Старикам не лише повага, а й досуг

досугНа Чорнобаївщині люди похилого віку вивчають краєзнавство, спілкуються з письменниками та влаштовують літературно-музичні бенефіси.

Із метою широкого обміну досвідом роботи, 20 листопада, у читальній залі Чорнобаївської районної бібліотеки за участі заступника голови райдержадміністрації Тамари Черкас та голови районної ветеранської організації Раїси Омелечко пройшов районний семінар бібліотекарів та голів первинних ветеранських організацій на тему: «Організація малих форм роботи з людьми похилого віку».

На семінарі були представлені інноваційні форми та методи роботи з людьми похилого віку. Бібліотекарі поділились досвідом роботи своїх ветеранських клубів, зокрема, проведення цікавих творчих літературно-музичних вечорів, вшанування династій, родин, народних свят та ювілеїв.

Найактивніші голови ветеранських організацій з сіл Воронинці, Комінтерн, Лящівка, Лихоліти розповіли, наскільки важливою у роботі ветеранських організацій є співпраця з місцевою владою, поділилися досягненнями, назвали проблеми.

Так, на увагу заслуговує ветеранський клуб села Малі Канівці «Журавка», особливостю якого є зустрічі з поетами, письменниками, краєзнавцями Чорнобаївщини – Лідією Прядкою-Томенко, Інною Олексієнко, Ніною Гусак, та пошанування видатних земляків-уроженців Чорнобаївського району: Миколи Панасовича Драй-Хмари, Михайла Старицького.

Особливістю ветеранського клубу села Воронинці є краєзнавство, відкриття нових сторінок історії села та зустрічі з цікавими людьми, одна з них – це зустріч з заслуженим працівником культури, лауреатом премій Василя Симоненка, Михайла Старицького та Михайла Максимовича – Юрієм Тупицьким.

Голова ветеранського клубу села Комінтерн розповіла про пошанування людей різної долі та різних професій та найбільш пам’ятним було засідання з вшанування вдів.

На семінарі розкрили нові методи та форми роботи з ветеранами. Учасники ділились розповідями про тематичні вечори, літературно-музичні бенефіси, вечори відпочинку, кулінарні посиденьки, народознавчі вітальні, зустрічі з ветеранами, конкурси патріотичних віршів і пісень, колективні перегляди та обговорення кінофільмів, читацькі конференції, фестивалі мистецтв – огляд талантів учасників клубів. Цікавою формою на такому заході є майстер-класи – передача майстерності, свого вміння іншим.

Актуальними є проведення засідань під назвою «У ногу з часом» – допомога ветеранам опанувати сучасні комп’ютерні технології. Завершальним заходом циклу може бути музично-тематична композиція. Лектори семінару рекомендували, щоб учасники засідань були не лише глядачами, а й організаторами.

Наприклад, учасники клубу «Зустріч» при районній бібліотеці організували свій театральний гурток – розігрують різноманітні побутові та гумористичні історії.

Ділилися учасники досвідом організації краєзнавчих вікторин, гумористичних лотерей, аукціонів, показували можливі слайд-перегляди, відео-інтерв’ю.

Наприкінці семінару заступник голови райдержадміністрації Тамара Черкас наголосила на важливості роботи з людьми похилого віку: «Однією з найбільших гострих проблем літніх людей є дефіцит спілкування, тому одним з інструментів вирішення цієї проблеми є активізація розширення форм роботи з людьми похилого віку на базі діючих будинків культури, бібліотек та музеїв, які оснащені сучасним устаткуванням, зв’язком та інтернетом. Таким чином,

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ