Частковий ремонт багатоповерхівок — це шлях до їх руйнації

Населення отримало у грудні рахунки за гарячу воду й опалення і відразу ж зрозуміло: «шокова терапія» для вітчизняної економіки, а відтак і для народу — це вже не віддалений прогноз, а реальність. Причому досить жорстока стосовно простих людей, які через безробіття, малі пенсії і зарплати, безперервно прогресуючу інфляцію в країні й так не можуть звести кінці з кінцями.
<!-- Item fulltext -->
Сподівання, що зростання вартості комунальних послуг на цьому зупиниться, — марне. Влада знову розглядає питання про чергове підвищення тарифів на природний газ для населення, тепер уже в три-п’ять разів. Це ніби-то доведе ціну на блакитне паливо до обґрунтованого ринкового рівня. Щоправда, який цей рівень і чи є у нього якась межа в умовах безперервного подорожчання товарів і послуг, нам ніхто не пояснює. Але ми добре знаємо: ще раз зросте ціна на газ — і нова хвиля інфляції не забариться. В результаті повне фінансове виснаження нашим громадянам буде забезпечене.
Чи захистять в такому разі субсидії на «комуналку» найбільш вразливі верстви населення? Хіба що в незначній мірі. Бо коли до непідйомних тарифів і цін додасться заморожування пенсій і зарплат, про життєву стабільність уже не йтиметься. Тут аби взагалі вижити.
Ще одне нововведення, яке планується, — монетизація існуючих пільг і субсидій. На цьому наполягає Міністерство регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства. А це вже, як-то кажуть, палиця з двома кінцями. Адресну грошову допомогу малозабезпечені люди можуть використати на все що завгодно. І не обов’язково на оплату комунальних послуг. За такої ситуації нарощування боргів перед комунальними підприємствами може виявитись неминучим.
А борги за комунальні послуги й до стрімкого підвищення тарифів були немалі. Так, станом на вересень цього року заборгованість населення України у цій сфері сягнула майже 12-ти мільярдів гривень (це без урахування недоплат за гаряче водопостачання та опалення). В цій сумі борги за утримання будинків становили 2,4 мільярда гривень. І це при тому, що квартплата в цьому сегменті комунальних послуг тривалий час взагалі не підвищувалася. В тому числі — і в Черкасах.
Та здається і тут нам зростання тарифів теж не уникнути. Принаймні, на цьому наполягають комунальники, які доводять, що за нині діючими тарифами надавати в повному обсязі послуги з утримання житла та прибудинкових територій вони вже просто не в змозі.
Аргументувати цю позицію ми попросили директора КП «СУБ «Митниця» Ігоря Работенка.

— Ігоре Павловичу, у більшості своїй інші комунальні служби стосовно своєї тарифної політики діють у закритому режимі. Дізнатися, з чого складаються нові ціни на те ж опалення, гарячу воду, інші комунальні послуги, фактично неможливо. Тому сумніви людей з приводу доцільності підвищення тарифів цілком закономірні.
— Нашому СУБу немає чого приховувати. Ми повністю відкриті для громадськості й за кожну цифру в рахунках по квартплаті, витратах на ремонти багатоповерхівок, благоустрій прибудинкових територій можемо відзвітувати. І на будь-яке запитання жителів нашого мікрорайону завжди готові дати вичерпну, детальну відповідь.
Ситуація ж із фінансуванням, яке необхідне для забезпечення життєдіяльності багатоповерхових будинків, сьогодні дійсно надзвичайно складна. Коштів, які ми отримуємо від населення по квартплаті, яка базується на тарифах ще 2009-го року, просто не вистачає на проведення всіх запланованих ремонтних робіт. І причина не в тому, що люди не розраховуються вчасно і сповна за надані СУБом послуги. Більшість мешканців у цьому плані якраз сумлінна й обов’язкова, особливо старше покоління. Хоча, звісно, є такі, з кого борги по кварт­платі доводиться повертати в судовому порядку.
І все ж, обмеження фінансових, а отже, й виробничих можливостей СУБу залежить не стільки від боржників, як, передусім, від тих інфляційних процесів, які відбуваються в країні й призводять до невпинного подорожчання будівельних матеріалів, які необхідні для проведення поточних ремонтів багатоповерхових будинків.
Так, якщо в 2012-му році необхідна для ремонту швів стінових панелей мастика Гернобутил коштувала 29,2 тисячі гривень за тонну, то в 2013-му її вартість уже становила понад 30 тисяч, а цьогоріч перевищила 44 тисячі гривень. У таких же пропорціях зросла ціна й на інші матеріали — бікроеласт для ремонту покрівлі, мастику покрівельну тощо. Відповідно підвищилась і середня вартість ремонтів: стінових швів — з 45,15 гривні до 53,16 за погонний метр, покрівлі — з 48,8 до 98-ми гривень за квадратний метр.
При цьому всі ці роки квартплата залишалася незмінною, зате витрати на забезпечення ремонтних робіт невпинно зростали. А це, в свою чергу, змушувало нас зменшувати обсяги робіт. І якщо в 2012-му році ми змог­ли відремонтувати тих же стінових швів 66,6 відсотка від запланованого, то цьогоріч — лише 41,8 відсотка. А те, що покрівлі цього літа було відремонтовано майже на рівні 2012-го року, то це лише тому, що ми відмовилися від деяких інших видів ремонтів — того ж асфальтування під’їздних шляхів до будинків. Зате профінансували ремонт дахів, бо для людей, які живуть на верхніх поверхах, — це набагато важливіше.
І все ж, продовжувати й надалі скорочувати обсяги ремонтних робіт через недофінансування ми просто не маємо права. Адже може розпочатися незворотній процес руйнації багатоповерхівок, більшості з яких понад 30-40 років. І старіють вони буквально на очах, а отже, потребують й повноцінного догляду, що без належних капіталовкладень неможливо.
— Але чи зможете ви все це пояснити людям, на яких і так навалився тягар підвищення тарифів на майже всі види комунальних послуг?
— Я і не кажу, що це буде просто. Але й без обговорення з громадськістю ця проблема не вирішуватиметься. На даний час уже проводяться консультації зі старшими по дому. Згодом у кожній багатоповерхівці відбудуться зустрічі з мешканцями, на яких СУБ уже традиційно звітуватиме за виконану цьогоріч роботу. В тому числі мова йтиме й про можливе підвищення тарифів. Переконаний, що ми дійдемо в цьому питанні згоди, бо люди розуміють, наскільки життєдіяльність їхніх будинків залежить від обсягів робіт, які її забезпечують. А це в свою чергу вимагає відповідних коштів.
Сьогодні питання стоїть таким чином: або ми живемо за старими тарифами, або ж за погодженням громади підвищуємо складові тарифів на певні обсяги робіт, передусім на поточні ремонти, і тим самим захищаємо будинки від руйнації.
— Сплачуючи за новими тарифами, люди повинні бути впевненими, що вони отримають і належну якість робіт з утримання їхніх будинків.
— СУБ «Митниця» саме цього й добивається від своїх підрядних організацій. Передусім від ТОВ «Митниця», працівники якого неодноразово були помічені в недобросовісному ставленні до своїх професійних обов’язків. СУБ не підписав акти виконаних робіт цій підрядній організації через неякісну роботу. Спроби добитися підписів від СУБу силовими методами, залучаючи до цього приїжджих молодиків у камуфляжі, успіху не мали. Бо це не та ситуація, коли можна прощати недоліки в роботі, адже йдеться про життєдіяльність багатоповерхових будинків, де проживають тисячі людей, які можуть постраждати внаслідок аварійної ситуації, спричиненої чиїмось недбальством, непрофесіоналізмом, безвідповідальністю.
Про цю конфліктну ситуацію було немало повідомлень у ЗМІ. Різних і не завжди об’єктивних, з позиції зацікавлених осіб. Але для мене не це голов­не. Визначальним критерієм будь-якої роботи повинна бути її висока якість. Тоді й жодних претензій не виникатиме. Немає якості — немає, вважайте, і самої роботи. Як і оплати за неї. І якщо ми сьогодні орієнтуємось на європейські стандарти, то давайте будемо послідовними в цьому процесі — професіоналами у своїй справі, добросовісними у виконанні своїх фахових обов’язків і вимогливими до самих себе. Лише за таких умов можна буде сподіватися на позитивні зміни в нашому житті, в тому числі й у комунальній сфері.
Інтерв’ю вела Наталя Віргуш

Черкаський край

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ