив волонтерства на створення робочих місць у Черкасах
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ