На Чорнобаївщині провели семінар-нараду з питання утримання свинопоголів’я

22 червня голова Чорнобаївської райдержадміністрації Сергій Джоболда за участі заступника голови райдержадміністрації Валентини Стилик провів семінар-нараду з питань утримання свинопоголів’я в сільськогосподарських підприємствах та домогосподарствах району за участі селищного та сільських голів, керівників підприємств, де утримується свинопоголів’я, директорів будинків-інтернатів, заготовачів, працівників Держпродспоживслужби.

22 червня голова Чорнобаївської райдержадміністрації Сергій Джоболда за участі заступника голови райдержадміністрації Валентини Стилик провів семінар-нараду з питань утримання свинопоголів’я в сільськогосподарських підприємствах та домогосподарствах району за участі селищного та сільських голів, керівників підприємств, де утримується свинопоголів’я, директорів будинків-інтернатів, заготовачів, працівників Держпродспоживслужби.

Про це повідомляють Новини Черкас із посиланням на інформацію відділу організаційної роботи, інформаційної діяльності та звернень громадян апарату райдержадміністрації.

На семінарі були розглянуті питання: про стан розвитку галузі свинарства в районі; про епізоотичну ситуацію щодо африканської чуми свиней – шляхи попередження та подолання захворювання; про реалізацію свинопоголів’я та м’яса свинини на ринках району.

На початку семінар-наради очільник району подякував керівникам підприємств, які не дивлячись на збитковість галузі та загрози захворювань на африканську чуму продовжують утримувати свинопоголів’я.

По першому питанню інформувала присутніх начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Алла Бука.

– Станом на 1 червня 2017 року свинопоголів’я утримували 12 середніх та малих сільськогосподарських підприємств, два психоневрологічні інтернати. Загальна чисельність поголів’я складає 35,8тис. голів – чисельність утримується на рівні минулого року. Приріст поглів’я в основному забезпечили ПП «Джулай» та СТОВ «Богодухівське». На Чорнобаївський район припадає 17 відсотків чисельності обласного поголів’я, - зазначила Алла Василівна. – В структурі реалізації м’яса на свинину припадає 53 відсотки, на ВРХ-42%, кури-5 %. Найбільші обсяги виробництва у ТОВ «Чорнобай-м'ясо», ПП«Джулай», СТОВ«Старий Коврай», ПСП «Нива», СТОВи «Світанок», «Богодухівське», «Лан», «Маяк». На даний час в цій галузі працює більше 200 осіб. Цього року почав діяти сучасний свинокомплекс в с. Бакаєве. Куди вже завезено 1000 голів.

Про епізоотичну ситуацію щодо африканської чуми свиней – шляхи попередження та подолання захворювання доповів головний спеціаліст управління Держпродспоживслужби у Чорнобаївському районі Валерій Приліпко.

– Необхідно вживати всі можливі запобіжні заходи задля неуможливлення розповсюдження даного захворювання, - зазначив Сергій Джоболда та рекомендував працівникам Держпродспоживслужби активніше проводити роз’яснювальну роботу та долучати до співпраці керівників сільськогосподарських підприємств, селищного та сільських голів.

Про реалізацію свинопоголів’я та м’яса свинини на ринках району доповів в.о. начальника управління Держпродспоживслужби у Чорнобаївському районі Василь Катеруша.

– Поряд з африканською чумою, в Україні є спалахи захворювання ботулізму, тому з метою недопущення ускладнення санітарно-епідемічної ситуації в районі щодо гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь робочою групою проведено перевірки рибо- та м’ясопереробних підприємств щодо дотримання вимог законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, санітарних, ветеринарних норм і правил. Так, в кожному населеному пункті є заклади торгівлі, які не мають супровідних документів на дані продукти. Якщо таке захворювання як африканська чума завдає збитки підприємствам. То ботулізм загрожує життю людини, - зауважила Валентина Стилик та рекомендувала сільським головам долучитися до недопущення стихійної торгівлі в територіальних громадах.

Підводячи підсумки семінар-наради голова райдержадміністрації Сергій Джоболда відмітив, що під час виконання заходів щодо ліквідації та недопущення поширення збудника африканської чуми свиней має бути забезпечена чітка координація дій, налагоджена співпраця та взаємодія усіх відповідальних органів та служб. А також дав доручення відповідним структурам: розробити пам’ятки по недопущенню в домогосподарствах району захворювання свиней на африканську чуму; провести роботу з фізичними особами, підприємцями, що займаються обігом живих свиней, з питань дотримання правил і норм під час перевезення живих тварин про небезпеку розповсюдження інфекційних захворювань; керівникам сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, директорам будинків–інтернатів, власникам домогосподарств забезпечити безумовне виконання вимог інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України, а також забезпечити щоденний збір даних про клінічний стан загибелі свиней з наступним інформуванням управління Держпродспоживслужби у Чорнобаївському районі; вжити дієвих заходів по ліквідації місць стихійної торгівлі, в тому числі живими тваринами та сировиною, а також переміщення свиней в межах району без супровідних документів.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ