Партнеру вихідця з топ-криміналу та бізнесменам губернатора на 25 років віддали сміттєвий бізнес

Депутати Черкаської міської ради без конкурсу, на 25 років, віддали ексклюзивне право утилізувати сміття Черкас партнеру вихідця з топ-криміналітету та бізнес-партнерам губернатора.

Перший підхід «з кондачка»

Заморський інвестор який прагнув заробляти на смітті в Черкасах з'явився наприкінці 2014 року. І з першого ж підходу намагався отримати від міської ради рішення «Про погодження проекту Попереднього договору про виконання зобов’язань щодо реалізації інвестиційного проекту будівництва заводу з переробки ТПВ у м.Черкаси». На сесії 9 грудня 2014 року депутати не проголосували за погодження відповідного проекту, пише Кропива.

Заморським інвестором який прагнув отримати відповідне погодження було українське ТОВ «Еко-баік», яке обіцяло залучити інвестиції своїх іноземних партнерів на суму близько 80 млн. дол. 

Основні положення тексту попереднього договору зразка 2014 року наступні:

  1. Міська рада сприяє виділенню земельної ділянки під розміщення потужностей заводу площею до 10 га. на території заводу «Хімволокно» за адресою вул. Хіміків 74. 
  2. Міська рада забезпечує постачання твердих побутових відходів протягом 25 років виключно на завод який буде будуватися. 
  3. У разі не виділення земельної ділянки або ж порушення інших умов договору після розробки інвестором техніко-економічного обґрунтування проекту, в разі розриву договору міська рада має повернути кошти витрачені на розробку ТЕО та сплатити штрафні санкції у розмірі 10% від вартості ТЕО.
  4. Інвестор має залучити позабюджетні кошти своїх партнерів у розмірі близько 80 млн. грн. для реалізації проекту. Інвестор зобов’язується дотримуватися норм природоохоронного та екологічного законодавства. Сміття буде перероблятися на газ, синтетичне паливо, електричну та теплову енергію. 

Причини за якими депутати відмовили у 2014 році:

  1. Відсутність готового техніко-економічного обґрунтування та самого проекту заводу.
  2. Відсутність чіткого регламентування технології переробки твердих побутових відходів. 
  3. Встановлення штрафних санкцій для міської ради, які за попередніми оцінками могли сягнути 300 тис. дол.
  4. Відсутність у ТОВ «Еко-баік» відповідного досвіду з реалізації проекту та земельної ділянки. 

Подальше просування проекту та громадські слухання 

Протягом 2015-2016 років відбувавлося просування проекту у публічній площині, для цього залучалося вище керівництво обласного центру та області. В процесі лобіювання в публічну площину потрапило більше інформації про технологію за якою планують використовувати сміття – це розклад технологією піролізу. В результаті роботи заводу з піролізу сміття передбачається до 10% шкідливих відходів. Потужності переробки за інформацією озвученою інвестором складе 300-400 тон сміття за добу. І колишній міський голова Сергій Одарич і губернатор Юрій Ткаченко неодноразово проводили зустрічі з заморським інвестором та заявляли про наміри реалізувати проект. 

Андрій Богоявленський на одній із зустрічей з представниками влади

На фото: Андрій Богоявленський на одній із зустрічей з представниками влади. 

У вересні 2016 року вже відбулися громадські слухання, які не підтримали реалізацію проекту, але як заявив тоді представник інвестора Андрій Богоявленський компанія не відмовиться від його реалізації. Навіть на громадських слуханнях чіткого техніко-економічного обґрунтування та проекту не було надано. 

В свою чергу керівник Аналітичного центру інституту досліджень інвестиційної привабливості та економічного розвитку Дмитро Виноградов в аналітичному огляді пропозицій інвестора констатував, що в Черкасах планується використовувати технологію від якої вже відмовляються в європейських країнах. А найбільша небезпека криється у 5-10% зольних відходів та викидів діоксину. 

Поворот настроїв депутатів на 180 градусів та бліц-криг інвестора 

23 листопада перед депутатами Черкаської міської ради знову питання заходу сміттєвого інвестора. Проект рішення «Про розгляд проекту Інвестиційного договору про будівництво заводу з комплексної переробки твердих побутових відходів у місті Черкаси та гарантії довгострокового постачання ТПВ» спочатку був провалений депутатами, однак вже за дві години депутата підтримали заморського інвестора

Так під час першого голосування проект підтримало лише 17 депутатів, однак за дві години невидимі сили переконали депутатів і вони дали вже 28 голосів за сумнівний проект. Цього разу підставили плече підтримки інвесторам депутати від ВО «Свободи» та Партії вільних демократів. Примітним є і те, що в обох голосуваннях за голосували міський голова Анатолій Бондаренко та секретар Олександр Радуцький. Повністю результати поіменного та по фракційного голосування можна подивитися в кінці матеріалу. 

До проекту рішення профільні департаменти надали наступні зауваження:

  1. ТОВ «ЕКО-БАІК» не надав на розгляд сам інвестиційний проект, про який йдеться в проекті договору.
  2. Інвестор не надав нотаріально засвідчену згоду землекористувача земельної ділянки або документ, що посвідчує право користування зазначеною в договорі земельною ділянкою ТОВ «ЕКО-БАІК».
  3. Також не врегульованим є пункт 3.3.9 щодо дотримання технології переробки ТПВ оскільки прямо вид технології, що буде застосовуватись договором не визначено.
  4. Відсутній орієнтовний графік робіт, про який зазначається у пунктах 3.3.3 та описується в пункті 4.1.

Відзначимо, що проект договору який був в проекті рішення та який опублікований у вже прийнятому рішенні є ідентичними, тому можливі пояснення депутатів про різку зміну власної позиції – змінами умов договору є необґрунтованими та безпідставними. 

Нижче наводимо основні положення ухваленого проекту договору: 

  1. Постачання всіх відходів протягом 25 років. З моменту введення Заводу в експлуатацію, не надавати іншим особам права на здійснення робіт щодо сортування, та вилучення цінної вторинної сировини з ТПВ, які утворюються в місті Черкаси.
  2. Отримувати в режимі онлайн інформацію щодо викидів Заводу в навколишнє середовище.
  3. Переробляти ТПВ методом промислового піролізу при дотриманні всіх технологічних норм попереднього сортування і підготовки ТПВ для подальшої переробки з метою отримання кінцевого продукту – синтетичного палива та електроенергії.
  4. Строк будівництва заводу 16-24 місяці. 
  5. Вартість 1 (однієї) тони ТПВ становить 1 (одну) гривню (у т.ч. ПДВ).

Структура власності основного інвестора ТОВ «Еко-баік»

ТОВ «Еко-баік» зареєстровано в Черкасах, його директором є Богоявленський Андрій Борисович, власне він публічно і просував цей проект кілька років. 

Засновниками інвестора є непримітне ПП «Нова екологічна програма» з пропискою в Умані та ТОВ «Овус утиліті солюшн енд девелопмент ллк» зі столичною пропискою яке і є кінцевим бенефеціаром ТОВ «Еко-баік».

В свою чергу єдиним засновником та бенефеціаром ТОВ «Овус утиліті солюшн енд девелопмент ллк» є компанія зареєстрована в офшорах Великобританії – «Веренджіент верст ту енерджі солюшн Л.П.» з місцем реєстрації – Сполучене Королівство, Шотландія, Розенхаут роад 45, Інвернесс, Інвернесс-Шайр, ІВ3 8СВ. Дана компанія була зареєстрована в Шотландії у липні 2015 року Вадимом Павленком та Андрієм Богоявленським (директор інвестора ТОВ «Еко-баік»). Відзначимо, що Вадим Павленко згідно даних британського реєстру компаній є мажоритарним власником компанії, а вже відомий нам Андрій Богоявленський – відповідно міноритарним. З липня цього року в компанії відбувається переформатування структури власності і остання інформація в британському реєстрі – об’єднане партнерство було розпущене.

В Україні Андрій Богоявленський разом з Вадимом Павленком є засновниками громадської організації «Всеукраїнський екологічний контроль». 

Павленко Вадим Георгієвич є досить відомою, але призабутою особистістю. За часів короткого секретарства і в.о. мера Черкас батьківщинівця Анатолія Каленчука він навіть був заступником міського голови обласного центру. 

Вадим ПавленкоНа фото: Вадим Павленко. 

З 2006 по 2010 роки обирався депутатом Черкаської обласної ради від ВО «Батьківщина». У період 2010-2015 років був депутатом Київської обласної ради вже від Партії Регіонів. Він також є першим віце-президентом Федерації дзюдо України та за даними ЗМІ один із співвласників мережі елітних ресторанів «Козирна карта». 

Куди яскравіші сторінки з життя Павленка Вадима Георгієвича сягають бурхливих 90-х. Киянин за даними ресурсів, які спеціалізуються на висвітленні криміналу, входив до ОЗУ авторитета Іскандера Карімова, а згодом навіть створив своє ОЗУ. В ті бурхливі роки навіть отримав поранення з автомату Калашникова, але залишився живим. 

Нині Вадим Павленко є співзасновником Юридичної компанії «Віва» разом з ще одним співвласником «Козирної карти» Віленом Матвєєвим. За даними ЗМІ також підтримує дружні стосунки з народним депутатом Артуром Палатним (вперше став депутатом від «УДАРу» а потім від БПП коли партії злилися – ред.) 

Легалізація коштів набутих злочинним шляхом відбувалася саме шляхом розбудови ресторанного бізнесу. За даними «ОРД» в 90-х допомагав у цьому бізнесмен Михайло Бродський, який має як господарські так і політичні активи (фракція Партії вільних демократів-ред.) в Черкасах. 

Партнери губернатора також хочуть в новий бізнес 

Новий перспективний бізнес цілком цікавить і партнерів губернатора Юрія Ткаченка. Так згідно проголосованого депутатами проекту договору, земельну ділянку по вул. Хіміків 74 площею 7,135 га для ТОВ «Еко-баік» буде надавати ТОВ «ВС ЛІТ».

Це територія на якій знаходяться виробничі площі колишнього заводу «Хімволокно». Право власності на виробничі приміщення ТОВ «ВС ЛІТ» площею близько 17 тис. кв. м. зареєструвало у 2013 році. Засновником компанії значиться кіпрський офшор, а директором є Давидюк Андрій Юрійович

Це територія на якій знаходяться виробничі площі колишнього заводу «Хімволокно». Право власності на виробничі приміщення ТОВ «ВС ЛІТ» площею близько 17 тис. кв. м. зареєструвало у 2013 році. Засновником компанії значиться кіпрський офшор, а директором є Давидюк Андрій Юрійович. На сайті ТОВ «ВС ЛІТ» Борзяк Вікторія Антонівна значиться як начальник юридичного відділу. Також вони обоє входять до переліку засновників компанії «Вишня-2009». Також Борзяк Вікторія Антонівна є керівником компанії «Світсленд» засновником і власником якої є партнер губернатора Казарян Андранік Тельманович. 

Борзяк Вікторія Антонівна є засновником і власником ТОВ «Тіттрейдінг» та ТОВ «Арх-сервіс» - директором обох значиться Щербаков Михайло Анатолійович. Він же разом із Давидюком Юрієм Анатолієвичем значиться засновником компанії «Юстіна-8». Останній скоріше за все є батьком Давидюку Андрію Юрійовичу який очолює вже згадуване ТОВ «ВС ЛІТ» яке і надаватиме землю та споруди під реалізацію інвестпроекту. 

Замість висновку

В результаті ухваленого депутатами рішення в разі успішної реалізації проекту з розміщення заводу по піролізній утилізації сміття місто отримує монополіста. 

Вартість придбання сміття встановлюється 1 грн. за тону. Відходи складатимуть 5-10%. Неможливість побудови інших заводів по сортуванню сміття. 

Жодного прозорого конкурсу не проводиться. 

Команда інвесторів отримує легалізацію коштів через офшорні кампанії та можливість заходу в новий прибутковий бізнес – продаж державі виробленої енергії. 

Публікуємо перелік фракцій та депутатів які підтримали проект рішення під час першого голосування на сесії 23 листопада 2017 року. Всього отримано за 17 голосів в тому числі мера і секретаря. 

Блок Петра Порошенка

Радуцький Олександр Романович – за
Бурячинський Володимир Степанович – за
Мирза Микола Олександрович – за
Савенко Олександр Сергійович – за

ВО Батьківщина

Бондаренко Анатолій Васильович – за
Діскант Роман Володимирович – за
Лола Руслан Володимирович – за
Мельник Олексій Олексійович – за
Міняйло Валерій Володимирович – за
Тренкін Юрій Васильович – за

ВО Черкащани

Сухарьков Іван Васильович – за

Група «Незалежність» (частина відколовшихся депутатів від ПВД)

Цегвінцева Альона Володимирівна – за
Чорнобіль Тетяна Андріївна – за
Шадловський Максим Володимирович – за

Радикальна партія

Лукирич Станіслав Іванович – за
Тищенко Сергій Олександрович – за

Позафракційні

Дишлюк Олександр Юрійович – за

Публікуємо перелік фракцій та депутатів які підтримали проект рішення під час другого голосування на сесії 23 листопада 2017 року. Цього разу за рахунок фракцій ВО «Свобода» та Партії вільних демократів питання вдалося протягнути, всього рішення набрало 28 голосів в тому числі мера та секретаря.

Блок Петра Порошенка

Радуцький Олександр Романович – за
Кіта Ігор Мечиславович – за
Мирза Микола Олександрович – за
Савенко Олександр Сергійович – за
Чернецький Костянтин Юрійович – за

ВО Батьківщина

Бондаренко Анатолій Васильович – за
Діскант Роман Володимирович – за
Лола Руслан Володимирович – за
Мельник Олексій Олексійович – за
Міняйло Валерій Володимирович – за
Тренкін Юрій Васильович – за

ВО Черкащани

Кривошеєв Ігор Анатолійович – за
Кузьменко Григорій Михайлович – за
Скорик Максим Григорович – за
Сухарьков Іван Васильович – за

ВО Свобода

Ведула Антон Анатолійович – за
Косенко Іван Юрійович – за
Куча Андрій Іванович – за
Нищик Ярослав Володимирович – за
Шило Максим Віталійович – за

Партія вільних демократів

Гриценко Володимир Миколайович – за
Згіблов Олександр Георгійович – за
Коломієць Тарас Олександрович – за
Соломаха Василь Михайлович – за

Радикальна партія

Лукирич Станіслав Іванович – за
Тищенко Сергій Олександрович – за

Група «Незалежність» (частина відколовшихся депутатів від ПВД)

Цегвінцева Альона Володимирівна – за
Чорнобіль Тетяна Андріївна – за

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Бездепозитные бонусы от веб-казино: виды и нюансы получения
  2. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  3. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  4. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  5. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  6. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  7. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  8. Рейтинги игровых веб-казино: как попадают в число лучших?
  9. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  10. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ