Коли треба відвідувати стоматолога: основні симптоми, якими не варто нехтувати

Існує дві категорії людей: ті, що періодично звертаються до стоматології для планового обстеження, і ті, що звертаються до лікаря, коли зуби вже болять. Наявність хірургів в стоматологічних клініках говорить про те, що ще далеко не всім людям відомо, як це - звертатись до зубного лікаря завчасно. Але подібний підхід до свого здоров’я дозволить лікувати зуби недорого та безболісно. Тож в цьому матеріалі буде розглянуто коли й навіщо треба звертатися до стоматолога.

 

Симптоми, які не слід ігнорувати

Ці декілька симптомів найчастіше говорять про те, що треба звернутися до лікаря, але вони ж найчастіше ігноруються пацієнтами, яким пізніше доводиться віддавати великі гроші за складне і довге лікування.

Зубний біль

Головна причина звернень до спеціаліста. Біль свідчить про те, що проблема вже існує, тож треба як найшвидше її позбутись. Зазвичай в таких випадках, коли треба відвідувати стоматолога, всі лише використовують знеболювальні препарати. Але варто пам’ятати, що вони не лікують, а лише знімають біль. Тож проблема буде лише посилюватись, і таким чином невеличке запалення переросте в серйозне захворювання, яке може загрожувати навіть втратою зуба. Зубний біль може свідчити про яку завгодно хворобу, але тільки в стоматології пацієнт отримає всі види допомоги.

Запалення ясен

Помітне почервоніння ясен, кров підчас чищення зубів - все ще свідчить про розвиток запалення. Вирішити проблему може лише стоматолог, але звернутись до нього треба якомога швидше. Ясна - це міцна основа для зубів, тож до їх лікування неможна відноситись халатно.

Біль, що виникає підчас їжі

Гаряче, холодне, солодке та кисле - категорії їжі та напоїв, які можуть викликати болісні відчуття в ротовій порожнині. Цей симптом може свідчити про розвиток початкових стадій карієсу, запалення нервів та погіршення стану. В деяких випадках проблема відноситься то стоншення зубної емалі або порушення її цілісності.

Порушення прикусу

Зміна молочних зубів кореневими не завжди може проходити за планом. При перших ж проявах порушень треба неодмінно звернутись до ортодонту. Чим раніше буде почате лікування, тим краще буде результат. Виправити недоліки прикусу в дорослому віці теж можливо, але на це необхідний більший термін часу. В деяких особливо складних випадках порушення прикусу може також призвести до втрати зубів.

Неприємний запах з роту

Неприємний запах часто присутній у роті зранку. Але якщо він присутній навіть після чищення зубів, це може свідчити про наявність зубного нальоту, або навіть каменю. Цей момент неможна ігнорувати ще й тому, що іноді неприємний запах з роту може свідчити про наявність проблем в самому організми - запалення легень або печінки.

Профілактичні заходи

Для профілактики проблем з ротовою порожниною стоматолога часто рекомендують відвідувати не менш ніж двічі на рік. В перший раз лікар має ознайомитись з карткою пацієнта, провести огляд. Якщо в період до наступного візиту відбулись будь-які зміни в стані зубів, про них треба повідомити лікарю. Регулярний профілактичний огляд допоможе зберегти здоров’я та чистоту зубів, запобігти багатьом захворюванням. Необхідність процедур для огляду визначає сам лікар.

Повноцінний огляд ротової порожнини

Спеціаліст проводить ретельний огляд зубів та ясен, слизової на предмет різноманітних проблем. Основна ціль - підтримка здоров’я ротової порожнини та запобігання розвитку небезпечних захворювань завдяки виявленню на початкових стадіях та швидкому повноцінному лікуванню.

Професійне чищення

Майже завжди профілактичний візит до хорошого стоматолога включає повне очищення зубів, котре проводиться професійним гігієністом. За допомогою спеціальних інструментів виконується очищення області під яснами, видалення накопиченого нальоту, каменів, що можуть стати серйозною проблемою - спровокувати розвиток карієсу та інших захворювань. Також за необхідності проводиться чистка зубною ниткою та полірування спеціальним лаком.

Рентген

Залежно від віку пацієнта та ризику розвитку деяких захворювань, стоматолог може порадити зробити рентген. Так можна виявити проблеми, які могли залишитися непоміченими. Наприклад, це пухлини, неправильне розташування зубів мудрості, карієс контактних поверхонь.

Якщо зробити панорамний знімок, на ньому будуть відображені одразу обидві щелепи, що набагато зручніше для огляду. До того ж, сучасні рентгени цілком безпечні, але в деяких випадках його можна робити лише за крайньої необхідності. Наприклад, під час вагітності.

Як часто потрібно ходити до стоматолога?

Якщо зуби і ясна в хорошому стані та не викливають занепокоєння болісними відчуттями, скоріш за все можна ходити до лікаря раз на декілька місяців. Але якщо потрібне лікування, наприклад, пломбування, видалення зуба або встановлення імплантату, не варто відкладати момент якомога далі, інакше ситуація погіршиться, а терапія обійдеться дорожче, ніж могла б. Також не треба соромитись задавати лікарю запитання, які виникають під час огляду чи лікування, адже тільки він дасть кваліфіковану консультацію.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  6. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  7. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ