Шполяни зустрілися з рідними В’ячеслава Чорновола

http://shpola.gov.ua/images/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%83%D0%BD%D0%BA%D0%B8_11.JPG15 березня 2017 року шполянам пощастило зустрітись з рідними Героя України В’ячеслава Чорновола: сестрою Валентиною Максимівною та сином Тарасом В’ячеславовичем, які порадували присутніх розповідями про тяжкий тернистий шлях героя-брата, героя-батька, довели всім, що життя він прожив не даремно, а його боротьба за вільну,Черкащина готується до 80-річчя справді народного Героя, яке святкуватимемо 24 грудня 2017 року. 2017 рік на Черкащині оголошено роком В’ячеслава Чорновола. Роком видатного політичного діяча та засновника Народного Руху України.

15 березня 2017 року шполянам пощастило зустрітись з рідними Героя України В’ячеслава Чорновола: сестрою Валентиною Максимівною та сином Тарасом В’ячеславовичем, які порадували присутніх розповідями про тяжкий тернистий шлях героя-брата, героя-батька, довели всім, що життя він прожив не даремно, а його боротьба за вільну, незалежну Україну принесла свої результати. Перед початком зустрічі гості відвідали меморіальний комплекс Героям Небесної Сотні, районний краєзнавчий музей, районну бібліотеку. Син Тарас і сестра Валентина подарували для читачів районної бібліотеки унікальний десятитомний збірник робіт В’ячеслава Чорновола. Разом з ними завітав директор садиби-музею Героя України В’ячеслава Чорновола (с.Вільхівець Звенигородського району) Василь Васильович Стрижук, він прочитав свої твори присвячені В’ячеславу Максимовичу та подарував для бібліотеки кілька своїх збірників. У своїх виступах вони ділились своїми матеріалами про його життєвий шлях, політичний, громадську та творчу діяльність. В цей день було сказано багато вагомих слів, знайомих, колег які зберігають пам’ять про героя України .

Голова райдержадміністрації Володимир Потапенко та голова районної ради Олександр Кузуб подякували гостям за цікаву зустріч та вручили їм квіти і шполянські сувеніри. Серед гостей свята на зустрічі були присутні, представники громадських організацій, голови осередкових політичних партій , громадськість міста, молодь, жителі вулиці В’ячеслава Чорновола . В свою чергу поважні гості підкреслили, що зустріч на Черкащині, вперше в Рік Чорновола, відбулась на Шполянщині, в географічному центрі України.

Така зустріч має важливе значення не лише для вшанування пам'яті нашого земляка В’ячеслава Чорновола, а й для кожного українця. У свій час він став провісником вільної, демократичної країни. В’ячеслав Максимович зміг об'єднати зусилля політиків і прагнення нації до творення власної держави.

Він став провідником українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-90-х років, зміг об’єднати зусилля політиків і прагнення нації до творення власної держави. Видатний політик був ініціатором проголошення Декларації про державний суверенітет України та Акта проголошення незалежності України. Звання Героя України отримав посмертно. Належав до надзвичайно багатогранного й талановитого покоління шістдесятників. Разом зі своїми побратимами Василем Симоненком, Василем Стусом, Аллою Горською, Іваном Світличним зробив це покоління символом пробудження, прагнення України до волі. І цього свого вибору В’ячеслав Чорновіл не зрікся ніколи. Ще за життя В’ячеслава Чорновола запам’яталися його слова: «Якби мене запитали, чи жалкую я про те, як склалося моє життя, про 15 років, що відсидів, я б відповів: анітрохи. І якби довелося починати все спочатку та вибирати, я б обрав життя, яке прожив».

У 90-ті народний депутат не висловлювався аж занадто радикально. Він просто був європейською людиною, прекрасно знав, що Україні потрібна демократія, потрібне визнання Голодомору, потрібна справедливість.

Народився В’ячеслав Чорновіл 1937 року в селі Єрки (нині Катеринопільський район на Черкащині). Дитячі роки пройшли у Вільховці Звенигородського району, де нині функціонує музей-садиба його імені. Розповідають, ранньої весни трагічного 1999-го В’ячеслав Максимович приїздив до батьківської хати. Вочевидь, тягло сюди — так буває, коли потрібно на мить зупинитися, подумати, зібратися із силами. А потім — знову до людей. Його вбили в русі — у дорозі, на шляху до тієї, іншої України, за яку він заплатив здоров’ям і життям. Ця рана ніколи не загоїться.

Новини Черкас, за інформацією методиста районної бібліотеки Ніни Кравченко

Теми: Шпола
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  2. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  3. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  4. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  5. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  6. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  7. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  8. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  9. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  10. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ