Колись у черкаських «Спорттоварах» продавали імпортний дефіцит

Не візьмуся запевняти, що в Черкасах не залишилося класичних магазинів «Спорттовари». Може десь котрийсь і вцілів, бодай невеличкий. Бо останнім вважав мій улюблений «Турист» на Казбеті, а він остаточно зник пару місяців тому. Спочатку стискався площею, допоки не опинився у вузькому коридорчику своїх колишніх володінь, на яких вже газдували фармацевти і парфумерки, а потім і його не стало.

магазин «Спорттовари» в Черкасах, 1982

Розповів чергову черкаську бувальщину історик і краєзнавець Борис Юхно.

Але схоже, що він таки був останнім. У наші дні спорттовари товарно сегментувалися. На стадіоні є спецмаг із атрибутикою та інвентарем «свистки – м’ячі», при торгових центрах – відділи з екіпіровкою на всі випадки активного відпочинку і здорового способу життя. Окремо – вєліки, за ціною співставні з колишніми мопедами, окремо – рибальські, окремо – взуттєві… От не пригадаю, чи продавалися колись кросівки, кеди або й в’єтнамки чи чешки у звичайних взуттєвих. Здається ні, тільки у «Спорттоварах».

А їх за телефонним довідником 1982-го, з яким давно звик «консультуватися», було чимало. Наприкінці застійних часів усі вони об’єднувалися обласною гуртово-роздрібною конторою «Спорттовари», і у переліку вказувалися такими: №1, «Спортовари» на Ільїна, 249; №2 «Автомотозапчастини» на Пастерівській, 110; №12 «Комісійний» на Вернигори, 38; №14, «Спорттовари» на Горького, 64; №15 «Олімпія» на Комсомольській, 115; №16 «Супутник» у Дахнівці; №17 «Турист» на Шевченка, 134; №50»Спорткульттовари» на Енгельса, 142.

Другим у рейтингу для мене був магазин на Ільїна. І не лише для мене, а й однокласників. Річ у тім, що там працювала мати одного з них, друзяки Гєни Цуканова. Тож тьотя Валя періодично за держціною ощасливлювала котрогось з нас (не всіх, звісно, а завсідників «гоголівської» компанії) дефіцитом. А таким тоді було чи не все імпортне. Румунські і болгарські кроси – «томіси» і «адіки», ніби фінські костюми «Монтана», спортивні сумки з трьома ромбиками «Арена».

Планування магазину пам’ятаю добре. Навпроти входу – універсальна секція: м’ячі, обручі, еспандери, гранати, кубки, настільні ігри, брезентові наплічники-торби «мрія окупанта», рибальське приладдя та ще багато іншого, спортивного та наближеного до нього зі скляної вітрини аж до самої стелі. На полицях ліворуч – «педалі»: кеди, напівкеди і чорні тіпа бутси із гумовими шипами. Усе по 3 – 5 рубасів, їх ціну не забудеш, горіли аж бігом. Бо цілісінькими днями зазнавали самих жостких випробувань і агресивних впливів асфальту, будов, води, пересіченої місцевості і т.д. Зауважили? У майбутнє Коля Герасімов теж вирушив у кедах, бо на такий випадок то сама підходяща взувачка.

Праворуч – окремий відділ одягу, як чисто спортивного, так і уні. Костюми, футболки, шорти, фізкультурні трусєля з лампасами на стегнах (стандартно такі вузькі і короткі, що тепер годилися б хіба для рольових ігор, але не спортивних), штормовки болотяного кольору, куртки, олімпаси всякі кусючі. Сині. Ага, ще сумки з кожзаму рублів по 6 – 10: або з олімпійським мішкою, або з написом «Спорт» для людей з бронепоїзда. Між іншим, у середній школі топовий товар перед 1 Вересня, бо старшаками ми перейшли на пластмасові дипломати.

Увесь поличний крам був доволі страшненьким, самі оті сині хебешні костюми на фізкультуру чого варті (в них ще безальтернативно перевдягалися у купе або лежали у лікарні). Або депресивні куртки «на осінь», переважно кнопочні, – чорні, коричневі або знову сині, спортивні лише тим, що інколи спереду мали смужечку іншого кольору. Але тоді ніби й нічого…

Отак воно було. Може що й не зовсім так – тепер вже всього не пригадаєш. І залишається повідомити, власне, про інформаційний привід сьогоднішньої броділки минулим: оті «Спорттовари» на Ільїна за порядковим номером 1 відкрилися рівно 55 років тому, на початку вересня 1962-го…

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. У Ватутіному шахраї видурюють кошти, прикриваючись іменем міського голови
  2. Нараховувала сама собі завищену зарплатню та заволоділа бюджетними коштами на суму майже 100 тис. грн
  3. Особливості різних видів кави
  4. СБУ затримала ворожого агента, який готував ракетний удар по залізниці та військових шпиталях на Черкащині
  5. Стил и рестил в покере
  6. Черкаський депутат від “опозиційного блоку” претендує на посаду судді
  7. На Черкащині повідомлено про підозру ще одному священнослужителю УПЦ (МП)
  8. Епідситуація щодо грипу та ГРВІ у Черкаській області за 9 тиждень 2024 року
  9. Види ігрових автоматів - від класичного шарму до відео-слотів
  10. Які види ігрових автоматів зазвичай обирають гравці?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ