Припинення харчування для дітей-чорнобильців – тимчасове

Із 1 січня фінансування харчування дітей-чорнобильців у навчальних закладах передано з державного на регіональний рівень. Через це виникла загроза зникнення гарячих обідів для пільгових категорій учнів. Те, що віднині їх годування лягає виключно на місцеві бюджети – викликає додаткові фінансові зобов’язання в області.
Як пояснили в Департаменті соцзахисту населення облдержадміністрації, фінансування харчування дітей-чорнобильців здійснюється в повній мірі, однак новим законодавством обмежено коло осіб, які мають такий статус. Так, згідно із пунктом 2 розділу І Закону України від 28.12.2014 № 76 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність деяких законодавчих актів України» із Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» виключено п’ятий абзац частини другої. Ця норма не передбачає включення населених пунктів до зони посиленого радіоекологічного контролю (четвертої зони).
Таким чином, норми п. 11 ст. 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» застосовуються в області до дітей, які навчаються у населених пунктах, віднесених до зони гарантованого добровільного відселення (третьої зони). Таких на Черкащині два: с. Чичиркозівка та с. Княжа Звенигородського району, де розташовані два навчально-виховних комплекси, в яких навчається 121 дитина. Раніше ж 78 населених пунктів області відносились до радіоактивно забруднених, і 12 тис. дітей з цих територій нині позбулися права на безоплатне харчування.

– Із 1 січня організація обідів для школярів із Чичиркозівки та Княжої передана від Мінсоцполітики до Департаментів соціального захисту населення. Це дасть можливість визначати найбільш ефективного організатора харчування, здійснювати контроль за його належним станом, зберігати робочі місця, – каже директор Департаменту Руслан Чикало. – На сьогодні розпочато процедуру проведення конкурсних торгів щодо закупівлі послуг.

Наразі, оскільки для налагодження роботи державних закупівель потрібен час, регіональні органи соціального захисту населення виплачуватимуть батькам дітей щомісячну грошову компенсацію за тимчасову відсутність харчування в розмірах, передбачених законодавством.
Утім, як запевнили в Департаменті освіти і науки ОДА, і школярі початкової ланки, для яких гарячий обід є дуже важливим, не залишаться поза турботою обласної влади. Незважаючи на складну економічну ситуацію в країні та внесені до законодавства зміни, малюки продовжують харчуватися за рахунок місцевих бюджетів та батьківських коштів.
– На сьогодні більшість навчальних закладів харчують молодших школяриків за рахунок місцевого бюджету в Монастирищенському, Золотоніському, Кам'янському, Чигиринському районах, містах Ватутіному і Черкаси, – запевняє директор Департаменту освіти і науки ОДА Валерій Данилевський. – Також знайшли вихід із ситуації міста Канів і Сміла, залучаючи не тільки кошти, виділені місцевою владою, а й батьківські. Безкоштовно харчуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, та з малозабезпечених сімей. У сільських школах харчування здешевлюється за рахунок власних пришкільних ділянок та спонсорської допомоги сільськогосподарських товариств.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ