В уманській школі живе… привид

«Вперше про привида в уманській загальноосвітній школі №4 я почула ще на початку 1990-х. Оповідка про нього, чи то скоріше про неї, тоді неабияк врізалась у пам’ять. Не дивно, адже розповідав чоловік у цілковитій темряві – пригадуєте, світло заради економії вимикали на годину, і часом забували ввімкнути? Нас тоді у гостях сиділо чимало. Хтось із дівчат ойкав, хтось відверто сміявся. Називати оповідача не буду, бо людина він доволі публічна. Краще просто переповім історію його знайомства із привидом», – повідомляє уманчанка Софія Кримовська на місцевому сайті 04744.info.

привід

Сталось усе саме під час вимикання світла. У школі в кабінеті ДПЮ (допризивна підготовка юнаків)  під замком і сигналізацією тоді ще зберігались автомати Калашнікова. Він мав їх охороняти на випадок вимкнення світла. Близько 12-ї ночі він почув кроки. Спочатку думав – технічка повернулась, потім – засумнівався. Бо кроки були такими, ніби людина тікає. Потім почали гупати двері класів, одночасно всі. Коли прочинились двері кабінету ДПЮ, оповідач похолов. Та раптом, просто за голлівудським сюжетом, ввімкнулось світло – і кроки, і гупання зникло.

Уся історія виглядала справжньою страхалкою. Наступного дня я поділилась нею з кимось із технічного персоналу школи, в якій навчалась.

– А, та ходить вона, – відмахнулась прибиральниця, – та вона нічого поганого не робить Тільки ходить…

У 90-х тема паранормальних явищ та екстрасенсів було такою ж актуальною, як поїздки у Польщу по футболки «BOSS»,  мальвіни і жувачку. В Умані були курси для екстрасенсів, кінотеатр «Комсомолець» віщуни та провидці орендували. Тому ми з однокласниками не могли пасти задніх, вирішили на собі перевірити присутність привида у школі. Домовлятись з директором делегували мене… Справа закінчилась викликом батьків до директора та «втираннями» на килимку.

Вся ця історія отримала випадково продовження у 2013 році. Як давній жарт, пригадала історію з привидом в одній із соцмереж. І того ж дня отримала лист від уманчанина Олександра Кузьменка:

«Думаю, що це привид моєї тітки Параскеви. Ще у мої шкільні роки, в 1970-х розповідали про це, – йшлось у повідомленні. –  Параскева Кузьменко була школяркою, коли почалась війна. Дівчиною була надзвичайно красивою, бойовою, її і хулігани боялись, і навіть поліцаї не чіпали. У кінці нашого городу, в ямі для картоплі ховала євреїв від розстрілів у Сухому яру. Параскеву, як багатьох юнаків і дівчат у часи другої світової війни, повезли на роботи до Німеччини. Ешелон по дорозі розбомбили радянські війська. Більше про неї ми нічого не знали. А розмови про те, що її душа ходить по рідній школі, в якій вона навчалась, і з якої рушила на смерть – були завжди. Люди, і тіні у вікнах бачили, і крики чули, і кроки».

Теми: Умань
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ