Українські абоненти втрачають сотні мільйонів гривень через схеми з контент-послугами

смартфонОфіс ефективного регулювання BRDO офіційно звернувся до Прем’єр-міністра України, Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації та Офісу Президента України щодо порушень прав споживачів при наданні контент-послуг та необхідності негайно владнати цю проблему.

Погодження проекту рішення, що врегулює ситуацію, триває вже понад півтора року — оператори мобільного зв’язку навмисно затягують процес. Наразі документ перебуває на погодженні Державної регуляторної служби, після чого може нарешті бути винесеним на розгляд Уряду.

Передісторія

Абоненти мобільного зв’язку все частіше скаржаться на списання без їх відома коштів за контент-послуги, які вони не замовляли. Ідеться про анекдоти, смс-гороскопи, клуби знайомств та багато інших послуг, які мобільні оператори з року в рік нав’язують споживачам. Так, протягом 2016 – першого півріччя 2020 рр. до НКРЗІ надійшло 1809 звернень про порушення прав споживачів при наданні контент-послуг, і динаміка скарг постійно зростає.

Через значні недоліки правового регулювання порядку замовлення та надання вказаних послуг усе працює не на користь споживача: послуги нав’язуються; гроші знімаються без відома абонентів; захистити порушені права неможливо. Найчастіше для підписки не потрібні спеціальні сервіси – часто підписка виникає невідомим для абонента чином, інколи достатньо випадково клікнути на картинку в інтернеті з телефону, або стати жертвою програми-вірусу..

“Масштаб проблеми дуже значний. Незахищені всі абоненти передоплати, тобто 86% абонентів мобільного зв’язку. Гравці ринку приховують обсяг послуг у грошах, але опосередковано ми підрахували, що обсяг ринку контент-послуг становить не менше мільярда гривень на рік. Наша мета — абонент має платити лише за те, що він дійсно мав намір замовити”, — підкреслив Ігор Самоходський, керівник ICT сектору BRDO.

Що робити?

Ще 2019 року експерти BRDO звернули увагу на проблему порушень прав абонентів у наданні контент-послуг та запропонували механізми її вирішення. Півтора роки тому НКРЗІ розробили документ, покликаний врегулювати придбання контент-послуг — проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг». У ньому проблему недобросовісного одержання контент-послуг вирішує запровадження подвійного акцепту — абонент повинен мінімум двічі однозначно підтвердити своє бажання придбати ту чи іншу послугу. Окрім цього, проектом постанови передбачений обов’язок інформування абонента про списання коштів з його рахунку за послугу, а також можливість заблокувати надання контент-послуг певному абоненту.

“Замість визначеного законом одного місяця цей проект обговорюється понад півтора року. Мобільні оператори проти обов’язкового інформування абонентів про списання коштів та посилення захисту абонентів загалом. Тому напряму та через свої бізнес-асоціації вони блокують зміну правил. Ми наголошуємо, що продовження існування недобросовісних практик надання контент-послуг — неприпустимо”, — наголосив Ігор Самоходський.

Наразі проект постанови погоджений без зауважень Міністерством цифрової трансформації, Адміністрацією Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Антимонопольним комітетом, Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Міністерством фінансів. Серед центральних органів очікується останнє погодження проекту Державною регуляторною службою, після чого документ можна виносити на Кабмін.

Підписавши Угоду про асоціацію з ЄС, Україна взяла на себе зобов’язання забезпечити високий рівень захисту прав споживачів та досягти сумісності між системами захисту прав споживачів України та ЄС.

BRDO закликає якнайшвидше підтримати ухвалення змін до «Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг» та забезпечити захист прав мільйонів споживачів телекомунікаційних послуг.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. У Ватутіному шахраї видурюють кошти, прикриваючись іменем міського голови
  2. Нараховувала сама собі завищену зарплатню та заволоділа бюджетними коштами на суму майже 100 тис. грн
  3. Особливості різних видів кави
  4. СБУ затримала ворожого агента, який готував ракетний удар по залізниці та військових шпиталях на Черкащині
  5. Стил и рестил в покере
  6. Черкаський депутат від “опозиційного блоку” претендує на посаду судді
  7. На Черкащині повідомлено про підозру ще одному священнослужителю УПЦ (МП)
  8. Епідситуація щодо грипу та ГРВІ у Черкаській області за 9 тиждень 2024 року
  9. Види ігрових автоматів - від класичного шарму до відео-слотів
  10. Які види ігрових автоматів зазвичай обирають гравці?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ