Антирекорди Черкаської міськради: дві третини депутатів заявляють про особистий інтерес в рішеннях міської ради

конфліктДві третини черкаських депутатів вдало поєднують у своїй діяльності досить протилежні ролі. З одного боку, вони намагаються виглядати «білим та пухнастим» в очах виборців, виконуючи свої обов'язки. А з іншого, не забувають про власні родини, друзів, колег та бізнес-інтереси.

Коли інтереси депутата як представника громади та його особисті інтереси вступають в конфлікт, українське законодавство називає це "конфліктом інтересів", а приховування цих фактів і участь в прийнятті рішень на власну користь і поготів вважається корупційним злочином.

Аби перевірити, хто з депутатів мав особистий інтерес у рішеннях міської ради, експерти ГО «Антикорупційний штаб»  дослідили протоколи Черкаської міськради. Виявилося, що з початку 2018 року на сесійних засіданнях депутати 148 разів повідомляли про конфлікт інтересів та особисто не брали участь у відповідних голосуваннях. Таким чином, формально законодавства не порушували, хоч міська рада і приймала рішення на їх користь. Слід констатувати, що за проаналізований період про наявність конфлікту інтересів заявили 28 депутатів, тобто 65% всього депутатського корпусу. Це надзвичайно великий показник, адже в інших містах він коливається в діапазоні 15-20%.

У фракційному розрізі, декларували особисту зацікавленість у рішеннях міськради по п'ять представників політичних фракцій «Свобода» (Ведула, Косенко, Куча, Нищик, Шило), «БПП» (Кіта, Мирза, Радуцький, Савенко, Чернецький) та «Партії вільних демократів» (Коломієць, Михайлюк, Цегвінцева, Чорнобіль, Шадловський), по  троє депутатів з фракцій «ВО Черкащини» (Кривошеєв, Скорик, Сухарьов) та «Самопоміч» (Романов, Фомич, Шевченко О.), двоє представників фракції «Радикальна партія Олега Ляшка» (Косяк, Лукирич) та двоє позафракційних (Очеретній, Шевченко Р.). Серед зазначених обранців рекордсменами у кількості заяв про наявність конфлікту інтересів стали міський голова Анатолій Бондаренко та Максим Скорик. На їх рахунку по п'ятнадцять заяв. Також дванадцять разів про конфлікт інтересів повідомляли Альона Цегвінцева та Ігор Кривошеєв, одинадцять Максим Шадловський та по десять заяв на своєму рахунку мають Віталій Косяк та Олена Шевченко.

Загалом черкаськими депутатами було зроблено 148 заяв про наявність у них конфлікту інтересів. Це найбільша кількість заяв серед міських рад обласних центрів. Наприклад, у Чернігові за півроку було заявлено про 16 випадків конфлікту інтересів серед місцевих обранців, у Полтаві - 14, а у Вінниці за аналогічний період - 11 випадків конфлікту інтересів під час засідання сесії міськради. Якщо в інших містах найчастіше конфлікт інтересів у депутатів виникає при розгляді земельних питань та питань, які стосуються оренди комунальної власності, то у Черкасах ситуація дещо інша.

Переважна більшість заяв про конфлікт інтересів черкаських депутатів стосувалась питань міського бюджету та внесення змін до нього, програми соціально-економічного та культурного розвитку міста, а також ставок місцевих податків та зборів.

Рекордсмен у кількості заяв, міський очільник Анатолій Бондаренко, неодноразово повідомляв про наявність конфлікту інтересів під час розгляду питань про міський бюджет та преміювання міського голови, встановлення йому надбавок, надання матеріальної допомоги. Крім того, пан мер повідомив про конфлікт інтересів під час голосування за рішення відведення своїй дружині Бондаренко Валерії земельної ділянки орієнтовною площею 1746 кв.м. по вул. Чигиринській, 66/2 під нежитлові приміщення.

Другий лідер, Максим Скорик, поміж іншого, також заявляв про конфлікт інтересів під час розгляду земельних питань. Рішення стосувалось передачі земельної ділянки по вул. Михайла Старицького, 26, площею 900 кв.м. безоплатно у власність для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, громадянину Лозовому Є.В.

Нагадаємо, що експерти громадської організації «Антикорупційний штаб» проводять постійний моніторинг рішень місцевих рад за допомогою сайту «Приховані інтереси», який у лічені хвилини допомагає виявляти рішення, що приймаються на користь компаній, пов'язаних з депутатами місцевих рад.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ