Політично-дорожні розборки по-черкаськи

Ремонт доріг

Ремонт доріг у Черкасах без скандалів не обходиться. І триває практично до Нового року. А ще така звичайна і необхідна господарська діяльність обов’язково стає інструментом жорстких політичних розбірок. Цього року ділянками зіткнення між командою мера Сергія Одарича та його опонентами, на чолі із секретарем міськради Олександром Радуцьким, стали дві вулиці – розташована на окрузі депутата Миколи Мирзи вулиця Канівська та вулиця Університетська, які ремонтує пов’язане із депутатом міськради Володимиром Халаєм підприємство “Черкаси-Інтерстрой”. До нової конфігурації “коаліції проти Одарича” також входять раніше звинувачені мером у саботажі директор Департаменту житлово-комунального комплексу міськвиконкому Андрій Наумчук та начальник управління вуличної інфраструктури Департаменту ЖКК Сергій Отрешко, який також має історію судового спілкування із міським головою.

Невдоволення Сергій Олегович висловлював давно, але лише позитивне рішення суду у справі щодо претензій звільнених ним заступників остаточно розв’язало меру руки. І він одразу ж почав пускати у хід важку артилерію. Хоча хитро – секретар міськради Олександр Радуцький, який свого колишнього соратника знає, як облупленого, спробував було діяти на випередження, заявивши про те, що Одарич хоче його звільнити і першим звинувативши мера у корупції. Але мер, який ще 2013 року забанив Радуцького у Facebook, тут же виклав у соцмережу документи із об’ємним постом, які мають свідчити про корупцію з боку секретаря. Радуцького Одарич звинуватив у лобіюванні у казначействі інтересів фірми-генпідрядника робіт на Канівській – підприємтво пов’язують із депутатом міськради Володимиром Халаєм. (Тобто, у державі, де коштів на єдиному казначейському рахунку немає, предметом спекуляцій стає черговість проплат із міського бюджету різного роду організаціям), пише Вчасно.

Що ж відбувалося на Канівській? Ще влітку там зняли асфальт, проте буквально до останньої декади грудня вулиця стояла обдертою, хоча у середині листопада міськрада виділила додаткові 844 тис. грн. на проведення ремонтних робіт на Канівській. Мер звинувачував у всьому корупційні схеми, а підприємство, яке виконувало роботи на цій ділянці дороги, скаржилось, що не може їх завершити, бо міська влада не дає грошей. Зауважимо, що тендер на виконання робіт не проводився, проте нинішньому генпідряднику вдалося укласти договір із Департаментом житлово-комунального комплексу виконкому міськради. А до видимого і логічного завершення ремонту Канівської підрядник підійшов аж 26 грудня.

Пояснюючи причини затримки у ремонті, міський голова висунув версію щодо корупційних схем.

– Навколо Канівської відбуваються цікаві інтриги: 5 грудня проводили нараду для того, аби визначити підрядника, а вже наступного дня з’ясувалося – ще 3 грудня було укладено угоду. Очевидно, це робили заднім числом, коли директор Департаменту житлово-комунального комплексу Андрій Наумчук на один день вийшов із лікарняного. Підрядник – Володимир Халай, його фірма подібних робіт не виконує. Думаю, питання з приводу ремонту Канівської виникатимуть не лише в мене, а й у правоохоронців, – говорить міський голова.

Тим часом Володимир Халай стверджує, що підприємство “Черкаси-Інтерстрой” має не тільки усі підстави ремонтувати цю ділянку дороги, але й отримати кошти з міського бюджету на закупівлю асфальту. Він стверджує, що влітку роботи на цій ділянці дороги підрядники розпочали без тендера і без жодних документів. І це, навпаки, він готовий звернутися до правоохоронців з приводу того, куди подівся зрізаний верхній шар асфальту (оскол), який ремонтники мали передати КП “ЧЕЛУАШ”.

– Зараз два підприємства претендують на те, що виконали фрезерування дорожнього покриття – “Аерошляхбуд” і “Дорстрой”, – говорить депутат. – Якби там не було, але фрезерування було виконано неякісно, а після зняття верхнього шару покриття жодних робіт більше проводилося. Дорога стала небезпечною для руху. Коли депутати почали з’ясовувати, що ж відбувається, виявилося, що: немає ані проектної документації, ані декларації, ані кошторису. Більше того, в бюджеті була закладена сума, вдвічі менша необхідної – близько 450 тис. грн.

Наразі, за словами Халая, “Черкаси-Інтерстрой” має проектну документацію, кошторис, висновок експертизи, декларацію від Держархбудконтролю, а також – укладену угоду із Департаментом житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради.

– Ми маємо усі необхідні документи, більше того, розпочали роботи за власні кошти, і подали документи на отримання авансу, – розповідає Володимир Халай. – Проте, коли Сергій Олегович довідався, що підприємство почало роботи, не погодивши з ним постачальника асфальту, він дав команду не сплачувати аванс. Ті, роботи, які підприємство може виконати за власний кошт, воно виконує, проте за асфальт необхідно було сплатити одразу значну суму, якої підприємство не мало.

– “Черкаси-Інтерстрой” була єдиною фірмою, яка погодилася працювати без авансу, тому ми віддали їм перевагу, – пояснює директор Департаменту житлово-комунального комплексу Андрій Наумчук. – Тендер не проводили, оскільки не  мали коштів, а  фірми всі хотіли працювати тільки з авансом. Роботи по ремонту почалися на початку грудня, а аванс на рахунок підрядника був перерахований лише декілька днів тому.  З цією фірмою ми співпрацюємо вперше, однак це не правда, що вони ніколи не займалися ремонтом доріг. У них є відповідна для цього техніка.  Тому це все вигадки.  На жаль, ми б і раді, якби роботи по ремонту доріг виконав “ЧЕЛУАШ”, однак це підприємство немає відповідної для цього техніки.

Чому так довго не проводили роботи – через блокування платежів казначейством. Треба було знайти фірму, яка розробить проект та погодиться працювати без авансу. Всі інші – відмовлялися це робити.

Асфальт закуповували в Кіровограді, а не в Черкасах.  Це була ініціатива підрядника. Ми не могли йому вказувати, де закуповувати асфальт.

– Сергій Одарич завжди заявляє про корупцію, якщо дороги ремонтують не ті фірми, які він пропонує, – говорить начальник управління вуличної інфраструктури Сергій Отрешко, який вже мав досвід судової тяганини із міським головою через звинувачення у махінаціях під час ремонту доріг у 2011 році. – Коли дороги ремонтувала харківська фірма “Аерошляхбуд”, то його все влаштовувало. Хоча якість проведених ними робіт ми сьогодні можемо спостерігати. А в цій ситуації ми виходили із того, що підрядник може почати роботи власним коштом, без авансу. Тому жодних корупційних дій в цьому я не бачу.

Халаєві також намагалися закинути і “дивний” вибір вулиці для ремонту – відносно благополучної Університетської. Хоча тут вже діє рішення обласної ради і кошти на неї виділялися за рахунок державної субвенції.

Тим часом у мерії, схоже, цілком задоволені і навіть пишаються ось таким ремонтом вулиці Вербовецького, який відбувався паралельно:

Як би там не було, але ще до Нового року нас очікують нові гучні заяви сторін, а після святкувань – низка кадрових рішень, а, можливо, і – судових справ.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ