У Шполі вшанували пам’ять розстріляних євреїв

75 років тому, 16 липня на окраїні Дар’ївського лісу відбувся масовий розстріл євреїв із Шполянського гетто. Від рук німецьких загарбників в той день загинуло близько тисячі людей.75 років тому, 16 липня на окраїні Дар’ївського лісу відбувся масовий розстріл євреїв із Шполянського гетто. Від рук німецьких загарбників в той день загинуло близько тисячі людей.

Аби вшанувати пам’ять невинно закатованих єврейських жителів в роки Другої світової війни, біля пам’ятного знаку «Жертвам фашизму» зібрались представники від міської та районної влади, єврейської національної меншини та містяни.

Про це повідомляє кореспондент онлайн-газети Новини Черкас.

Під час мітингу-реквієму перед громадою виступила голова районної єврейської організації Олена Близнюк. Вона нагадала присутнім, як німці у Шполі здійснювали розстріли та знищували мирне єврейське населення.

Про жахливі події того далекого часу присутнім розповіла заступник голови Шполянської районної державної адміністрації Ольга Шпиця. Вона, зокрема, зазначила: «16 липня 1942 року на окраїні Дар’ївського лісу було розстріляно євреїв із Шполянського гетто, створеного з приходом німців у місто. Це був окремий квартал у районі сучасних вулиць Степана Бена, Щедріна та Коцюбинського. У травні 1942 року євреїв перегнали в ліс в районі Верхньої Дар’ївки і деякий час тримали в таборі за колючим дротом, а 16 липня всіх, а це близько 1000 осіб, розстріляли.

Всього на Шполянщині фашистами в роки Другої світової війни знищено більше трьох тисяч євреїв різного віку.

Було проведено не людські дії щодо винищення єврейського населення на Шполянщині, які проживали мирно, дружно, працювали, господарювали на землі, виховували діток. І, на жаль, так склалося, що тільки із-за нелюдської нацистської ідеології не мали вони майбутнього».

Про трагедію голокосту єврейського народу  йшлося і у виступах голови Шполянської районної ради Олександра Кузуба, голови районної організації єврейської громади Олени  Близнюк, голови районної організації ветеранів війни та праці Володимира Пустовіта.

Шполянське гетто було створене з приходом загарбників у місто. Це був окремий квартал у районі сучасних вулиць Степана Бена, Щедріна та Коцюбинського. У травні 1942 р. євреїв перегнали в ліс в районі Верхньої Дар’ївки і деякий час тримали в таборі за колючим дротом, а 16 липня цьогож року всіх жорстоко розстріляли.

Згодом, вчитель історії Шполянської школи-інтернату Володимир Кузьмін запропонував навести лад на місці поховання закатованих єврейських жителів. Таку ініціативу беззаперечно підтримала міська та районна влада, і в 1965 році на братській могилі встановили меморіал з надписом «Жертвам фашизму – 1942 рік».

Пам'ять невинно страчених земляків  представники влади району, міста, єврейської громади, установ, організацій, громадськість вшанували хвилиною мовчання, а до пам’ятного знаку безневинно убієнним землякам єврейської національності в роки фашистської окупації поклали вінки та квіти.

Шполяни бережуть пам’ять про страхи, які пережили люди у тій жахливій сторінці історії, передають її наступним поколінням.

Містяни щороку збираються біля славнозвісної могили, аби покласти квіти та схилити голову у вічній скорботі.

Теми: Шпола
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  6. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  7. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ