Все про горох: корисні властивості, калорійність, вживання

Невибаглива рослина сімейства бобових – горох, була окультурена ще до нашої ери. Згадується про нього в Біблії, різних грецьких і римських працях. В середні віки він був частим «гостем» на столі простих сімей, оскільки коштував дешево, довго зберігався, а страви з нього виходили ситними та поживними. Достойне місце на королівському столі він зайняв у Франції. Моду на його вживання ввів Людовик XIV. Горох відварювали і подавали із підсмаженим салом.

Наразі зелені боби вважаються часто вживаним компонентом багатьох страв. Багато людей, яким небайдужа калорійність страв, часто цікавляться: скільки калорій в гороху.

Невибаглива рослина сімейства бобових – горох

Користь і калорійність бобової культури

В горосі міститься велика кількість білків і клітковини, що благотворно впливає на процеси травлення і є хорошим протеїновим джерелом. Для вегетаріанців і спортсменів – це незамінний продукт.

Японські вчені притримуються думки, що горох є хорошим імуномодулятором, нормалізує мікрофлору кишківника. З допомогою горохового борошна тибетські знахарі лікували шкірні захворювання. Цією методикою користуються і зараз в Китаї.

Канадські вчені виявили, що його вживання позитивно впливає і на серцево-судинну систему. Особливо багато в горошку йоду і заліза, які необхідні для профілактики ожиріння, недокрів“я, атеросклерозу, хвороби зоба. Речовини лецитин, інозит, холін і метіонін, які також входять до його складу, регулюють обмін жирів і рівень холестерину.

Свіжий продукт забезпечує організм великою кількістю вітамінів групи В, а також вітамінами С, РР, Е, А, К. Крім цього, горошок є постачальником калію, магнію, фосфору, заліза, цинку. Разом з горохом в організм потрапляє ряд важливих для нашого організму  кислот, а саме: глутамінова (покращує функціонування головного мозку), пантотенова (обмінні речовин), фолієва кислота сприяє нормалізації  і покращенню кровотворення.

Калорійність гороху у будь-якому вигляді невисока, тому його можна використовувати під час схуднення.

Калорійність гороху у будь-якому вигляді невисока, тому його можна використовувати під час схуднення

Який горох краще вибирати для приготування

Горох виробляється в основному двох видів: лущений (сухий) і цукровий (свіжий). Найкориснішим вважається свіжий або свіжозаморожений. У такому продукті вітаміни і корисні речовини зберігається максимально. Із гороху можна приготувати: різноманітні салати;

  • суп, кашу, горохове пюре і котлети;

  • як начинка для пельменів і пиріжків.

Всі господині знають, як довго готується сухий горох, тому його зарання замочують у холодній воді. Але зовсім недавно з’явилася цікава і дуже вигідна пропозиція для українських господинь — горох колотий шліфований в пакетиках. Він надзвичайно швидко розварюється у супах. Пропонує таку продукцію ВТМ «Премія».  Це перша в Україні власна торгова марка мережі Fozzy Group. Товар представлений виключно в торгових мережах компанії у середньому ціновому сегменті. Колотий горох в упаковці не містить хімічних добрив і пестицидів, генно-модифікованих організмів та інших шкідливих здоров“ю речовин. Вирощений в екологічно сприятливих регіонах далеко від міст і промислових зон.

 Декілька слів про застосування у косметології Зауважимо, що латвійська компанія випустила серію кремів з назвою «Елегантна жінка». В їхньому складі використовується екстракт горохового горошку. Іспанська косметологічна компанія розробила маски і  ліфтинг-креми.

Косметологи для догляду за шкірою рекомендують  теж його використовувати: свіжий – для сухої шкіри нормальної шкіри. Для жирного типу шкіри краще підійде  косметичний  засіб із сухого гороху. 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ