Чим загрожують мутації коронавірусу та як визначити нові штами. Коментар експерта

Ще у квітні 2020-го вчені змогли розшифрувати геном вірусу SARS-CoV-2, збудника COVID-19. Це дозволило відстежувати його мутації. Відтоді весь світ почав вчити грецький алфавіт: «альфа», «бета», «гама», «дельта», тепер «омікрон», наявність якого вже підтверджена у 8 областях Україні. І спеціалісти кажуть, що це далеко не кінець.

мутації коронавірусу

Чому виникають мутації вірусу та чого нам очікувати від нових штамів SARS-CoV-2, розповідає завідувач клініко-діагностичної лабораторії Павло Набока.

— Почнемо з того, що таке мутації. Це генетична мінливість вірусу, яка може проявлятися в зміні його властивостей. Мутації вірусу мають потенційну можливість радикально вплинути на його характеристики, як у бік збільшення патогенних властивостей, так і навпаки. Основна мета цих змін — покращити здатність вірусу до виживання. Вважається, що частіше мутації роблять вірус більш патогенним (заразним). Проте, не все так однозначно, і велика кількість мутацій може зробити вірус, навпаки, нежиттєздатним. Тому впадати в паніку поки що не варто: мутації вірусу можуть призвести як до посилення пандемії, так і до її зменшення. Саме тому, вчені прискіпливо вивчають та відслідковують нові форми SARS-CoV-2 по всьому світу.

А в Україні є можливість виявляти мутації SARS-CoV-2?

— В лабораторії ІНВІТРО ми проводимо таке дослідження. Пацієнти, які отримали позитивний результат ПЛР-тесту на COVID-19, можуть додатково замовити дослідження на визначення мутацій вірусної РНК, характерних для різних варіантів вірусу. Ми можемо визначити 10 варіантів вірусу, ідентифікованих на сьогоднішній день: так званий «дикий» штам, штами Alpha, Beta, Gamma та інші, а також Delta та Omicron, які мають на початок 2022 року найбільше клінічне та епідеміологічне значення.

Чому важливо визначати штами коронавірусу?

— Мутації призводять до змін властивостей вірусу, що може вплинути на швидкість та тяжкість протікання захворювання. Розуміння того, з яким саме штамом вірусу стикнувся пацієнт, може допомогти спрогнозувати віддалені наслідки для здоров’я.

Мутації збільшують здатність вірусу до розповсюдження. Наприклад, контагіозність (заразність) «Дельти» до 2,5 разів вища, ніж у попередніх штамів. А сьогодні «Дельту» витісняє «Омікрон», тобто він розповсюджується ще швидше. ВООЗ вже внесла «Омікрон» до категорії варіантів, що викликають занепокоєння, саме через темпи його поширення. Тому визначення штаму важливо також з точки зору прийняття відповідних медико-санітарних та епідеміологічних мір.

Як вірус мутує?

— Спрогнозувати появу нових варіантів (штамів) вірусу, що виникають внаслідок мутацій, неможливо. Коли вірус знаходиться в чутливому організмі (інфікованій людині), він намагається активно боротися з його імунною системою. Вірус, так би мовити, «тренується», пристосовується до несприятливих для нього умов шляхом набуття нових властивостей (мутацій). В організмі людей з низькою активністю імунних реакцій (людей похилого віку, пацієнтів з імунодефіцитом) ці процеси протікають більш активно. Їхня ослаблена імунна система не може швидко справитися з вірусом, відповідно, у вірусу є час, щоб мутувати. Якщо мутація виявилась вдалою, вона розповсюджується у вірусній популяції, оскільки новий варіант отримує переваги у порівнянні з попередніми. Так, наприклад, з’явився перший широко відомий штам SARS-CoV-2 — британський «Альфа». Припускають, що тривала персистенція (носійство) вірусу в організмі людей з ВІЛ-інфекцією стала причиною появи «Омікрона».

Чи можна запобігти появі нових мутацій?

— Якщо вакцинувати більшу частину населення. Коли вірус потрапляє до вже знайомого з ним організму, імунна система реагує на нього достатньо швидко, і він просто не встигає мутувати. Низькі ж темпи вакцинації залишають коронавірусу більше «поле для діяльності», оскільки збільшують ризики потрапляння вірусу в організм людей з імунодефіцитним станом, що сприяє більш тривалій його циркуляції та виникненню нових мутацій.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. У Ватутіному шахраї видурюють кошти, прикриваючись іменем міського голови
  2. Нараховувала сама собі завищену зарплатню та заволоділа бюджетними коштами на суму майже 100 тис. грн
  3. Особливості різних видів кави
  4. СБУ затримала ворожого агента, який готував ракетний удар по залізниці та військових шпиталях на Черкащині
  5. Стил и рестил в покере
  6. Черкаський депутат від “опозиційного блоку” претендує на посаду судді
  7. На Черкащині повідомлено про підозру ще одному священнослужителю УПЦ (МП)
  8. Епідситуація щодо грипу та ГРВІ у Черкаській області за 9 тиждень 2024 року
  9. Види ігрових автоматів - від класичного шарму до відео-слотів
  10. Які види ігрових автоматів зазвичай обирають гравці?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ