В компанії «Укртепло» не згодні з точкою зору Дмитра Виноградова

В Групі компаній «Укртепло» не згодні з точкою зору керівника Аналітичного центру Інституту досліджень інвестиційної привабливості та економічного розвитку Дмитра Виноградова щодо причин зростання тарифів на опалення.

Прес-служба «Укртепло» надіслала Новинам Черкас офіційний коментар:

Коментар експерта щодо діяльності нашої компанії, оприлюднений на сторінках вашого видання, не має жодного відношення до реальної ситуації на ринку виробництва теплової енергії. Більше того, він містить ряд серйозних помилок та перекручувань фактів. Складається враження, що робиться це навмисно, з метою введення споживачів в оману і створення умов, за яких на традиційні монополісти, компанії теплокомуненерго, зможуть витіснити своїх конкурентів і відновити сірі схеми роботи.

Відтак ми змушені пояснити, що насправді відбувається у сфері виробництва теплової енергії і чому вищезгаданий коментар експерта є маніпулятивним за своїм змістом.

Отже, по-перше, всі котельні, які бере в оренду «Укртепло», модернізуються за кошти компанії. Місцева влада не витрачає на це жодної копійки. Ми самостійно встановлюємо сучасні котли, які працюють на місцевих видах палива (біопаливі), а не на імпортному газі, проводимо всі необхідні підготовчі роботи для того, щоб забезпечити наших споживачів якісними послугами протягом всього опалювального сезону. В середньому, в модернізацію кожної котельні «Укртепло» інвестує від 1 млн. грн до 3 млн. грн. Більше того, ми б інвестували і в модернізацію тепломереж, якби для цього були створені умови і прийняті відповідні рішення органів влади. На жаль, це питання постійно відкладається. Через це в першу чергу страждають споживачі, оскільки зношеність тепломереж складає 50-70%, систематично виникають аварії та інші позаштатні ситуації. Попри це, ми щороку платимо комунальним підприємствам, на балансі яких знаходяться теплові мережі, близько 1,7-2 млн. грн. Лише тому, що вони монополісти. При цьому стан мереж не покращується, навпаки, з кожним роком погіршується.

По-друге, щодо тарифів. Тариф місцевих теплокомуненерго у 2014 році складав близько 1 570 грн. за 1 Гкал. Наші послуги обходилися дешевше – ми одразу знизили тариф на 10% і не переглядали його протягом двох опалювальних сезонів, лише в березні 2016 року відбулося певне коригування, у зв’язку з інфляцією та іншими економічними чинниками. Завдяки цій різниці районний бюджет економив щонайменше 1,5-2 млн. грн. щороку.  

Якщо додати, що за домовленістю із місцевою владою наша компанія перейшла на єдиний податок 4% з обороту (цей податок залишається в місцевому бюджеті, тоді як до цього теплокомуненерго були на загальній системі оподаткуванні і такий податок в місцевий бюджет на сплачували), вийде що за два роки роботи ми зекономили для району 3-4 млн. грн. і сплатили податків ще на суму близько 1 млн. грн.

Це окрім того, що «Укртепло» для виробництва тепла використовує місцеві види палива (дрова, торф) і, таким чином, створює додаткові робочі місця, пов’язані із постачанням такого палива.

По-третє, щодо встановлення тарифів НКРЕКП. Сама процедура видача ліцензії на виробництво теплової енергії та затвердження тарифів НКРЕКП є недосконалою і досить хаотичною. Особливо що стосується тих компаній, які працюють на відновлюваних джерелах енергії. Це консолідована позиція більшості учасників ринку та профільних асоціацій. Зокрема, Біоенергетичної асоціації України (посилання на звернення – тут, тут), за розрахунками якої середньозважений тариф на виробництво теплової енергії з відновлюваних джерел не може складати менше, ніж 1 278 грн./Гкал без ПДВ (посилання на розрахунок тарифу – тут). Внаслідок цього неодноразово піднімалося питання про ліквідацію дискримінаційних бар’єрів, які існують по відношенню до компаній, що працюють на відновлюваних джерелах енергії. Результатом цієї роботи стала розробка законопроекту 4334, яким передбачається передача органам місцевого самоврядування права встановлювати тариф на теплову енергію на рівні 90% від діючого тарифу на тепло з газу для бюджетних установ та населення. Наразі цей законопроект зареєстровано в парламенті і схвалено до розгляду профільним ВРУ.

З огляду на ці обставини, встановлені НКРЕКП тарифи дуже часто є економічно необґрунтованими і заниженими для тих компаній, які працюють на відновлюваних джерелах і створюють реальну конкуренцію монополістам і тим, хто звик за допомогою різних тіньових схем заробляти на закупівлях мазуту, вугілля та інших видів палива.

Наостанок зауважимо, що наша компанія є одним із лідерів ринку виробництва теплової енергії з відновлюваних джерел. Ми працюємо прозоро та відкрито і будемо захищати нашу репутацію у будь-який законний спосіб.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаський депутат від “опозиційного блоку” претендує на посаду судді
  2. На Черкащині повідомлено про підозру ще одному священнослужителю УПЦ (МП)
  3. Епідситуація щодо грипу та ГРВІ у Черкаській області за 9 тиждень 2024 року
  4. На Черкащині секретар ВЛК сплатить штраф в 10 разів більше, отриманого хабаря
  5. Більше сотні черкащан задекларували доходи у понад мільйон гривень у 2023 році
  6. Юний шахіст із Черкас виборов право представляти Україну на чемпіонаті Європи
  7. Черкащан попереджають про можливе підтоплення територій поблизу Дніпра
  8. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  9. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  10. Рейтинги игровых веб-казино: как попадают в число лучших?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ