«Мости над Россю» запалюють в серцях любов до рідного краю

Місто Корсунь-Шевченківський зустрічало гостей 12-го міжобласного мистецько-екологічного фестивалю української естрадної, народної та авторської пісні «Мости над Россю».Багата, чарівна і славна корсунська земля своїми краєвидами, де сама природа спонукає і надихає наших поетів і композиторів на творчість. Здавна повелося так, що вперше потрапивши до нашого краю, будь-хто на все життя запам’ятовує розкіш парку, прекрасні ландшафти, високе небо і Рось, розкішну, велично красиву і природно вільну, незважаючи на береги, скуті гранітами…

Тож не дивно, що цей чарівний край надихнув творчих людей, – нині вже покійного місцевого поета Володимира Оніщенка та композитора і виконавця Сергія Калініченка на народження пісні «Мости над Россю», а потім і втілення ідеї щодо створення міжобласного мистецько-екологічного фестивалю української естрадної, народної та авторської пісні «Мости над Россю», щоб залучити творчі сили до захисту довкілля і, особливо, річки Рось, яка потерпає від нещадної експлуатації людьми. Ідея виявилась вдалою і своєчасною. Назву «Мости над Россю» фестиваль одержав як символ єднання людей, які живуть по обох берегах Росі і вболівають за неї, за свою малу батьківщину і всю Україну.

Напочатку учасниками фестивалю були самодіяльні митці з місцевостей понад Россю: Черкаського, Миронівського, Богуславського, Кагарлицького районів, Білої Церкви. Вони й привезли до Корсуня пісні про річку Рось і природу Черкащини, про необхідність захищати і берегти цю неповторну красу, щоб залишити її первозданною своїм нащадкам.

Цього року, 11 червня, зустрічало гостей 12-го міжобласного мистецько-екологічного фестивалю української естрадної, народної та авторської пісні «Мости над Россю».

Про це повідомляють Новини Черкас із посиланням на інформацію культури райдержадміністрації.

За дванадцять років духовні мости між людьми зміцніли: фестиваль «виріс» зі своїх рамок, зросла його престижність. До участі в ньому долучилися зацікавлені митці з інших районів та областей, його тематика значно розширилися за рахунок особливо актуальної зараз патріотичної складової. Цього року на корсунській сцені демонстрували свої вокальні вміння аматори-солісти та колективи з мальовничих сіл і міст Черкаської області: з Кумейок і Тубільців Черкаського району, Умані і Мошен, Тального і Вергунів, Шполи та Лебедина, Черкас і Кагарлика, з обєднаної територіальної громади Мокра Калигірка та, звичайно ж, - учасники художньої самодіяльності району. Голова журі, колишній корсунчанин, а нині відомий київський поет-пісняр Владлен Ковтун підкреслив, що фестиваль став значним, великим культурним явищем. А про його суспільне та громадське значення свідчила присутність керівників: першого заступника голови Корсунь-Шевченківської районної державної адміністрації Олексія Ващенка, заступника голови районної ради Петра Пустільніка, міського голови Олександра Гайдая, членів правління районної екологічної організації.

Високопрофесійному журі нелегко було назвати кращих, адже виконавська майстерність учасників була на високому рівні. Переможці фестивалю порадували глядачів чудовим виконанням.

Різні жанри й техніки виконання, харизматичні співаки, нові вокальні колективи й маса позитивних вражень – таким запам’ятається багатьом цьогорічний концерт конкурсу-фестивалю.

За підсумками журі переможцями стали:

«За кращу лірико-патріотичну пісню про Малу Батьківщину» імені Оніщенка, нагороду отримав Добріян Ігор Михайлович з м. Тальне, за пісню «Лечу до тебе». У номінації “За кращу пісню про річку Рось” нагороду отримав фольклорно-етнографічний ансамбль «Надвечір’я» із с. Кумейки Черкаського району за виконання пісні «Пісня про Рось».

Директор комунального підприємства «Телерадіоорганізація «На хвилі Корсуня» Галина Яківна Добровольська вручила спеціальний приз та цінний подарунок самобутній поетесі-піснярці Ларисі Івановій за активну творчу громадянську позицію, популяризацію в авторських творах рідного краю, життєвих і моральних людських цінностей та за пісню «Мости понад Россю».Відзнакою «Спеціальний приз організаторів» нагороджено вокальний ансамбль «Оберіг» з територіального центру м. Корсуня-Шевченківського, керівники Світлана і Петро Сивоконі. Відзнакою Корсунь-Шевченківської районної організації Всеукраїнської екологічної ліги нагороджений грошовою премією Вільям Курінний, лицар-благодійник міста Корсуня-Шевченківського, який присвятив своє життя благоустрою берегів річки Рось.Диплом фестивалю та пам’ятний приз від членів журі отримав Олександр Манчевський з с. Шендерівка, за виконання пісні «Виростеш ти, сину».

У номінації «Авторська пісня» переможцями стали Столярська Людмила з Тального, яка отримала диплом I ступеня за пісню «Калина –любов» та Ніна Іваненко, володарка диплому II ступеня за пісню «Мій край».

Переможцями у номінації «Народна пісня» стали: у віковій категорії 12-16 років: лауреат I-го ступеня Ірина Шелест із с. Мошни за пісню «По діброві вітер віє». В номінації від 17 років соло диплом I-го ступеня отримала Лідія Седен з м.Тальне за українську народну пісню «На вулиці скрипка грає». У віковій групі від 17 років і старші серед малих форм та ансамблів диплом III ступеня та цінний подарунок отримав вокальний ансамбль «Колорит» із с. Сигнаївка за пісню «Сіно, моє сіно» та гурт «Отамани» з м. Тальне за «Віночок українських стрілецьких пісень».

Диплом II ступеня та цінний подарунок отримав камерний хор «Гармонія» з м. Тальне за пісню «Туман яром».

Диплом I ступеня та цінний подарунок отримали Троїсті музики з м. Тальне, за пісню «Віночок мелодій».

Переможцями у номінації «Естрадна пісня» у віковій групі від 12 до 16 років серед солістів стали: Ілля Катернога з м. Умань за пісню «Не твоя війна», який отримав диплом III ступеня.

Диплом II ступеня та цінний подарунок отримала Тетяна Марченко за пісню «Журавлина доля» з с. Сигнаївка Шполянського району.

Диплом I ступеня та цінний подарунок отримала Черевко Альона, «Не метелиця» з с. Сигнаївка Шполянського району.

У віковій групі від 12 до 16 років серед малих форм та ансамблів диплом I ступеня та цінний подарунок отримав дует «Шарм» Сигнаївської дитячої музичної школи у складі Альони Черевко і Тетяни Марченко за пісню «Веснянка».

У віковій групі від 17 років і старше серед солістів: диплом III ступеня та цінний подарунок отримав Вербовський Назар, з м. Тальне за пісню «Словяночка»; Диплом II ступеня та цінний подарунок отримав Сергій Лисенко з м. Корсунь – Шевченківський за пісню «Меч Арея»; диплом I ступеня та цінний подарунок отримали Рімма Хромцова з м. Корсунь-Шевченківський за пісню «Прірва» та Яніна Біляк з с. Мокра Калигірка за виконання пісні «Я бажаю».

У віковій групі від 17 років і старше серед малих форм та ансамблів: диплом II ступеня та цінний подарунок отримав ВІА «Ліра»з з Тального за пісню «Ой, там, на горі»; диплом I ступеня та цінний подарунок отримав Квартет «Рута» із с. Сигнаївка за виконання народної пісні «Ой, гоп, черевички».

Після кількагодинного очікування було оголошено переможців конкурсу, якими стали народний фольклорний автентичний ансамбль «Барвінок» з Лебедина Шполянського району та Ірина Підмогильна з Сигнаївки Шполянського району, які підкорили і журі, і глядацьку аудиторію майстерним вокалом і осмисленим виконанням складних творів. Саме вони отримали Гран-прі фестивалю і пам’ятні подарунки, які вручили їм голова журі фестивалю, поет-пісняр, почесний громадянин Корсуня-Шевченківського Владлен Ковтун та генеральний директор фестивалю, начальник відділу культури Корсунь-Шевченківської райдержадміністрації Ірина Трунцева.

Під слова пісні-візитівки конкурсу «Завітайте у Корсунь» фестиваль попрощався зі своїми прихильниками, запрошуючи всіх наступного року завітати у древній Корсунь на береги чарівної Росі на черговий конкурс «Мостів над Россю».

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ