Черкаський науковець стажувалася в Грузії з питань біобезпеки

У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького дбають про те, щоб освіта була не лише якісною, а й відповідала вимогам сьогодення.

Невипадково в навчально-науковому інституті природничих наук протягом останніх років приділяється значна увага питанням біобезпеки та біоетики. Зокрема, студентам викладають цю дисципліну. Викладачі та студенти інституту в 2016 році брали участь у міжнародному проекті, який фінансувався Міністерством оборони Великої Британії і був присвячений питанням біобезпеки та біозахисту. Координує цю діяльність доцент кафедри біології та біохімії Тетяна Мельник.

Нещодавно Тетяна Олександрівна пройшла стажування з курсу «Лабораторна біобезпека та біозахист» у Центрі Лугара при Національному центрі контролю хвороб та публічного здоров’я Грузії.

З колегами Кеті Зарідзе та Паата Імнадзе з NCDC (Національний центр контролю захворювань та громадського здоров'я), Тбілісі, Грузія

З колегами Кеті Зарідзе та Паата Імнадзе з NCDC (Національний центр контролю захворювань та громадського здоров'я), Тбілісі, Грузія

— Тетяно Олександрівно, чому саме Центр Лугара був обраний для стажування?

— Центр Річарда Лугара із дослідження публічного здоров’я, відкритий завдяки американській програмі, почав функціонувати в Грузії в 2013 році. У цьому ж році  на черговому симпозіумі з питань біобезпеки в  Києві я познайомилась із професором Паатою Імнадзе, науковим директором Національного Центру, в підпорядкуванні якого працює Центр Лугара. Наші магістри-біологи вивчають курс «Біобезпека та біоетика», але лабораторна біобезпека була для мене як викладача суто теоретичним напрямом. Виникло бажання особисто долучитися до практики лабораторних досліджень у лабораторіях підвищеного рівня безпеки, тобто до безпечної роботи з особливо небезпечними агентами (вірусами, бактеріями, хімічними реагентами тощо).

— Мабуть, Вас мотивувало ще й те, що в ЧНУ розпочалася підготовка магістрів зі спеціалізації «Лабораторна діагностика»?

— Саме так, адже «краще один раз побачити…». Навчаючи студентів, потрібно і самому весь час навчатися, таке наше викладацьке життя.

У тренувальній лабораторії BSL-2

У тренувальній лабораторії BSL-2

— Ваше стажування проходило за програмою для викладачів?

— За програмою для викладачів стажувалась в Києві і під час виїзного семінару в нашому університеті. Проходив виїзний семінар у рамках  спільного проекту ряду українських організацій з Бредфорським університетом (Великобританія), фінансувався Міністерством оборони Великої Британії.

У Грузії я стажувалася за навчальною програмою для офіцерів із біобезпеки та працівників лабораторій другого та третього рівнів біологічного захисту. Фактично, я була першим викладачем ВНЗ, яка виявила бажання отримати такі знання.

— А хто фінансує такі стажування?

— У моєму випадку стажування надавалося безкоштовно. Якщо такі стажування надаються групам працівників, скажімо офіцерам із біобезпеки та працівникам лабораторій із регіону Південного Кавказу (Вірменії, Азербайджану, Туреччини, Грузії), то для цього є спеціальні проекти ООН та Європейських комісій.

— У чому унікальність лабораторії в Грузії?

— На східних теренах пострадянських просторів вона є єдиною. Вартість лабораторії та її філій — а це ще 2 регіональні та 7 локальних — становить 380 млн доларів. І це в невеликій Грузії з 4-х мільйонним населенням. До речі, в цьому комплексі працює ще й 10 ветеринарних лабораторій. Слід зазначити, що шанс мати такі лабораторії був і в Україні, проте Янукович за «порадою» Путіна відмовився від проекту, який уже був готовий до старту. Дуже боляче про такі речі говорити, бо це втрачені можливості для здоров’я і життя українців.

— Як Вас приймали в Грузії, якою мовою спілкувались?

— Загальновідомо, що грузини — дуже гостинна нація! Всі, з ким мені доводилося спілкуватися, проявляли увагу, віддавали свій час і знання сповна.

А мова спілкування — в основному англійська. Молодь російської не знає, а старше покоління використовує її хіба що для спілкування з туристами в сфері обслуговування. Навіть діти володіють англійською на достатньому  рівні і дуже цим пишаються!

Олександр Ілюха, кандидат біологічних наук, викладач кафедри біології та біохімії

Новини Черкас

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ